Halloween Special: John Carpenter

John Carpenter is een duizendpoot in Hollywood. Zo schrijft hij scripts, regisseert en produceert hij films en schrijft hij ook muziek voor zijn films. Daarnaast zien we Carpenter ook nog wel eens opduiken als acteur. 

 John Carpenter

John Howard Carpenter wordt geboren op 16 januari 1948 in Carthage, New York. Gedurende zijn tienerjaren is John liefhebber van films van Howard Hawks en John Ford, maar ook van jaren vijftig low budget horror en sciencefiction films van Roger Corman. Dit inspireert hem tot het maken van films met een 8mm camera. Gedurende de jaren zestig maakt Carpenter meerdere korte films zoals Revenge of the Colossal Beasts (1962), Terror from Space (1963), Warrior and the Demon, Gorgo Versus Godzilla, Sorceror from Outer Space en Gorgon, the Space Monster (1969)

Dark Star 1974

In 1974 debuteert John Carpenter op het witte doek met de komische sciencefiction film Dark Star. Carpenter heeft het scenario geschreven samen met Dan O'Bannon, de latere schrijver van het script van Alien. O'Bannon was ook verantwoordelijk voor de special effects in de film, wat hem zelfs een baantje opleverde bij George Lucas' I.L.M. In de wandelgangen van Hollywood begon het te gonzen rondom de naam Carpenter. De regisseur die met weinig budget een aardige film kon maken. Ook de tweede speelfilm van Carpenter wordt met een laag budget gemaakt. Voor Assault On Precinct 13 schrijft Carpenter het scenario, regisseert en verzorgt de filmmuziek. Ook doet hij de montage van de film onder het pseudoniem John T. Chance, vernoemd naar een karakter gespeeld door John Wayne in Rio Bravo. Carpenter ziet Assault on Precinct 13 als zijn debuutfilm, aangezien er voor het eerst volgens een schema wordt gewerkt. In 20 dagen schiet Carpenter voor 100.000 dollar een zeer claustrofobische film over een afgelegen politiebureau dat wordt belaagd door een onbekende vijand. Assault on Precinct 13 is een baanbrekende film, vooral vanwege het harde geweld wat in de film wordt getoond. Vooral de scene waarin een kind wordt neergeschoten was vrij hard voor de op dat moment nog zeer preutse Amerikaanse bioscoopgangers. 

Halloween 1978

Begin 1978 schrijft en regisseert Carpenter de thriller Someone's Watching Me! met Lauren Hutton. In de film, die zwaar geïnspireerd is door het werk van grootmeester Alfred Hitchcock, draait het om een kindermeisje die wordt lastig gevallen door een stalker. 1978 is ook het jaar dat Carpenter zijn meest bekende film maakt. Halloween is gebaseerd op een idee van producer Irwin Yablans, die het verhaal in eerste instantie The Babysitter Murders noemt. In het originele verhaal wordt een aantal kindermeisjes gestalkt door een psychopaat. Nadat Yablans dan ook nog met de suggestie komt om de film tijdens Halloween af te spelen, vormt dit de basis voor een geheel nieuw filmgenre: de slasherfilm. Halloween wordt gemaakt met een budget van slechts 320.000 Dollar. Met een wereldwijde opbrengst van 65 miljoen dollar blijkt de film één van de meest succesvolle onafhankelijk gemaakte horrorfilms aller tijden te zijn. 

The Fog

In 1979 werkt Carpenter voor het eerst met acteur Kurt Russell. In de tv-film Elvis zien we Russell in de titelrol. De film is een groot succes en wordt in Europa als een bioscoopfilm uitgebracht. De keus voor Russell in de rol van Elvis Presley is niet zo verwonderlijk. Kurt Russell had in 1963 een rolletje gespeeld in de Elvis-film It Happened at the World's Fair, waarin hij de zanger een klap op zijn kin mocht geven. Van die scene is in 3000 Miles to Graceland, waarin Russell een Elvis lookalike speelt, een parodie gemaakt waarbij Russell de klap op mag vangen. Als John Carpenter voor promotie van de film Assault on Precinct 13 in Engeland is, bezoekt hij Stonehenge. Hier doet hij, samen met Debra Hill, veel inspiratie op voor zijn volgende film. In The Fog werkt Carpenter weer met Jamie Lee Curtis, die eerder in Halloween de hoofdrol had gespeeld. Ook de film The Trollenberg Terror, waarin monsters zich verborgen houden in de mist, is een grote inspiratiebron voor deze horrorfilm waarin een Amerikaans kustplaatsje wordt getroffen door een eeuwenoude vloek. The Fog is weliswaar niet zo'n succes als Halloween maar wordt door filmliefhebbers nog steeds beschouwd als een erg aangename griezelfilm. 

The Thing

Na the Fog doet Carpenter diverse filmgenres aan. Zo maakt hij post-apocalyptische sciencefiction met Escape From New York (1981), de sciencefiction horrorfilm the Thing (1982), romantische sciencefiction in Starman (1984) en zelfs een avonturenfilm Big Trouble in Little China (1986). Toch is Carpenter op zijn best in zijn favoriete genre horror met films als Christine (1983) en Prince of Darkness (1987). Gedurende de jaren negentig maakt Carpenter een aantal films die jammerlijk floppen. Memoirs of an Invisible Man (1992), Village of the Damned (1995) en Escape From L.A. (1996) weten elk niet het verwachte publiek naar de bioscopen te lokken. De enige film uit het decennium waarmee Carpenter wel een hit scoort is Vampires (1998). In de film speelt James Woods de leider van een bende vampierenjagers. Carpenters volgende film Ghosts of Mars (2001) is wederom een enorme flop. Daar kunnen zelfs de aanwezigheid van Pam Grier en Ice Cube weinig aan veranderen.

Christine 1983

Na 2001 is het een geruime tijd stil rondom John Carpenter. In 2005 keert Carpenter ijzersterk terug met Cigarette Burns, gemaakt voor de serie Masters of Horror. In de korte film draait het om een eigenaar van een bioscoop die op zoek is naar een nogal obscure film. Er schijnt slechts één kopie van de film te bestaan en een ieder die de film bekijkt wordt tot waanzin gedreven. Carpenter heeft de slag duidelijk weer te pakken en maakt in 2006 nog een film voor de Masters of Horror-reeks. In Pro-Life draait het om een religieuze gek die, samen met zijn minsten even gestoorde zonen, zijn dochter uit een abortuskliniek probeert te bevrijden. Dochterlief heeft echter een zeer goede reden voor de abortus.

 The Ward

In 2010 verscheen de laatste film tot nu toe van John Carpenter. Wederom een bovennatuurlijke thriller met horror elementen. In the Ward draait het om een meisje dat wordt geterroriseerd door een geestverschijning in een gesticht. Op 10 oktober 2010 is John Carpenter te gast bij het Freak Show Horror Film Festival waar hij een Lifetime Award krijgt. Door de jaren heen verschenen er al vele speciale edities van Halloween, Escape From New York, Christine, The Thing, Assault on Precinct 13, Big Trouble In Little China en The Fog op dvd. In 2002 verscheen er zelfs een documentaire getiteld John Carpenter: The Man and His Movies