Wageningen betaalt boete deel langstudeerders

De Wageningen Universiteit compenseert een deel van de studenten die te maken krijgen met de langstudeerboete. Zo'n vierhonderd tot vijfhonderd masterstudenten die een studie sociale wetenschappen volgen, komen in aanmerking voor de vergoeding. De universiteit rekent op een kostenpost van enkele tonnen.

De masterstudie sociale wetenschappen duurt in Wageningen twee jaar, hoewel er slechts een jaar voor staat. Daardoor maken alle studenten automatisch gebruik van het jaar dat studenten maximaal mogen uitlopen.

Iemand die een paar weken later klaar is, krijgt een boete van 3000 euro. Normaliter haalt zo'n 30 procent van de studenten de studie niet in twee jaar, zegt een woordvoerder. "Dat betekent niet dat ze lanterfanten, die vertraging kan ook gewoon komen door bijvoorbeeld ziekte."

De universiteit vindt het niet redelijk om de studenten aan hun lot over te laten en heeft besloten om de boete te vergoeden. Het geld moet komen uit de reguliere middelen van de instelling. Het mag volgens de woordvoerder niet ten koste gaan van het onderwijs.

De invoering van de zogenoemde Halbe-heffing voor langstudeerders is nog niet zeker. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) is vastbesloten de plannen door te voeren, maar de oppositie is fel tegen.