'Leers ontdekt fouten in dossier Mauro'

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft fouten geconstateerd in het dossier van Mauro Manuel. De naam en geboortedatum van de Angolese asielzoeker kloppen niet. Leers zou de Tweede Kamer afgelopen week in een vertrouwelijke brief hebben geïnformeerd over de fouten. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond op basis van bronnen.

In paspoorten van Mauro van begin vorig jaar van Angola en uit 2002 zou een andere achternaam staan dan de achternaam Manuel van zijn moeder. Het zou gaan om de achternaam van zijn vader. Ook staat er een andere geboortedatum in. Mauro zou daarnaast een identiteitskaart hebben gehad met dezelfde gegevens.

De voor zover bekend 18-jarige Mauro en zijn advocaten zouden nooit melding hebben gemaakt van de andere geboortedatum en achternaam. Een asielzoeker is tijdens een asielprocedure verplicht alle gegevens te melden.

Na de ontdekking heeft Immigratie en Asiel een gesprek gehad met Mauro en zijn pleegmoeder. Daarin zou hij hebben aangegeven dat hij niet wist dat hij onder de naam van zijn vader geregistreerd staat en dat hij zijn oude documenten nooit zou hebben gehad.

Omdat Mauro destijds een kind was, worden de fouten Mauro niet aangerekend. Leers zou de aanvraag voor een studievisum nog altijd welwillend bekijken. Wel heeft de minister gewaarschuwd dat als er nieuwe onjuistheden opduiken een verstrekking van zo'n visum wel steeds lastiger zou worden.

Mauro was de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws. Mauro woont al acht jaar in Nederland, maar na een uitgebreid maatschappelijk en politiek debat werd besloten dat hij geen verblijfsvergunning krijgt. Met een studievisum op zak kan hij voorlopig in Nederland blijven. De Tweede Kamer besloot dat Mauro de aanvraag voor een studievisum in Nederland mag indienen. Normaal moet dat gebeuren vanuit het thuisland.


'Leers ontdekt fouten in dossier Mauro' (Foto: Novum)