Nummerbord plet iedere tien km twee insecten

Iedere tien kilometer komen in Nederland gemiddeld twee insecten om op de kentekenplaat. Dat blijkt uit een onderzoek dat onder leiding van de Wageningen Universiteit is uitgevoerd, meldt natuurbericht.nl. Jaarlijks zouden Nederlandse auto's met hun voorkant zestienhonderdmiljard insecten pletten.

Om de insectendichtheid in Nederland te meten, had de universiteit automobilisten opgeroepen het aantal geplette vliegjes op hun nummerbord te tellen. Op splashteller.nl konden ze vervolgens doorgeven waar ze hadden gereden en wat hun 'score' was.

De onderzoekers kozen voor de kentekenplaat omdat die bij iedereen even groot is. Op die manier komen er vergelijkbare gegevens uit het onderzoek. De methode is eerder toegepast in het Verenigd Koninkrijk.

In anderhalve maand meldden 250 vrijwilligers meer dan zeventienduizend geplette insecten. De insectendichtheid varieert sterk. De dichtheid is het grootst in Zeeland, waar gemiddeld per tien kilometer bijna acht insecten op de nummerplaat landen. Daarna volgen Friesland, Groningen en Drenthe (allemaal bijna zes).

De laagste dichtheid werd in Gelderland gemeten, waar per tien kilometer gemiddeld anderhalve insect op de nummerplaat terechtkomt.

De onderzoekers concluderen dat jaarlijks zestienhonderdmiljard insecten omkomen door auto's. De voorkant van een auto is namelijk zeker veertig keer zo groot als het oppervlak van de nummerplaat. Daarbij leggen alle auto's in Nederland samen jaarlijks ongeveer tweehonderd miljard kilometer af. Vrachtwagens zijn dan nog niet meegerekend.

Het Nederlandse gemiddelde van twee per tien kilometer komt overeen met het Britse gemiddelde. In de avond ligt het gemiddelde overigens hoger, namelijk op 3,2.