'Limburgse CdK onafhankelijk ondanks CDA-baan'

Het is geen probleem dat commissaris van de koningin in Limburg Theo Bovens tot voorzitter is gekozen van het wetenschappelijk instituut van het CDA. Dat vindt het CDA. De Limburgse SP is hier niet mee eens en heeft Bovens opgeroepen af te zien van zijn benoeming.

De SP vindt dat de commissaris van de koningin zich niet actief met partijpolitieke aangelegenheden moet bemoeien. Bovens wordt volgens de socialisten medeverantwoordelijk voor de ideologische en strategische ontwikkeling van het CDA, waardoor zijn onafhankelijkheid in het geding komt, stelt fractievoorzitter Thijs Coppus.

De voorzitter van het instituut heeft met name een toezichthoudende functie, pareert een CDA-woordvoerder. "De inhoudelijke kwesties zijn een zaak van de directeur, dus het is geen actieve politieke functie." De zegsman wijst erop dat de kwestie al in de zomer is besproken door de Statenfracties. "Die zagen er in meerderheid geen probleem in. Er is geen enkele reden om aan de onafhankelijkheid van Bovens te twijfelen."


'Limburgse CdK onafhankelijk ondanks CDA-baan' (Foto: Novum)