Halsema wil ruimere onschendbaarheid Kamerleden

Femke Halsema heeft bij haar afscheid als Tweede Kamerlid gepleit voor uitbreiding van onschendbaarheid van parlementariërs. Kamerleden zouden niet alleen voor uitlatingen binnen de Kamer, maar ook voor uitspraken daarbuiten niet vervolgd mogen worden, vindt de afzwaaiende GroenLinks-politica.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet las dinsdag voor aanvang van het wekelijkse vragenuurtje de afscheidsbrief van Halsema voor. Haar uitlatingen over parlementaire onschendbaarheid waren een impliciete verwijzing naar het proces tegen Geert Wilders, die wordt vervolgd voor uitspraken die hij buiten de Kamer deed.

Halsema schetste de verandering van de Kamer van een 'vriendelijk forum' tot een 'strijdlustige arena' sinds zij in 1998 toetrad als Kamerlid. Negatief oordeelde zij hier niet over. "De taal die we hanteren is soms schril maar ook recht toe, recht aan, de tegenstellingen zijn even hard als helder. Mij is dat lief", liet ze weten. "De afgelopen jaren is de Tweede Kamer onmiskenbaar toegankelijker geworden en dat is goed: veel liever hevige emoties, straatrumoer en ruwere zeden dan de handjeklap en zelfgenoegzaamheid van de besloten sociëteit."

Verbeet was vol lof over Halsema, die zij 'een van de meest beeldbepalende en toonaangevende politici' van de laatste jaren noemde. "Uw vertrek is een verlies voor de Kamer", zo sprak Verbeet.