Herdenking slachtoffers Tucson in de VS

Maandag werden in de Verenigde Staten in het gehele land de zes doodgeschoten mensen in Tucson, Arizona herdacht. President Barack Obama had een minuut stilte afgekondigd. Zaterdag werden in Tucson negentien mensen neergeschoten bij een aanslag op Congreslid Gabrielle Giffords. Van deze negentien slachtoffers zijn er zes overleden. Giffords ligt in het ziekenhuis en vecht daar voor haar leven.

Tijdens de minuut stilte stonden de Amerikaanse president en zijn echtgenote op het gazon van het Witte Huis met gebogen hoofd, na de minuut liepen ze terug naar binnen zonder een woord tegen de verzamelde pers te spreken. De namen van de overledenen die werden herdacht werden zondag bekendgemaakt.

Bij de aanslag kwam de federale rechter van het district Arizona John Roll om het leven, hij was 63 jaar. Gabriel Zimmermann (30) werd ook dodelijk getroffen. Hij was verantwoordelijk voor het contact tussen de gemeenschap en Giffords.

Dorwin Stoddard (76) was pastoor bij een kerk in Tucson. Hij stierf terwijl hij zijn vrouw het leven redde door bovenop haar te duiken. Zijn vrouw raakte wel gewond. Dorthy Morris (76) en Phyllis Scheck (79) werden ook vermoord.

Ook Christina Taylor Green (9) kwam bij de dodelijke schietpartij om het leven. Omdat zij geboren was op 11 september 2001 staat zij in het boek 'Faces of Hope: Born on 9/11'. Ze was bij de bijeenkomst aanwezig om haar idool Giffords te ontmoeten. Ze was net gekozen voor de leerlingenraad van haar basisschool.

Niet alleen in Amerika stond men stil bij de slachtoffers. Over de hele wereld leefden mensen met de nabestaanden mee. Zelfs buiten de wereld, in het ruimtestation ISS, werd de minuut stilte in acht genomen. Erna verklaarde de broer van de echtgenoot van Giffords vanuit het ISS dat 'hij neerkeek op een prachtige planeet die er vredig uitziet, maar dat niet is'.