GGD stopt seksuele voorlichting op scholen

De GGD stopt volgend jaar op vrijwel alle scholen in het midden van Nederland met seksuele voorlichting. Dat staat in bezuinigingsplannen van de verantwoordelijke gemeenten, schrijft De Volkskrant vrijdag.

Het gaat om ruim vijfhonderd basis- en middelbare scholen in 25 gemeenten rond Utrecht, waaronder Amersfoort en Nieuwegein. Ook wordt er gekort op de soapoli's en de tbc- en infectieziektenbestrijding.

Volgens de GGD hakken de maatregelen er flink in. Er moet een miljoen euro worden bezuinigd in de regio Midden-Nederland en ook bij andere GGD's dreigt een geldtekort. Daar zal vermoedelijk ook als eerste de seksuele voorlichting worden gestaakt. "Wij maken ons daar grote zorgen om", zegt GGD-directeur Laurent de Vries.

Ook directeur Ton Coenen van Soa Aids Nederland is bang. Hij vermoedt dat door de bezuinigingen soa's, tienerzwangerschappen en seksuele dwang fors toenemen. "Per jaar worden 200 duizend jongeren voor het eerst seksueel actief. Die moeten worden voorgelicht", vindt hij. "Veel jongeren willen dat echt niet van hun ouders horen."