Buschauffeurs in Zaandam weigeren nachtdiensten

Buschauffeurs van Connexxion in Zaandam rijden vrijdag vanaf middernacht geen nachtdiensten meer als er geen veiligheidsmedewerkers meegaan. Dat meldt FNV Bondgenoten maandag.

De chauffeurs willen dat tijdens de nieuwe nachtdiensten die het vervoersbedrijf heeft ingesteld ook een medewerker van het zogeheten VIC-team (Veiligheid, Informatie en Controle) en een toezichthouder ondersteuning bieden. Als Connexxion vrijdag om middernacht niet aan die eis voldoet, dan rijden de chauffeurs geen nachtritten meer, aldus de vakbond die een enquête over de kwestie heeft gehouden onder de chauffeurs.

Connexxion verzorgt sinds 12 december ook op zondag tot en met woensdag nachtdiensten tussen Amsterdam en Zaandam. Tijdens de nachtdiensten in het weekeinde krijgen de chauffeurs wel ondersteuning van een VIC-medewerker en een toezichthouder.

Bestuurder bij FNV Bondgenoten Paul van Golde stelt dat de chauffeurs de situatie onacceptabel vinden. "Voor hun eigen veiligheid en die van de reiziger vinden ze het niet verantwoord om onbegeleid de nachtritten uit te voeren. Cameratoezicht vinden ze niet voldoende. Ze willen assistentie."

In Zaandam heerst al sinds 2004 veel onrust over de veiligheid op de bus. Chauffeurs legden al meerdere keren het werk stil. Over de naleving van een convenant over veiligheid op de bus loopt nog een rechtszaak. FNV Bondgenoten wil dat in ieder geval tot de rechter uitspraak doet VIC-medewerkers en toezichthouders worden ingezet tijdens de nachtdiensten.