Geheugenspecialist Willem Wagenaar overleden

De beroemde geheugendeskundige Willem Albert Wagenaar is woensdag op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Universiteit Leiden bekendgemaakt.

Wagenaar was deskundige op het gebied van het menselijke geheugen. Hij verwierf internationale bekendheid als getuige-deskundige in strafzaken zoals die tegen de van oorlogsmisdaden verdachte Iwan Demjanjuk, en de Eper-incestzaak. Wagenaar plaatste in die rol vaak vraagtekens bij de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen.

Wagenaar promoveerde in 1972 en was vanaf 1982 hoogleraar toegepaste functieleer in Leiden en vanaf 1987 decaan. Van 1997 tot 2001 was hij rector magnificus van de Universiteit Leiden en Vanaf 2004 universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

In 2004 werd hij in Leiden benoemd als hoogleraar rechtspsychologie, waar hij onder meer colleges gaf over forensisch bewijs en deskundigen. Wagenaar was lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij ging in 2006 met emeritaat.

De colleges van Wagenaar aan de Leidse universiteit trokken veel studenten, zijn scherpzinnigheid en bevlogenheid werden geroemd, meldt de universiteit. Het universiteitsbestuur heeft groot respect voor Wagenaars inzet en betrokkenheid en betuigt zijn deelneming aan familie en naasten.