Advocaat Demjanjuk wil vrijspraak

De advocaat van de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk wil dat hij wordt vrijgesproken en een schadevergoeding krijgt voor de periode die hij heeft vastgezeten. Dat heeft Ulrich Busch dinsdag voorafgaand aan zijn slotpleidooi gezegd. Als zijn eisen niet worden toegewezen, dan gaat hij in cassatie.

Busch benadrukte dat hij ervan overtuigd is dat zijn cliënt onschuldig is. Volgens hem kan op geen enkele manier worden bewezen dat Demjanjuk kampbewaker is geweest in vernietigingskamp Sobibor. Bovendien ontkent Demjanjuk de aantijging. Demjanjuk wordt ervan verdacht als kampbewaker medeplichtig te zijn aan de moord op meer dan 28.000 mensen.

Het proces tegen de inmiddels 91-jarige Demjanjuk is in 2009 van start gegaan en sleept zich sindsdien, onder andere door de slechte gezondheidstoestand van Demjanjuk, voort. Busch heeft eerder al ruim de tijd genomen voor het proces en hij vroeg zich dinsdag dan ook af of de drie dagen die voor zijn slotpleidooi staan ingepland, voldoende zijn. De andere advocaat van Demjanjuk, Günther Maull, zei daarentegen slechts een uurtje nodig te hebben. Ook hij is van plan om vrijspraak te vragen.


John Demjanjuk (Foto: Novum)