'Les over eerwraak op basisschool'

Turks-Nederlandse kinderen moeten op de basisschool les krijgen over geweld tegen vrouwen en eerwraak. Dat stelt de Turkse arbeidersvereniging HTIB maandag in Sp!ts.

HTIB-voorzitter Mustafa Ayranci stelt dat nog een grote groep Turkse mannen vindt dat familie-eer wordt bepaald door het gedrag van vrouwen. "Ik schrik er soms van dat ik jonge mannen uit de derde en vierde generatie hoor zeggen dat ze liever een vrouw uit Turkije willen, omdat de vrouwen hier 'verpest' zouden zijn."

Ayranci denkt dat jonge Turken vaak klakkeloos de ideeën van de eerste en tweede generatie overnemen. Door het onderwerp op basisscholen te behandelen kan volgens hem een mentaliteitsverandering plaatsvinden.

De vereniging organiseert al themabijeenkomsten om geweld tegen vrouwen en eerwraak meer bespreekbaar te maken. Een algehele mentaliteitsverandering heeft volgens Ayranci echter nog veel tijd nodig.

De Amsterdamse wethouder Diversiteit en Integratie Andrée van Es (GroenLinks) ziet vooruitgang in de Turkse gemeenschap, maar stelt dat deze nog altijd gesloten is. "Een gesloten gemeenschap is doorgaans slecht nieuws voor meisjes en vrouwen, is mijn ervaring."