Zwitserland schort plannen kerncentrales op

Zwitserland heeft maandag plannen voor de bouw van drie kerncentrales opgeschort. Het wil eerst de resultaten afwachten van een onderzoek naar de waterstofexplosies in twee Japanse kernreactoren.

Minister van Energie Doris Leuthard zei dat de plannen zijn opgeschort omdat 'veiligheid de hoogste prioriteit heeft'. Ze heeft de Zwitserse Nucleaire Veiligheidsinspectie opgedragen te onderzoeken wat de exacte oorzaak is geweest van de explosies in Japan die volgden op de aardbeving en tsunami die het land vrijdag troffen. Eventueel noodzakelijke aanpassingen, met name op het gebied van seismische veiligheid en koeling, zullen gelden voor te bouwen én bestaande kerncentrales, zei Leuthard.

Zwitserland heeft nu vijf kernreactoren in bedrijf, die samen voorzien in 40 procent van de elektriciteitsbehoefte van het land.

Na de problemen met de kerncentrales in Japan heeft de Europese Unie dinsdag een bijeenkomst gepland om te bepalen in hoeverre Europa is voorbereid op noodgevallen in kerncentrales. De Oostenrijkse minister van Milieu Nikolaus Berlakovich pleitte voor een EU-brede stresstest 'om te bepalen of onze kerncentrales bestand zijn tegen aardbevingen'.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle wil een nieuwe risicoanalyse van de kerncentrales, in het bijzonder met betrekking tot hun koelsystemen. Een vorige Duitse regering besloot tien jaar geleden alle zeventien kerncentrales in Duitsland voor 2021 te sluiten, maar de coalitie van bondskanselier Angela Merkel besloot vorig jaar de centrales gemiddeld twaalf jaar langer in bedrijf te houden.

De Russische premier Vladimir Poetin liet weten dat zijn regering vasthoudt aan het ambitieuze programma om veertig nieuwe kernreactoren te bouwen, maar 'conclusies zal trekken uit hetgeen zich afspeelt in Japan', aldus Russische persbureaus.


Zwitserland schort plannen kerncentrales op (Foto: Novum)