Assad waarschuwt Westen tegen ingrijpen Syrië

Westerse militaire interventie in Syrië leidt tot een 'aardverschuiving' die de hele regio in brand zal zetten. Dat heeft de Syrische president Bashar Assad gezegd in een interview met de Britse krant Sunday Telegraph.

Assad zei ook dat militair ingrijpen een 'nieuw Afghanistan' zal veroorzaken. De opmerkingen tonen de zorgen van het Syrische regime over buitenlands militair ingrijpen, nu de Libische leider Moammar Gadhafi het veld heeft moeten ruimen na een volksopstand die werd ondersteund door luchtaanvallen van de NAVO.

De Syrische oppositie heeft niet opgeroepen tot een gewapende opstand en is over het algemeen tegen buitenlandse inmenging. Ook de internationale gemeenschap lijkt weinig zin te hebben nogmaals in te grijpen in een onrustig Arabische land. Sommige Syrische activisten willen echter wel een vliegverbod boven het land omdat ze bang zijn dat het regime de luchtmacht zal inzetten nu overgelopen militairen steeds actiever worden in hun strijd tegen de ordetroepen.

"Elk probleem in Syrië zal de hele regio in brand zetten. Als het plan is om Syrië te verdelen, dan raakt de hele regio verdeeld", zei Assad. Hij lijkt vastberaden aan te tonen dat hij de enige is die veiligheid kan garanderen in de onrustige regio. De onrust in Syrië kan verregaande gevolgen hebben voor de stabiliteit in de regio, omdat het Syrische regime onder meer banden heeft met de machtige Hezbollah in Libanon, de militante Palestijnse Hamas en de Iraanse sjiitische theocratie.

Assad zei dat westerse landen 'de druk ongetwijfeld zullen opvoeren', waarmee hij vermoedelijk doelde op een nieuwe reeks sancties door de Europese Unie en de Verenigde Staten. "Maar Syrië is in elk opzicht anders dan Egypte, Tunesië, Jemen. De geschiedenis is anders. De politiek is anders", aldus Assad.

De president noemde de volksopstand een 'strijd tussen het islamisme en het pan-Arabische gedachtegoed'. Hij verweest naar de seculiere ideologie van zijn Baath-partij en de Moslimbroederschap die in 1982 door zijn regime de kop in werd gedrukt. "We strijden tegen de Moslimbroederschap sinds de jaren vijftig en we strijden nog altijd tegen hen", zei Assad.

Op de Russische televisie bedankte Assad Rusland zondag voor diens inzet om internationale sancties tegen het Syrische regime tegen te houden. Hij zei dat Syrië ook in de toekomst rekent op de steun van Moskou. Eerder deze maand spraken Rusland en China hun veto uit over een resolutie in Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen Syrië.

Volgens de Verenigde Naties kwamen zeker drieduizend mensen om sinds de volksopstand zeven maanden geleden aanving.