Vlekkeloze lancering vrachtschip naar ISS

De lancering van een onbemand Russisch ruimtevrachtschip naar het internationale ruimtestation ISS is zondag vlekkeloos verlopen. Hierdoor kan de lancering van een capsule met drie nieuwe bemanningsleden voor het ruimtestation op 14 november doorgaan.

De onbemande vrachtcapsule Progres M-13M werd om 11.11 uur Nederlandse tijd vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan gelanceerd en bereikte zonder problemen zijn geplande baan om de aarde. Woensdag komt het bevoorradingsschip bij het ISS aan.

In augustus mislukte de lancering van een Progres-ruimteschip. De toekomst van het ISS kwam hierdoor op losse schroeven te staan, omdat de Sojoez-draagraket voor bemande en onbemande vluchten dezelfde eindtrap gebruikt. Onderzoek wees echter uit dat de mislukking in augustus te wijten was aan een incidentele fabricagefout, geen structurele fout. Eerder deze maand verliep de lancering van twee Galileo-satellieten met een Sojoez-raket vanuit Frans-Guyana ook zonder problemen.

De NASA feliciteerde Rusland met de geslaagde lancering van zondag. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vreesde dat het sinds elf jaar permanent bemande ISS tijdelijk verlaten moest worden als de vlucht half november geen nieuwe bemanning kon worden gestuurd. De eigen space-shuttlevloot van de NASA werd in juli afgedankt.

In december staat nog een bemande vlucht naar het ISS gepland, dan met de Nederlander André Kuipers aan boord.