Natuurclub roept ambtenaren op tot lekken

De stichting Das & Boom roept ambtenaren op om geheime overheidsdocumenten over natuurbeleid anoniem te lekken. De club hoopt daarmee voldoende informatie te verzamelen om het 'desastreuze natuurbeleid' van staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) te kunnen aanvechten.

In maart liet Das & Boom al weten Bleker voor de rechter te willen slepen. De politicus zou met zijn plannen diverse internationale regels en verdragen schenden. Bleker wil onder meer de plannen om natuurgebieden met elkaar te verbinden schrappen. Ook wil hij volgens de stichting 126 Europees beschermde natuurgebieden hun bescherming ontnemen.

Das & Boom zegt Bleker en minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) al meerdere malen om openheid van zaken te hebben gevraagd, maar tot nu toe zonder resultaat. Op de website blekerleaks.nl, vernoemd naar de klokkenluiderssite WikiLeaks, kunnen vertrouwelijke rapporten, toespraken, brieven en andere documenten worden geplaatst.

Das & Boom had zichzelf in 2006 opgeheven omdat de doelen van de organisatie toen waren bereikt. Nu ziet de stichting zich genoodzaakt om weer actief te worden vanwege de plannen van het nieuwe kabinet.