Partij Poetin wint lokale verkiezingen

De Russische regeringspartij Verenigd Rusland heeft maandag de lokale verkiezingen in het land gewonnen. In alle twaalf districten waar gestemd werd, kreeg Verenigd Rusland de meeste stemmen. De lokale verkiezingen worden gezien als graadmeter voor de parlements- en presidentsverkiezingen later dit jaar. De overwinning van de partij van premier Vladimir Poetin is echter minder overtuigend dan bij de voorgaande verkiezingen. In zeven van de twaalf districten behaalde Verenigd Rusland minder dan 50 procent van de stemmen.

Poetin noemt de uitslag 'meer dan toereikend' en benadrukt dat de stemming aangeeft dat de mensen nog steeds vertrouwen in de regering hebben. "Het betekent dat mensen ondanks het feit dat ze moe zijn en druk voelen, nog steeds positief staan tegenover het beleid van deze regering. Deze uitslag is een uiting van hoop dat de situatie in Rusland in positieve zin zal veranderen", aldus Poetin. Verenigd Rusland won ook de verkiezingen voor het stadsbestuur die in tien provinciehoofdsteden werden gehouden.

De partij van Poetin won in totaal 68 procent van de stemmen in alle regiobesturen. Dat was minder dan bij de vorige verkiezingen, toen Verenigd Rusland 76 procent van alle stemmen behaalde.

Sommige tegenstanders van Verenigd Rusland en onafhankelijke waarnemers zeggen vele onregelmatigheden waargenomen te hebben bij de verkiezingen maandag. Volgens de Communistische Partij, die tweede werd in de meeste regio's, zijn er extra stembiljetten in de stembussen gestopt en hebben mensen in veel regio's meerdere keren gestemd. "We hebben nog nooit zoiets schandaligs gezien", zei Gennadi Zjoeganov, de leider van de Communistische Partij. "De regerende partij heeft wederom verwerpelijke methodes gehanteerd waar de kiezer niet van gediend is". Verenigd Rusland wijst de beschuldigingen van de hand en zegt dat het juist zijn tegenstanders zijn die 'vuile trucs' en zelfs geweld hebben gebruikt.

Veel mensen verwachten dat Poetin, die van 2000 tot 2008 president was van Rusland, zich wederom verkiesbaar zal stellen voor het presidentschap. Poetin liet maandag weten nog niet besloten te hebben of hij zich opnieuw verkiesbaar zal stellen.