DVD: Le Ragazze dello Swing

Jenny

Le Ragazze dello Swing vertelt het waargebeurde verhaal van de Nederlandse zusjes Leschan, Kitty, Alexandra en Judith, die als het Trio Lescano furore maakten in het Italië van de jaren dertig. Ondanks dat ze Joods zijn weten de zussen het hoofd boven water te houden tijdens het oprukken van het fascisme. Ze willen slechts zingen en niets met politiek te maken hebben, maar dit wordt hen steeds moeilijker gemaakt wanneer ook het fascistische bewind onder de indruk blijkt van hun gouden stemgeluid en ze worden gevraagd te komen entertainen op fascistische bijeenkomsten. De hoop van de zusjes om onafhankelijk van politiek gewoon leuke liedjes te kunnen zingen blijkt maar al te naïef te zijn en ze worden voor een paar moeilijke keuzes gezet. 

Het Trio Lescano.

De Italiaans-Nederlandse miniserie Le Ragazze dello Swing was naar het schijnt een groot succes in Italië, waar het in 2010 op TV werd uitgezonden. Dit zal mede komen omdat het Trio Lescano nog steeds een begrip is in Italië. Voor kijkers die aanvankelijk niet bekend waren met de zingende zusjes is de serie wellicht vooral vrij langdradig. De serie staat op twee dvd's van elk 106 minuten, en gezien het tempo van de serie is dat lang. De eerste 106 minuten gaan vooral over de weg naar de roem, die wel enkele hobbels had, maar desalniettemin niet bijster interessant is. De zusjes, gespeeld door Lotte Verbeek, Elise Schaap en Andrea Osvárt, laten zich van hun charmantste kanten zien, maar lijken weinig diepte te krijgen. Het zijn bijna perfecte schepseltjes: lief, charmant, ze luisteren naar hun mamaatje en produceren engelengeluidjes. Leuk en aardig, maar niet echt een recept voor een bruisende kijkervaring. Pas aan het eind van de eerste dvd komt er enige spanning wanneer het fascisme de levens van de zusjes meer begint te beïnvloeden.

Het creepy fascistische ex-vriendje van een van de zusjes.

Is de tweede helft van de miniserie dan interessanter? Ietsje. De zusjes komen voor enkele dilemma's te staan die de kijkervaring wel wat boeiender maken. Zoals te verwachten valt heeft dit voornamelijk te maken met het wel of niet maken van een politiek statement, een keuze waarvan de uitkomst hun veiligheid danig in gevaar kan brengen. Het quotum creeps die de meisjes avances proberen te maken is vrij hoog, en ook dit brengt hen soms in de problemen. Er is wat corruptie, wat drama, liefde, er zijn tranen en gebroken hartjes. Het geheel wordt afgewisseld met de luchtige liedjes van het Trio Lescano, wat vooral lijkt te gaan over liefde, tulpen en windmolens en, ondanks dat het best leuk gezongen is, beter te pruimen is wanneer je het versneld afspeelt.

De swingende zusjes.

 Wat heeft de dvd dan verder nog te bieden, behalve deze niet-zo-bruisende miniserie? De extra's zijn helaas niet om over naar huis te schrijven. Afgezien van wat trailers van producent Lumière biedt het tweede schijfje een blik achter de schermen, die deels in het Engels en deels in het Italiaans is. Zonder ondertiteling. Niet dat dit een groot gemis is, want ogenschijnlijk is het vooral een kort interview met de swingende zusjes waarin ze vooral benadrukken dat het spelen in deze serie zo'n eer was.

Kortom, is dit een aanrader? Daar kunnen we kort over zijn: nee. Er gebeurt te weinig om je als kijker te prikkelen en de personages krijgen te weinig psychologische diepgang. De serie heeft z'n momenten, maar die zijn te schaars om de volledige 212 minuten te rechtvaardigen.