Protesten Oman nu ook in olieregio

De demonstraties in Oman hebben zich zaterdag uitgebreid naar een belangrijke olieregio. Dat zeggen bronnen binnen de Omaanse regering. De betogers eisen economische hervormingen van sultan Qaboos bin Said.

Werknemers van een belangrijke olie-installatie in Haima, zo'n 500 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Masqat, hielden zaterdag een sit-indemonstratie om meer staatsinvesteringen in het gebied te eisen.

Vorige week laaiden de protesten op in het met strenge hand geregeerde Oman. De actievoerders willen meer werkgelegenheid en meer politieke invloed. Bij de protesten kwamen meerdere mensen om het leven.

De sultan heeft vijftigduizend nieuwe overheidsbanen beloofd, maar die maatregel weerhield de demonstranten er niet van sit-indemonstraties te houden in Masqat en in de noordelijke industriestad Sohar, waar de onrust begon.

Koningin Beatrix brengt volgende week een bezoek aan Oman. Ze is samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima uitgenodigd voor een privédiner bij de sultan. Beatrix zou eigenlijk op staatsbezoek naar Oman gaan, maar vanwege de onrust in de Golfstaat is het officiële bezoek uitgesteld. In de Tweede Kamer waren zorgen over de veiligheid, maar ook over het feit dat een staatsbezoek kon worden uitgelegd als steun aan het regime.