Opnieuw noodverordening dodenherdenking Amsterdam

Bij de nationale dodenherdenking 4 mei op de Dam in Amsterdam geldt ook dit jaar een noodverordening. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van speciale dranghekken die veiliger zijn bij grote mensenmassa's. EHBO'ers zijn op de Dam herkenbaar aanwezig. Vorig jaar ontstond bij de herdenking grote paniek onder de aanwezigen door een schreeuwende man. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) was dit jaar specifiek betrokken bij de voorbereidingen van de herdenking. Van 16.00 tot 21.00 geldt op en rond de Dam een veiligheidsgebied. Dat gebied is iets groter dan voorgaande jaren. De politie kan mensen uit het gebied verwijderen. Vanaf 19.30 uur is het ook verboden om ramen open te zetten of om op balkon of dakterras te komen.

Volgens de gemeente moeten de maatregelen ervoor zorgen dat de bijeenkomst waardig en onverstoord verloopt. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) denkt dat met de maatregelen het open karakter van de herdenking nadrukkelijk behouden blijft.

De nationale dodenherdenking begint om 18.50 uur met een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk aan de Dam. Dichter, essayist en schrijver Willem Jan Otten houdt de 4 meilezing. Het programma is te volgen op twee grote schermen aan beide zijden van het plein. Kort voor 20.00 uur leggen koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander zoals gebruikelijk de eerste krans bij het monument, waarna om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte worden gehouden.

Ook bij het Bevrijdingsconcert donderdagavond op de Amstel, waarbij traditioneel ook koningin Beatrix aanwezig is, geldt een noodverordening. Mensen die binnen het veiligheidsgebied wonen of daar op bezoek gaan, worden door de politie begeleid.

Strenge veiligheidsmaatregelen werden ook in 2009 en 2010 genomen. Aanleiding was de aanslag van Karst T. tijdens Koninginnedag in Apeldoorn. Vorige maand werd bekend dat de man die vorig jaar de dodenherdenking verstoorde op 4 mei in de cel zit vanwege winkeldiefstal. Omdat hij veelpleger is, is hij voor negentig dagen vastgezet.