Zevenhonderd Turken bij manifestatie Malieveld

Een Turkse manifestatie heeft zondag zevenhonderd mensen naar het Malieveld in Den Haag getrokken. Ze wilden aandacht vragen voor het conflict tussen Turken en Koerden in Turkije. Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan, zegt een politiewoordvoerder. "Het is goed en rustig verlopen."

De organisatie, het Turks Platform, had eerder gezegd drie- tot vierduizend mensen te verwachten. Onder de bezoekers waren volgens de zegsvrouw veel vrouwen en kinderen. De politie was ook aanwezig, onder meer in de vorm van ME'ers in lichte uitrusting. Dat wil zeggen dat ze onder meer geen helm droegen om geen agressie op te wekken.

Na afloop ontstond een klein opstootje op het Hobbemaplein in de Transvaalbuurt, waarbij twee aanhoudingen zijn verricht. De politie wist de groepen te scheiden, maar blijft wel extra toezicht houden op het plein.

In Amsterdam werden vorige week zondag Koerden aangevallen na een Turkse demonstratie. De Koerden klaagden toen dat de politie niet genoeg maatregelen had genomen en wilden dat de manifestatie in Den Haag zou worden verboden. "Wij hebben bij onze inzet uiteraard rekening gehouden met de ontwikkelingen van de laatste tijd", zegt de politiewoordvoerder.

Bij schermutselingen tussen Koerden en het Turkse leger zijn de afgelopen tijd tientallen doden aan beide kanten gevallen.