Plevneliev nieuwe president Bulgarije

De centrumrechtse kandidaat Rosen Plevneliev wordt de nieuwe president van Bulgarije. In de tweede en beslissende stemronde behaalde hij volgens exitpolls en voorlopige uitslagen ruim 54 procent van de stemmen. Zijn socialistische tegenstrever Ivailo Kalfin heeft meteen zijn nederlaag toegegeven: "De uitslag is duidelijk - wij hebben de verkiezingen niet gewonnen."

Hoewel de meeste macht in Bulgarije bij de premier en het parlement ligt, heeft de president de leiding over het leger en vetorecht op wetsvoorstellen. Ook heeft hij de bevoegdheid internationale verdragen te ondertekenen. De overwinning van de 47-jarige Plevneliev betekent dat de regerende conservatieve partij GERB nu haar greep op de belangrijke posten in Bulgarije verstevigt en snelle hervormingen kan doordrukken. Bulgarije, dat in 2007 lid werd van de Europese Unie, heeft te kampen met armoede en corruptie. Plevnelievs voorganger als president, de socialist Georgi Parvanov, had kritiek op de regering en maakte vaak gebruik van zijn vetorecht om wetten tegen te houden of rechterlijke en diplomatieke benoemingen te blokkeren. Met twee voltooide termijnen van vijf jaar kon Parvanov volgens de wet niet meer gekozen worden.

De opkomst bij de verkiezingen was ongeveer 42 procent, zei de Centrale Kiescommissie. De nieuwe president aanvaardt zijn ambt op 23 januari.


Plevneliev wint presidentsverkiezingen Bulgarije (Foto: Novum)