China gebruikt reserves niet voor hulpsteun Europa

China zal zijn buitenlandse reserves van 3200 miljard dollar niet inzetten om steun te verlenen aan andere continenten, waaronder Europa. Dat heeft het staatsnieuwsbureau Xinhua vrijdag gemeld, zich daarbij beroepend op staatssecretaris van buitenlandse zaken Fu Ying.

"Het argument dat China de Europese Unie financieel moet bijstaan is niet gegrond, aangezien onze reserves niet op die manier beheerd worden", zei Fu. De staatssecretaris voegde daaraan toe dat China een 'positieve en gezonde participant' is geweest bij de internationale inspanningen om Europa te ondersteunen en ook zal blijven participeren tijdens zulke initiatieven.

Tijdens een toespraak bij een diplomatiek forum in Beijing stelde Fu dat Chinese investeringen in Europa geen politiek karakter moeten krijgen. Tegelijkertijd zou Europa 'oprechtheid moeten tonen' bij zaken die de ontwikkeling van de Chinees-Europese betrekkingen hinderen. Ze legde daarbij de meeste nadruk legt op het Europese wapenembargo in de export naar China en China's reeds lang uitstaande verzoek om de status van markteconomie toegekend te krijgen.

Deze twee punten beïnvloeden het wederzijds begrip en vertrouwen 'aan beide kanten', aldus nieuwsbureau Xinhua, dat Fu citeert.