Veiling erfenis Juliana brengt 1,7 miljoen op

De veiling van voorwerpen uit de nalatenschap van koningin Juliana heeft tot nu toe een kleine 1,7 miljoen euro opgebracht. Dat is te lezen op de website van veilinghuis Sotheby's. De veiling ging maandag van start en duurt nog tot en met donderdag.

Maandag gingen in totaal 213 zogenoemde lots onder de hamer in Amsterdam. Allemaal werden ze verkocht. In totaal moeten donderdag tienduizend familiestukken onder de hamer zijn gegaan. Die moeten 1,5 tot 3 miljoen euro opbrengen. Niet eerder is zo veel familiebezit van de Oranjes in een keer in de verkoop gegaan.

De geveilde voorwerpen vormen een deel van de nalatenschap van Juliana. Voor de objecten was na een proces van zes jaar geen nieuwe bestemming gevonden. De meeste voorwerpen zijn afkomstig uit Paleis Soestdijk. Het gaat onder meer om meubilair, servies, porselein en glaswerk, zilver en kunstwerken.

De opbrengst van de veiling gaat naar het Rode Kruis, het Prinses Beatrix Fonds, het Natuurcollege en Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours. Sotheby's houdt de veiling in opdracht van de vier erfgenamen, koningin Beatrix, prinses Irene, prinses Margriet en prinses Christina, de dochters van Juliana.