Leers: het subje van Wilders

Mag ik een vraag stellen, God? Kom je niet in de hemel als je vloekt na het stoten van je grote teen aan de tafelpoot, maar kom je wel in de hemel als je een kind naar een land stuurt dat het niet kent, waarvan het de taal niet spreekt, waar wordt gemarteld en waar hongersnood is?

Het is vandaag 2 december. Dat is de dag dat in 1950 de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties resolutie 390(V) aannam. Daarin werden de Eritreërs als volk erkend, maar werd Eritrea wel met Ethiopië tot een federatie samengevoegd.
Inmiddels is Eritrea onafhankelijk, maar omdat het land tussen Ethiopië en de Rode Zee ligt zijn er nog steeds grensconflicten en is de situatie er allerminst veilig. Ethiopië wil maar wat graag een haven aan de Rode Zee.
Sinds 1993 is Eritrea onafhankelijk, maar sinds die tijd zijn er ook nooit meer vrije verkiezingen gehouden. Kritiek op de regering is verboden. Mensen die stiekem het land proberen te ontvluchten lopen de kans om te worden neergeschoten. Er geldt nog steeds een wapenembargo voor Eritrea, omdat het in 2008 oorlog voerde met Somalië en Djibouti. Ondanks de kans om te worden neergeschoten, ontvluchten ieder jaar duizenden mensen het land. En naar zo’n land sturen wij een kind dat hier bijna geboren is.

Wat zegt U God? Ja, Gerd Leers gelooft in U. Hij is een christen. Daarom is hij lid van het CDA. Is het dan wel goed? Of hij zijn handen heeft gewassen na het uitspreken van het vonnis? Ik zou het niet weten. Ik denk het wel.

Naar Libië stuurden we onze F-16’s om het dictatoriale regiem weg te krijgen, maar naar Eritrea sturen we een jongetje van negen jaar, dat het land niet kent en de taal niet spreekt, omdat hij vanaf zijn eerste levensjaar hier is.
Als een echtpaar een baby koopt van een Belgische draagmoeder, dan kan de biologische Belgische vader met geen mogelijkheid zijn eigen kind uit Nederland terugkrijgen, maar een kind dat hier al vanaf zijn eerste jaar is, moet beslist terug naar een volkomen vreemd Afrikaans land. Jossef is nog net niet hier geboren, maar dat was Donna ook niet.

Ik ben helemaal klaar met die zogenaamde christenen. Flikker alsjeblieft die hele CDA-fractie maar uit de Tweede Kamer en de SGP erbij. Al die uitgestreken gristelijke koppen. Ik kan ze niet meer zien. Iedere zondag naar de kerk om te bidden voor de mensen die het slecht hebben in de wereld en ondertussen uitvluchten bedenken om het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekertjes van negen jaar goed te praten.
Eerst sturen de christenen hun zendelingen naar Afrika om de mensen daar te bekeren. Dan roven ze het hele continent leeg en onderdrukken ze de zwarten. En als er dan eens eentje hier komt dan moet hij oprotten.

Wat bedoelt U met christelijke politiek is de enige juiste politiek, God? Weet U niet dat je in Nederland altijd compromissen moet sluiten? Wat zegt U nu? Met partijen die dezelfde christelijke waarden nastreven? Nee, zo werkt dat niet in de Nederlandse politiek, God. Het CDA is omwille van de macht bereid om haar ziel desnoods aan de duivel te verkopen.

De Hoorn van Afrika is nu niet bepaald een hoorn des overvloeds. In april 2011 stond Eritrea in de top van de 2011 Global Hunger Index. Samen met Burundi, Congo en Tsjaad. In die landen geldt momenteel een ‘extremely alarming’ situatie volgens de index. Maar van Leers krijgt Jossef vast wel een broodje mee voor onderweg in het vliegtuig.

Moet een christelijk politicus niet het geweten laten spreken, God, en niet alleen naar de letter van de wet handelen? Wat zegt U? Alleen Uw wet? Daar is in de christelijke politiek van het CDA weinig van terug te vinden, God. En U weet toch ook dat het woord geweten met dezelfde letters kan worden veranderd in: geen wet? Wet en geweten gaan dus niet altijd samen. Maar als christen mag je het geweten toch niet uitschakelen? Of mogen ministers hun geweten niet volgen als ze de wet toepassen? Dan volgen ze de wet dus gewetenloos.

De dictatuur van president Isalas Afewerki laat geen hulpverleners en journalisten toe.
Het land steunt Al-Shabaab, de islamitische rebellengroep in Somalië. De werkloosheid in de industrie is enorm en in de landbouw gaat het dramatisch slecht vanwege de droogte en de misoogsten. Als Jossef niet met zijn moeder in de gevangenis belandt, wat waarschijnlijk wel het geval is, dan heeft hij alleen de militaire dienst als perspectief. Het grootste deel van de bevolking is namelijk in militaire dienst. De dienstplicht kan meer dan tien jaar duren. De termijn is eigenlijk twee jaar, maar de dienstplicht loopt niet automatisch af na die twee jaar en veel mensen zijn op hun vijftigste nog in militaire dienst.

Het loopt al tegen kerst, God. U weet wel, dat feest ter ere van de geboorte van uw zoon. Moest die niet met Jozef en Maria het land ontvluchten omdat Herodes opdracht had gegeven om alle kinderen beneden de twee jaar te doden? U was zeker wel blij dat de Egyptenaren hem niet terug stuurden? Denkt U dat Gerd Leers dat verhaal ook kent? Vast wel? Waarom stuurt hij dan nu wel een kind terug naar zijn geboorteland, terwijl het daar gevaar loopt? Kunt U niet de kerstgedachte een beetje in zijn botte kop pompen?

Jossef is helaas nog te jong voor een studievisum. Dus die truc valt af voor het CDA.
Kon hij maar een beetje aardig voetballen. Dan kon een zaakwaarnemer hem bij AZ aanbieden.
Jossef heeft één geluk. Er is namelijk een negatief reisadvies van kracht voor Eritrea. Het hele grensgebied is gevaarlijk en in het gehele land liggen landmijnen. Er dient ook rekening te worden gehouden met terroristische aanslagen volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In de grote plaatsen zijn ziekenhuizen met beperkte voorzieningen en buiten die plaatsen zijn de medische voorzieningen aanzienlijk minder. Voor een adequate medische behandeling kan repatriëring noodzakelijk zijn, aldus het ministerie. Niet iets voor Nederlandse toeristen dus, maar natuurlijk wel iets voor een kind van negen dat nog nooit buiten Nederland op vakantie is geweest.

Het Verdrag inzake de Rechten van het kind kent veertig artikelen. In die artikelen staat onder meer dat kinderen onder de achttien recht hebben op leven en dat de overheid zoveel mogelijk het overleven en de ontwikkeling van het kind moet waarborgen. Het belang van het kind moet voorop staan en de overheid moet het welzijn van alle kinderen bevorderen en toezicht houden op alle voorzieningen voor de zorg en bescherming van kinderen.

Nederland heeft het verdrag op 26 januari 1990 ondertekend.

@SteunJossef