'Scheldende synagogefotograaf opgepakt'

Bij een synagoge in Amsterdam is zaterdag een man aangehouden die foto's van het gebouw leek te maken. Toen de beveiliging hem aansprak, begon hij antisemitische kreten te slaken. Hierop werd de politie gebeld, die hem aanhield. Dit meldt het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maandag. De politie kon het bericht niet direct bevestigen.

"Kankerjoden, jullie zijn vergast in de Tweede Wereldoorlog, wat moet je nou?", zou de man hebben gezegd. "Ik ga je schoppen, ik zit op taekwondo, je moet bang voor mij zijn." Dergelijke situaties doen zich volgens het CIDI ongeveer een keer per maand voor in Amsterdam.

Het centrum acht het mogelijk dat de man informatie wilde inwinnen om een terroristische aanslag voor te bereiden. De man woonde niet in de buurt en is geen liefhebber of architectuurstudent, zo zou zijn gebleken uit een gesprek dat een beveiliger met de man had.

Joodse gebouwen in Nederland, ook de scholen, worden bewaakt op kosten van de joodse gemeenschap. Wel zegde het stadsdeel Amsterdam-Zuid vorig jaar toe 135.000 euro bij te dragen aan de kosten van de bewaking van joodse gebouwen.

Vorige week bleek dat het kabinet niet van plan is alle joodse instellingen extra te laten bewaken, zoals de PVV en de SGP willen. Dat zou leiden tot onderscheid tussen joodse en andere instellingen en dat is niet de bedoeling, zei minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner in de Tweede Kamer.

Hij wees erop dat er ook moskeeën zijn die worden bedreigd. Donner houdt vast aan het uitgangspunt dat de politie in actie komt als er concrete bedreigingen zijn. Instellingen die meer beveiliging willen, moeten die in principe zelf betalen. Het kabinet werkt wel aan een plan om antisemitisme beter te bestrijden.

ChristenUnie-leider André Rouvoet heeft in een motie voorgesteld dat de overheid bijdraagt aan de kosten van de beveiliging van joodse scholen. Over deze motie moet de Kamer nog stemmen. In het licht daarvan heeft het CIDI het bericht over het incident van zaterdag naar buiten gebracht, zegt een woordvoerder.