'Tanja Nijmeijer bekent doden kind'

Tanja Nijmeijer heeft in 2003 meegewerkt aan een bomaanslag in de Colombiaanse hoofdstad Bogota waarbij een kind om het leven kwam. Dat vertelt Nijmeijer in een nieuw boek van de Colombiaanse journalist Jorge Botero, meldt het Franse persbureau AFP.

Doelwit van de aanslag was een sportartikelenfabriek waarvan de eigenaar geen geld  wilde afstaan aan de FARC, de rebellenbeweging waarbij Nijmeijer zich heeft aangesloten. Nijmeijer heeft de explosieven geplaatst. Een kind kwam om het leven, 16 anderen raakten gewond. Nijmeijer heeft volgens Botero geen spijt.

Het boek van Botero is gebaseerd op interviews die hij vorig jaar had met Nijmeijer. Delen van de interviews maakte hij vorig jaar al openbaar. Daarin bekende de nu 33-jarige vrouw uit Denekamp, die zich in 2002 aansloot bij de FARC, dat ze bommen had gelegd. Ook zei ze dat ze niet wilde worden gered.

In het boek zegt Nijmeijer, die opereert onder de naam Alexandra, onder meer dat het guerrillaleven 'heel rijk' is. Ze vertelt hoe ze verliefd werd op een andere rebel, een neef van de vorig jaar omgekomen FARC-commandant Mono Jojoy.