Verdonk slaat uitnodiging Teeven af

Rita Verdonk heeft een uitnodiging om terug te keren in de VVD afgeslagen. In het televisieprogramma Eva op Zondag opperde hoofdredacteur van Opzij Margriet van der Linden dat Verdonk misschien kon terugkeren in de VVD. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) zei in de uitzending dat iedereen altijd mag terugkomen.

Teeven zei dat hij altijd heeft gevonden dat Verdonk bij de VVD hoorde. Hij was er destijds ook op tegen dat ze uit de VVD-fractie werd gezet. Maar Verdonk wees het aanbod af. "Ik heb geen zin in al die vijandigheden."

Verdonk maakte vorige week vrijdag bekend per direct de politiek te verlaten. Als reden noemde ze de tegenvallende resultaten van haar partij Trots op Nederland (TON) bij de afgelopen verkiezingen. Ze wil zich meer op haar bedrijf richten.

Op het hoogtepunt stond Verdonk met Trots op Nederland in de peilingen op meer dan twintig zetels. Dat het er uiteindelijk nul werden, komt volgens haar doordat Wilders zichtbaarder was. "De rechtszaak over de vrijheid van meningsuiting kostte ons in een keer zeven zetels. Hij kwam naar boven als symbool voor de vrijheid van meningsuiting."

Verdonk zei dat weinig haar pijn heeft gedaan in haar jaren in de politiek. Alleen vergelijkingen met het terugsturen van asielzoekers en de Tweede Wereldoorlog. Dan gaan toch je emoties spelen." Volgens haar zijn het vooral 'linkse mensen' die iedere keer de oorlog erbij halen.

"Je kunt alles zeggen over de asielprocedures, maar het zijn zorgvuldige procedures. Hier zijn allerlei mensen zorgvuldig mee bezig. Moet je je voorstellen hoe zo'n vergelijking voor hen is."


Verdonk slaat uitnodiging Teeven af (Foto: Novum)