Plat Haags - Nederlandstalig jeuken

Iedere zondag wisselen Driek Oplopers, TheGrandWazoo en Harry64 van gedachten in de rubriek Plat Haags. Driek al achter de oren krabbend vanuit het verdorven Amsterdam, TheGrandWazoo normaliter vanuit gemoedelijk Limburg, maar vandaag is hij even druk om in de bossen cultuurverrijking te plegen. Daarom mag Harry64 onder het genot van een zwaar shaggie en de nodige koffie vanaf het gooisematras nogmaals zijn kunsten tonen.

Hee die Driekus! Spreken we elkaar toch weer eerder dan verwacht. TheGrandWazoo is even druk met mensen en beestjes te koeltoeren op Bospop, en verzocht mij vriendelijk om in te vallen.
Ik hoop dat het weer wat beter gaat met jou en dat de grachtengordelroos besloten heeft op te stappen, met of zonder gouden handdruk. Ik had gelezen dat je TheGrand eigenlijk uitnodigde om een en ander te vertellen over het culturele leven in Limburg.
Daar kan ik als gooiboy niet zoveel over vertellen, de enise culturele uitingen die ik van Brabant ken zijn carnaval en Frans Bauer. Met carnaval heb ik niet zoveel, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Frans Bauer vind ik soms best wel leuke of ontroerende nummers hebben. Maar hij produceert soms ook wel eens nummers die ik maar niets vind.

Ik heb begrepen dat jij van dat soort Nederlandstalige muziek spontaan jeuk krijgt, net als heel veel andere trendsetters. Velen waren dan ook geschokt toen de Tweede Kamer een poging deed om radio 2 te dwingen tot meer Nederlandstalig repertoire. Ik begrijp die aversie tegen het Nederlandse lied eigenlijk niet zo goed. Vroeger, eind jaren zeventig en begin jaren tachtig was het nog erger. Voor mij toentertijd reden om een eigen zender de lucht in te knallen. Het was de tijd van de welbekende etter... herstel etherpiraten. Mijn zender leek nog het meest op een soort van FOK! Maar dan op de radio. Er waren ook diverse 'Henk en Ingrids' actief die gewoon gezellige Nederlandstalige muziek wilden laten horen. Maar Engelstalig ging er net zo goed overheen. Het ging er toen niet over of dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid nu een linkse of rechtse hobby was. Er was wel sprake van elitaire cultuurclubjes die etherpiraten het liefst tegen de muur wilden zetten als eindoplossing tegen wat zij cultuurvervuiling noemden.
Vanuit die tijd ben ik dan ook tegen bemoeienis van de regering en of overheid ten aanzien van de inhoud van zenders, en dat ben ik nog steeds.

Eigenlijk, nu ik er zo over nadenk, is de PVV ook een vorm van 'burgerlijke ongehoorzaamheid', het is een antwoord van de samenleving op een clubje betweters die wel eens even zullen uitmaken hoe je je leven dient in te richten. Uiteraard ga je niets bereiken als je het volgens de regels van de betweters speelt, die veranderen dan de regels in hun eigen voor(oor)deel of negeren je gewoon. De enige manier is kennelijk een botte bek opzetten. Dat gebeurde recentelijk nog toen een Poolse Europarlementariër meende de Tweede Wereldoorlog-kaart te moeten trekken tegen een PVV-er die had gezegd dat de oostbloklanden hun criminelen en werklozen maar binnen de eigen grenzen moesten houden omdat wij al genoeg criminelen en werklozen van ons zelf hebben.

Alles bij elkaar genomen heeft pappa Verhagen het wel mooi voor elkaar gebokst samen met oom Rutte in het gedwongen huwelijk waar onze regering nu het meest weg van heeft. Mamma Wilders uitgehuwelijkt en met als enige recht het gedoog-aanrecht en dan ook nog beurtelings uitgewoond door pappa Verhagen en oom Rutte om maar even in jouw naai-metaforen te blijven. Het zal mij benieuwen of standje grieks een scheiding gaat opleveren of gewoon nog meer smerigheid.

Over smerigheid gesproken. Die WO2-neurose vind ik eigenlijk veel schofteriger. Ik vind dat het misbruiken van de bevrijders die zeventig jaar geleden zo dapper gestreden hebben tegen een macht die bewezen slecht was.
Wat het een hufterige streek maakt, is het 'waarom' dit geroepen wordt, namelijk meneer de EU-Pool kon geen tegenargument geven. Zeg dan gewoon: Ik ben sprakeloos. Dat is oprechter dan zeggen dat je je bek moet houden uit dankbaarheid voor... Dan degradeer je jezelf toch wel aardig naar een min-Pool. Dat is gewoon een goedkope religie-strategie: Wees den Here dankbaar en houd je mond. Dat is net zo argumentatie- en respectloos. Dat soort figuren hoort dus eigenlijk op de noord-pool.

De ware tweedeling komt dus niet zo zeer door de PVV, maar eerder door de (christelijke) graai optimalisatie die open grenzen en het tuig dat er ongehinderd door komt voor lief neemt om de arbeidsmarkt en samenleving te saboteren. Dat ze koper van rijdende treinen stelen, bezopen snelwegwandelen, of aldaar gewoon tegen het verkeer in rijden met hun zatte kop, weegt kennelijk ruim tegen de baten op. Het legaliseren van beursgenoteerd gokken met pensioengelden is daar ook een voorbeeld van. Afijn heeft het pensioengat voortaan een naam en geografische locatie: Griekenland. De Tweede Kamer is nu met reces, het gezonde verstand aldaar is dat kennelijk al decennia, tijd dat het eens terugkomt.

Ik ben nu toch echt benieuwd wat TheGrandWazoo heeft te melden als hij aankomende zondag is uitgekoeltoerd. Tenslotte is muziek vaak de enige troost in nare tijden.