'Noord- en Zuid-Korea op rand van oorlog'

Noord- en Zuid-Korea zijn niet ver verwijderd meer van oorlog, waarschuwt een Russische topdiplomaat. Beide landen zouden terughoudendheid moeten betrachten en met elkaar moeten praten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Alexei Borodavkin, stelt dat spanningen tussen de twee landen de gevaarlijkste zijn sinds een decennium.

"De verhouding tussen de twee landen kan niet slechter. De enige mogelijke volgende stap is een conflict," aldus Borodavkin. Zijn uitspraken komen twee maanden nadat Noord-Korea een 'heilige oorlog' zwoer te voeren tegen Zuid-Korea en haar grootste bondgenoot, de VS.

De zaak liep al enigzins uit de hand toen Washington en Seoul concludeerden dat een Noord-Koreaanse onderzeeër een Zuid-Koreaans schip had laten zinken in de Gele Zee. Borodavkin wilde toen al een onderzoek dat duidelijk zou maken wie er verantwoordelijk was voor het zinken van het schip, de Cheonan.

Rusland is één van de zes landen dat praat met Noord-Korea over hun nucleaire programma. Borodavkin noemde de verhoudingen tussen de twee buurlanden een 'kater van de Koude Oorlog', en zei alles in het werk te stellen om vijandigheden te voorkomen.

Borodavkin noemt wijselijk geen van beide kampen schuldig, maar stelt dat zowel Noord- als Zuid-Korea verantwoordelijk zijn voor het bewaren van de vrede in de regio. Hij veroordeelt daarom zowel het nucleaire programma van het Noorden, als de toegenomen militaire activiteiten van het Zuiden en de VS.