Roemenië akkoord met raketschild VS

Roemenië heeft ingestemd met de bouw van een raketverdedigingsinstallatie op een voormalige luchtmachtbasis in Deveselu, in het zuiden van het land. Dat heeft de Roemeense president Traian Basescu dinsdag gezegd. De raketverdedigingsinstallatie maakt onderdeel uit van een Amerikaans raketschild dat Europa moet beschermen.

Volgens Basescu, een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten, geeft het raketschild Roemenië 'het hoogste beveiligingsniveau in zijn geschiedenis'. De goedkeuring voor de basis werd maandag gegeven door de Opperste Defensieraad van Roemenië.

Op de basis worden gemiddeld tweehonderd militairen gelegerd, maar er is ruimte voor maximaal vijfhonderd militairen. De basis valt onder Roemeens bevel.

Het Amerikaanse plan voor het raketschild behelst het plaatsen van radarsystemen op zee en op land. Daarnaast worden in een aantal Europese landen raketverdedigingsinstallaties gebouwd. De eerste fase van het plan werd in maart voltooid; toen werd het Amerikaanse marineschip de USS Monterey in de Middellandse Zee gestationeerd. Het schip is in staat raketten te detecteren en deze neer te halen.