Somalische kapers voor Rotterdamse rechter

Negen Somalische piraten die in april werden opgepakt in de Golf van Aden moeten maandag verschijnen in de rechtbank in Rotterdam. Ze worden verdacht van poging tot moord, vuurwapengeweld tegen Nederlandse militairen en zeeroof.

Militairen op rubberboten van het Nederlandse fregat Tromp werden op 2 april door piraten beschoten vanaf een gekaapt Iraans vissersschip. De mariniers en schutters op de Tromp schoten terug, waardoor twee opvarenden om het leven kwamen, enkele anderen raakten gewond. Aan Nederlandse zijde vielen geen gewonden.

Zestien Somalische verdachten werden vervolgens aangehouden en overgebracht naar het Nederlandse oorlogsschip. Aan boord van het vissersschip bleken al vier maanden zestien Iraanse vissers te worden vastgehouden. Ook werden automatische wapens en draagbare raketwerpers gevonden. Van de zestien Somaliërs werden er zeven vrijgelaten, omdat de verdenkingen tegen hen niet hard konden worden gemaakt. Drie van hen zijn minderjarig.

Het landelijk parket van het OM gaat tijdens het proces proberen aan te tonen dat de negen Somaliërs kapers zijn en met raketwerpers en automatische wapens schepen hebben beschoten. Het besluit om de Somaliërs in Nederland te vervolgen is mede ingegeven door het Nederlands belang in deze zaak, namelijk het ernstige geweldgebruik tegen Nederlandse onderdanen.

De zogeheten pro-formazitting begint om 09.00 uur. Vermoedelijk verlengt de rechtbank het voorarrest van de verdachten, die sinds 18 april in Nederland zijn.


Somalische kapers voor Rotterdamse rechter (Foto: Novum)