[Dakar] Wederom pechdag voor de Nederlanders

De Nederlanders hebben het in de achtste etappe van de Dakar Rally zwaar voor hun kiezen gekregen. Vele equipes kampten met problemen en enkelen moesten zelfs opgeven. Hieronder een overzicht van wat ze allemaal op hun weg naar de streep tegen kwamen.

Frans Verhoeven stond mooi zesde in het motorenklassement, maar het waden door een riviertje met een stenen bodem zorgde er voor dat bij de BMW een scheurtje in de carterplaat ontstond en de motor door een gebrek aan olie vastliep. Een wissel van de krachtbron zorgde er voor dat hij in de etappe vijf uur verloor, maar nog wel in de wedstrijd zit.

Ondertussen heeft Henk Knuiman hele andere zorgen. De motorrijder staat elfde in het klassement, maar hangt een tijdstraf vanwege het missen van een waypoint boven het hoofd. Het schijnt dat hij het doorkomstpunt op slechts twee meter gemist heeft.

Richard de Groot zag zijn motor overreden worden door de vrachtwagen van Pep Villa. De Spanjaard kon bij het oprijden van een duin de Yamaha niet meer ontwijken en raakte de fiets licht. De Groot kon op tijd wegspringen, maar zijn motor liep een kapor achterspatbord en een defecte achterrem op. Met behulp van Team de Rooy kan De Groot zijn weg toch vervolgen.

Dit geldt niet voor Tonnie van Deijne. De Mitsubishi kreeg een steen door de carterplaat, waarna de equipe met motorproblemen op moest geven. De andere Nederlander die goed staat in het autoklassement is Eric van Loon. Hij maakte een beginnersfout door zijn banden niet af te laten en kwam vast te zitten. Hierdoor moest hij veel tijd inleveren.

Bij de vrachtwagens ging de truck van Martin van den Brink op de zijkant. Omdat er weinig schade opgelopen was kon de equipe haar weg vervolgen. Frits van Eerd kende enkele honderden meters voor de finish van de proef een kapot stuurhuis en verloor hierdoor veel tijd. Ook Eimbert Timmermans strandde in de buurt van Van Eerd met pech. Maar ook hij kon na reparaties verder.

Johan Elfrink moest veel tijd inleveren door een lekke koppakking. Met behulp van teamgenoot Teun Stam is deze onderweg vervangen. Jos Smink moest zich tenslotte melden bij de organisatie omdat een assistentietruck onderweg naar hem toe is gereden om een veercilinder af te geven. Dit mag volgens de regels niet. De vrachtwagenequipe komt weg met een boete.