Ministerie: Nieuwe kerncentrales blijven mogelijk

Hoewel de gebeurtenissen kritisch worden gevolgd, is er geen reden om het Nederlandse standpunt over kernenergie te herzien. Dat meldt het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie naar aanleiding van de gespannen situatie rond enkele Japanse kerncentrales. Dat betekent dat nieuwe kerncentrales in Nederland in principe mogelijk blijven. Het vertrouwen van de Nederlanders in kernenergie is gedaald.

Vorige maand heeft het kabinet de voorwaarden en veiligheidseisen opgesteld waaraan een nieuwe kerncentrale moet voldoen. De specifieke technische eisen worden op dit moment uitgewerkt. Daarbij zullen de gebeurtenissen in Japan een rol spelen. "Bij de invulling zal uiteraard rekening worden gehouden met wat er is gebeurd", laat een woordvoerder weten.

De toestand in Japan heeft wel effect op de besluitvorming in Duitsland en Zwitserland. Het besluit over de uiterste sluitingsdatum van alle Duitse kerncentrales wordt met drie maanden uitgesteld, zei bondskanselier Angela Merkel maandag. Zwitserland heeft maandag plannen voor de bouw van drie kerncentrales opgeschort. Het land wil eerst de resultaten afwachten van een onderzoek naar de waterstofexplosies in twee Japanse kernreactoren.

De Nederlandse bevolking maakt zich ondertussen meer zorgen over de veiligheid van kerncentrales. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van de Wereldomroep. Twee van de drie ondervraagden denkt dat er met de Nederlandse kerncentrale ongelukken kunnen gebeuren die vergelijkbaar zijn met de problemen met enkele Japanse kerncentrales als gevolg van de aardbeving.

Het percentage mensen dat vindt dat de regering weer vergunningen moet uitgeven voor nieuwe kerncentrales is sinds oktober gedaald. Was eerst een meerderheid van 51 procent voor, nu is dat gezakt naar 47 procent. Dat is hetzelfde percentage als in 2005.

In het regeerakkoord hebben VVD en CDA zich voorstander betoond van nieuwe kerncentrales. Vorige maand maakte minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) bekend dat met de bouw van een nieuwe kerncentrale nog voor 2015 kan worden gestart.

Momenteel zijn twee partijen geïnteresseerd om een nieuwe kerncentrale te bouwen in Zeeland, in de buurt van de bestaande reactor van Borssele. In het Gelderse Dodewaard staat nog een in 1997 gesloten kerncentrale, die nog niet is ontmanteld.