Berlusconi wil eigen verdediging voeren

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi - die terechtstaat voor onder meer betaalde seks met een minderjarige, machtsmisbruik en omkoping - zal in de rechtbank zijn eigen verdediging voeren, mits hij niet vaker dan één keer per week hoeft te komen. Dat heeft zijn advocaat Niccolo Ghedini zaterdag gezegd.

Ghedini zei dat de verdediging het hoofd van de Milanese rechtbank heeft gevraagd zijn hoorzittingen op maandagen te plannen. "Voor een premier is één dag per week niet niks", zei Ghedini. Volgens hem doet Berlusconi 'zijn uiterste best' om beschikbaar te zijn.

De meest geruchtmakende van de zaken is de zaak-Ruby. Ruby Rubacuori (Ruby de Hartendief) is de bijnaam van een Marokkaans meisje met wie Berlusconi betaalde seks zou hebben gehad toen ze zeventien was. Vervolgens zou Berlusconi zijn ambt hebben misbruikt in een poging de zaak in de doofpot te stoppen. De zaak start op 6 april en wordt voorgezeten door drie vrouwelijke rechters, die alledrie door een computer zijn aangewezen. Berlusconi ontkent alle aantijgingen.

Critici stellen dat Berlusconi sinds hij in 2008 premier werd veel van zijn energie heeft gestoken in het promoten van op maat gemaakte wetten die hem moeten helpen aan juridische rampspoed te ontkomen.


Silvio wil eigen verdediging voeren (Foto: Novum)