China test stealth straaljager

China heeft dinsdag zijn nieuwe stealth straaljager getest. Het prototype, J-20 gedoopt, vloog vijftien minuten boven een vliegveld in de zuidwestelijke stad Chengdu, achtervolgd door een J-10, de laatste straaljager die door China werd ontwikkeld. Vorige week werd de J-20 al waargenomen op de startbaan, zei Andrei Chang van het tijdschrift Kanwa Asian Defence.

Hoewel de Chinese strijdkrachten hun operaties normaal gesproken in nevelen hullen, werd deze keer niets ondernomen om de testvlucht geheim te houden en foto's van het toestel van internet te verwijderen.

Waarschijnlijk duurt het nog jaren voor het Chinese gevechtsvliegtuig daadwerkelijk door de luchtmacht in gebruik wordt genomen. Het vormt dan een concurrent van de door de Verenigde Staten ontwikkelde Joint Strike Fighter en de Russische Soechoi T-50, beide straaljagers waarin stealth technologieën - waarmee de vliegtuigen onzichtbaar zijn voor de vijandelijke radar - zijn toegepast.

Op foto's lijkt de Chinese straaljager langer en groter dan de Amerikaanse en Russische gevechtsvliegtuigen. Mogelijk wordt de J-20 zo ontworpen dat hij langere afstanden kan afleggen en zwaardere wapens kan dragen.


China test stealth straaljager (Foto: Novum)