Verzekeraars bieden woekerpolisklant soelaas

Verzekeraars zijn bereid klanten met een woekerpolis tegemoet te komen, bleek zaterdag uit een uitzending van tv-programma Kassa. Zes grote verzekeraars hebben aan het programma gemeld dat zij hun klanten een goedkoper product aanbieden. Ook heeft het gros van deze verzekeraars beloofd dat klanten zonder boete hun woekerpolis kunnen beëindigen.

Veel Nederlanders sloten in het verleden een polis af rond lijfrente en hypotheken waarbij de uit te keren bedragen afhankelijk zijn van de opbrengsten van beleggingen. Daarin bleken onredelijk hoge kosten te zijn verwerkt, waarvoor de polishouders jarenlang moeten opdraaien.

Tot nu toe vonden verzekeraars dat een eerder afgesproken compensatieregeling voldoende is om de hoge kosten van woekerpolissen te compenseren. Ze stonden daarbij onder grote druk van de media en de politiek, die vonden dat mensen er met deze regeling alsnog bekaaid vanaf kwamen.

Kassa stelt dat de rol van de tussenpersonen, die de polissen moeten afsluiten, nog altijd discutabel is. Veel tussenpersonen hebben fors verdiend aan het verkopen van woekerpolissen, maar laten klanten die nu aankloppen voor een overstap opnieuw betalen voor dienstverlening. "Dat is niet in lijn met de zorgplicht die de tussenpersonen hebben", zei financieel analist Kapé Breukelaar in Kassa.