Kentekengegevens langer bewaard

De gegevens van auto's die langs automatische cameracontroles rijden moeten vier weken lang kunnen worden opgeslagen. Dat staat in een conceptwetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), schrijft De Telegraaf dinsdag.

Nu moeten de gegevens over de locatie en de tijd van passeren nog binnen 24 uur worden gewist. De minister wil de gegevens langer bewaren zodat ze kunnen worden gebruikt als later bijvoorbeeld blijkt dat het voertuig was betrokken bij een misdrijf.

De gegevens kunnen dan aanknopingspunten opleveren of worden gebruikt als bewijs. Bij controles maakt de politie al sinds 2004 gebruik van automatische nummerplaatherkenning. Als iemand die nog een celstraf moet uitzitten in zijn eigen auto bijvoorbeeld zo'n controle voorbij rijdt, krijgen de agenten meteen een melding en kan hij worden aangehouden.

Eerder besloten verschillende politieregio's al de gescande kentekengegevens van alle passanten op te slaan, maar dat leidde tot kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Gescande kentekens die niet in politiebestanden voorkomen, moeten volgens het CBP direct worden vernietigd.

Anders zou sprake zijn van een niet-gerechtvaardigde inbreuk op de privacy en een overtreding van de wet. Als alle gegevens worden bewaard, wordt iedereen die langs een kentekencontrole rijdt volgens het CBP als een potentiële verdachte beschouwd.