Iran zet cyberaanval in

Iraanse hackers van de Basij, de paramilitaire tak van de Revolutionaire Garde, hebben de aanval geopend op websites van 'de vijand'. Dat meldt de staatskrant IRAN maandag. Het is een zeldzame erkenning van het regime in Iran dat het zich bezighoudt met digitale oorlogvoering.

Iran meldde in januari zijn eerste cyberpolitie-eenheid te hebben opgericht. Het wordt voor de Iraanse machthebbers steeds belangrijker om zich ook te laten gelden in de digitale wereld. Sinds de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009 is het internet een belangrijk organisatiemiddel voor de oppositie in het land.

Verder probeert Iran zijn digitale verdediging te versterken sinds nucleaire installaties in het land vorig jaar geïnfecteerd werden door de computerworm Stuxnet. Iran beweert dat de aanval van de computerworm geen blijvende schade heeft aangericht. Volgens het nucleaire agentschap van de Verenigde Naties zou de verrijking van uranium in Iran wel tijdelijk stil hebben gelegen als gevolg van de aanval.

De oorsprong van Stuxnet is niet duidelijk, maar Stuxnet wordt gezien als een zeer geavanceerde computerworm die specifiek ontworpen is om de centrifuges aan te vallen die gebruikt worden voor de verrijking van uranium.

Volgens generaal Ali Fazli, de commandant van de Basij, bestaat het Iraanse cyberleger uit universitaire docenten, studenten en geestelijken. Fazli zegt dat de aanvallen een vergelding zijn voor vergelijkbare aanvallen op Iran. Hij gaf verder geen details over de doelwitten die Iran op het oog heeft, of wanneer de aanvallen uitgevoerd zullen worden.