Gadget: Pocketbook Pro 903

Gebruik

Je activeert de e-reader door op de on/off knop te duwen, dit gaat redelijk vlot. Hij komt binnen een aantal tellen uit zijn slaapmodus en is direct klaar om elke actie uit te voeren die je wenst. Standaard brengt de reader je naar het hoofdmenu waar een lijst met opties staat die je hieronder kan zien. Daarnaast wordt er uitgebreid weergegeven welke boeken je het laatst geopend hebt. Voor de mensen die hun e-reader verder willen gebruiken dan waarvoor hij bedoelt is. Er is een mogelijkheid om widgets te gebruiken zoals een analoge klok, Sudoku, MP3 speler, directe link naar Bookland, woordenboek of zelfs een rekenmachine.  

Het gehele menu is geheel aan te passen naar smaak om de reader zo goed mogelijke te laten aansluiten bij de gebruiker. Dit gaat heel simpel door met de stylus een aantal seconden op een bepaald item te klikken, zodat je kan selecteren wat je ervoor in de plaats wilt.  Daarnaast heeft de reader een logische opbouw, zodat je elke functionaliteit makkelijk kunt gebruiken; zo zijn spelletjes en de webbrowser onder het kopje applicaties te vinden. Wanneer je één van zulke extra's selecteert duurt het niet lang voordat je hiervan gebruik kunt maken. Door het snelle VizPlex scherm is de reactiesnelheid redelijk hoog en daardoor is het geen straf om de beschikbare applicaties te gebruiken. Een welkome afleiding wanneer je even niet wilt lezen. Tevens is er een mogelijkheid om de knoppen op de behuizing een andere of extra functie te geven door deze langer ingedrukt te houden. Zo kan je bijvoorbeeld heel makkelijk instellen dat je snel woorden opzoekt of dat je snel een boek wilt openen. De batterij van de 9,7" reader kan gemiddeld zo'n 7000 paginaverversingen mee, mits er geen gebruik wordt gemaakt van een draadloze verbinden. Dit staat in vergelijking met twintig boeken lezen voordat de reader weer opgeladen moet worden.

Digitale bibliotheek

De reader wordt geleverd met een duizendtal boeken in diverse talen waarvan een 300tal in het Nederlands waarbij de copyright verlopen is. Zo kan de lezer direct gebruik maken van de eerste doelstelling van de 903; namelijk om te lezen. Als je zelf e-books erop wilt zetten gaat dit heel eenvoudig. Je connect het apparaat door middel van de bijgeleverde micro USB aan de PC of MAC en je ziet een aparte schijf in je verkenner. Daar sleep je de boeken heen. Mocht je eventueel een microSD kaart geïnstalleerd hebben dan krijg je een tweede schijf waarbij het net zo makkelijk gaat om de boeken naar te kopiëren. De 903 Pro werkt ook uitstekend in combinatie met het populaire programma Calibre om je bibliotheek te beheren. Het overzetten van boeken gaat zeer vlot. Zo kon ik 100 boeken in acht seconden overzetten. Eenmaal de boeken erop gezet dan kan je deze makkelijk terugvinden in een automatische bibliotheek die de boeken sorteert onder de categorieën favorieten, genre en formaten. Mocht je een bepaald boek niet direct vinden dan kun je in de bibliotheek ook naar de map gaan door middel van een ingebouwde verkenner, zodat je elk boek in enkele seconden binnen handbereik hebt. Om het hele systeem waterdicht te maken heb je in je hoofdmenu ook een optie tot zoeken op de naam van het bestand, auteur of boek. Dit kan door middel van een on-screen toetsenbord dat gemakkelijk te bedienen is met de stylus. Zonder stylus is dit helaas een onbegonnen werk en kan dit zeer frustrerend werken.