Inspectie onderzoekt exotische filialen hogeschool

Opnieuw neemt de Onderwijsinspectie een hogeschool onder de loep. Na de Hogeschool Inholland in Haarlem wordt ook onderzoek gedaan naar de Stenden hogeschool in Leeuwarden. Stenden startte met publiek geld filialen in Bangkok, Qatar, op Bali en in Zuid-Afrika, bevestigt de Onderwijsinspectie na berichtgeving van de Volkskrant.

Bronnen rond de school reppen tegenover de krant daarnaast over het declaratiegedrag van de schoolleiding. Ook zouden zakenpartners zijn gepaaid met eredoctoraten en zouden stagiairs uit Indonesië zijn gebruikt als goedkope arbeidskrachten in Chinese restaurants.

Volgens een woordvoerder van de Onderwijsinspectie maken deze beschuldigingen geen deel uit van het onderzoek. "We richten ons alleen op de financiering van de buitenlandse activiteiten van Stenden. We zijn niet bezig met dit soort signalen over schoolbestuurders."

De school met vijf vestigingen in het noorden van het land liet het niet bij de genoemde buitenlandse filialen. Er zouden de afgelopen jaren ook gesprekken zijn geweest over samenwerkingen in Spanje, Rusland, Dubai, China, Berlijn, Libanon, op de Antillen en op Mauritius.

De school noemt zichzelf Stenden University en verzorgt onder meer een hogere hotelschool en toeristische opleidingen. Er studeren in totaal zo'n tienduizend mensen. Een deel van hen zit bij een van de buitenlandse filialen.

Bij de Hogeschool Inholland begon de Onderwijsinspectie een onderzoek na berichten over de makkelijk verstrekte diploma's. Ook worden de uitgaven en het management onderzocht.