Zelfspot Puss in Boots goed voor Banderas

Antonio Banderas vond het leuk om in Puss in Boots te spelen. De Spaanse wereldster neemt zichzelf in de animatiefilm, waarin hij de stem inspreekt van de Gelaarsde Kat bekend uit de Shrek-films, goed op de hak. "Het belangrijkste is dat je om jezelf kunt lachen", zegt Banderas tegen Novum Nieuws. "Dat is volgens mij hoe dan ook een gezonde instelling, zeker als bekend acteur."

Het personage van de dappere kat met pluimhoed en zwiepende degen is een duidelijke persiflage op Banderas' imago van mediterrane charmeur. Niet alleen in bijvoorbeeld Zorro maar ook in de actiefilm Desperado en zelfs het drama The Other Man speelde hij een gladde versierder.

Puss in Boots vertelt over de jonge jaren van de titelheld, een soort prequel op de Shrek-films. Zack Galafianakis spreekt de stem in van het zeer slimme maar breekbare ei Humpty Dumpty, Salma Hayek spreekt de sluwe straatkat Kitty in. Met zijn drieën beleven ze een spannend avontuur als ze besluiten de beroemde Gans met de Gouden Eieren te stelen.

Toch is Puss in Boots vooral bedoeld als film voor het hele gezin, zegt de acteur die lange tijd bekendstond als idool voor tienermeisjes. "Het is heerlijk om een film te maken die ook heel jonge kinderen zal aanspreken. Al hebben we genoeg knipogen gegeven in de film die alleen de ouders zullen snappen. Zo zaten ook de Shrek-films in elkaar."

"Ik ben gek op dit soort films, zelfs als man van 51", gaat Banderas enthousiast verder. "Ik vind dat ze heel slim in elkaar zitten. De laatste echt grote ontwikkeling in Hollywood, zowel technisch als wat het vertellen van verhalen betreft, is op het gebied van animatiefilms." Toch moet Banderas nog iets opbiechten. "Het maken van vooral de Engelstalige versie was eigenlijk best makkelijk, hoewel ik dat natuurlijk niet te hard moet zeggen", vertelt de acteur. "Je bent dan namelijk nog niet verbonden aan een geanimeerd personage. Dat wordt pas getekend als ik de stem al heb ingesproken. Die vrijheid heb ik niet meer bij de Spaanse en Italiaanse versies, die ik ook inspreek. Dan staan de animaties namelijk al vast."

Puss in Boots draait vanaf zaterdag in de Nederlandse bioscopen.