Meer gehandicapten aan de slag

Het aantal mensen met een beperking dat vorig jaar aan de slag ging bij een gewone werkgever was hoger dan in 2009. Het waren er ruim 3100, een stijging van drie procent.

Dat schrijft Trouw op basis van de jaarcijfers van brancheorganisatie voor sociale werkvoorzieningen Cedris, die maandag naar buiten worden gebracht. Cedris-voorzitter Joan Leemhuis-Stout vindt de cijfers hoopgevend. "We merken dat het makkelijker wordt."

Of dat zo blijft is nog maar de vraag. Leemhuis acht de kans dat de sociale werkplaatsen ook in de toekomst meer mensen kunnen laten doorstromen nihil. Het kabinet wil de instroom fors intomen en de sector moet honderden miljoenen bezuinigen.

"Het laatste woord is daar nog niet over gezegd", zegt Leemhuis (VVD). "Misschien hebben we een rampje nodig. Dat jonge mensen met een arbeidsbeperking en masse thuis komen te zitten. Ik denk dat de wal het schip zal moeten keren."

De 93 bedrijven in de branche hadden vorig jaar 104.800 medewerkers, duizend meer dan in 2009. De wachtlijst groeide in 2010 naar 21 duizend mensen, 2300 meer dan het jaar ervoor.

De zogenoemde sw'ers verdienen nu nog zo'n 120 procent van het minimumloon. Dat wordt voor nieuwkomers aanzienlijk minder vanaf 2013. Dan worden de gemeenten verantwoordelijk voor de sociale werkplaatsen. Gemeenten proberen geld van minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) los te weken om dit goed te kunnen doen, maar hebben maximaal honderd miljoen euro toegezegd gekregen. En dat vinden ze ook nog eens een sigaar uit eigen doos.