Naakt naar theatervoorstelling

Tijdens een theatervoorstelling in Utrecht dragen eind deze maand zowel de acteurs als het publiek geen kleren. Het is een wens van de acteurs om in de Paardenkathedraal voor een naakt publiek te spelen zodat niemand meer iets heeft om zich achter te verschuilen, vertelt Dagmar Bokma van theatergroep De Utrechtse Spelen.

"Iedereen is gelijk en zo zou er een synergie moeten ontstaan tussen het publiek en de spelers", vervolgt Bokma. De Naturisten Federatie Nederland en Naturisme Totaal ondersteunen het initiatief op 29 mei en hebben hun achterban bereid gevonden de voorstelling te bezoeken. "Er is veel interesse om de voorstelling bloot te bezoeken, er wordt al volop gereserveerd." De 'theaternaturisten' krijgen korting op de toegangsprijs van 17 euro.

De naaktvoorstelling, Viva la Naturisteraçion!, van De Utrechtse Spelen gaat over het naturisme als basis voor een ideale wereld. De hoop van de groep is dat de grens tussen acteur en publiek verdwijnt. "Als het een succes is, gaan we dit misschien wel vaker doen", gaat Bokma verder. De theatergroep bundelt haar krachten voor deze 'anarchistische' voorstelling met het jonge theatergezelschap De Warme Winkel.

De acteurs weten waar ze het over hebben: ze brachten hun jeugd door op nudistencampings en hebben het naturisme uitgebreid bestudeerd. Voor het maken van de voorstelling hebben ze uit persoonlijke herinneringen geput.

Viva la Naturisteraçion! gaat op 20 mei in première op het Festival a/d Werf. De voorstelling is van 29 mei tot en met 5 juni te zien in de Utrechtse Paardenkathedraal en van 16 tot en mei 26 juni op het Oerol Festival. Alleen op 29 mei gaat het publiek uit de kleren, bij alle overige voorstellingen houden bezoekers hun kleding aan.