PvdA wil spoeddebat over europact

De PvdA wil dat premier Mark Rutte de Kamer zo snel mogelijk uitleg geeft over het vrijdag gesloten 'pact voor de euro'. Hierin is vastgelegd dat de eurolanden hun financiën beter op orde houden, de loonkosten beheersen en de sociale zekerheid betaalbaar houden.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt dat de afspraken niet heel duidelijk zijn en wil een spoeddebat met Rutte om daarover helderheid te krijgen. "In het vrijdag afgesloten pact staat nogal wat. In de tekst, geschreven in typisch wollig EU-proza, staan bovendien enkele opmerkelijke tegenstrijdigheden", stelt Plasterk. "Ik wil weten wat Rutte nou precies heeft afgesproken in Europa."

Het zal voor Rutte nog een hele opgave worden om in de Kamer een meerderheid te verwerven. Gedoogpartner PVV is tegen het vergroten van bemoeienis van Brussel en ook de SP wil niet dat Brussel zich mengt in het beleid ten aanzien van de verzorgingsstaat.

De PvdA is in principe niet tegen het aanscherpen van de begrotingsregels, maar vreest voor een 'verborgen liberale agenda' in de afspraken die vrijdag zijn gemaakt. Daarom wil Plasterk dat Rutte tekst en uitleg komt geven in de Kamer.