'Regeerakkoord dinsdag of woensdag klaar'

VVD en CDA zijn bijna akkoord over de vorming van een rechts kabinet met gedoogsteun van de PVV. De partijen hopen dinsdag of woensdag een regeerakkoord te kunnen presenteren. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van bronnen rond de formatie.

De plannen zijn in grote lijnen al klaar en liggen al bijna een week ter controle bij het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB berekent welk effect verschillende varianten van de voorgenomen bezuinigingen van achttien miljard hebben op de koopkracht. De partijen hopen vrijdag nog bericht te krijgen van het CPB.

Ingewijden zeggen tegen de krant niet uit te sluiten dat Rutte uiteindelijk kiest voor een variant die 'minder ingrijpend' is. Daardoor zou mogelijk iets minder worden bezuinigd dan achttien miljard. Als handreiking aan de sociale partners zou een voorstel over verhoging van de AOW-leeftijd over worden genomen.

Als er een akkoord is, moeten de fracties van VVD, CDA en PVV ermee instemmen. Vervolgens wordt het akkoord voorgelegd aan de CDA-achterban in een partijcongres. Dat zou dan op 2 oktober plaatsvinden.

De Telegraaf denkt dat het congres een week later plaatsvindt. Volgens die krant wil PVV-criticus en demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin tijdens het congres het woord voeren. Hij hield zich tot nu toe op de vlakte, maar zou deels op een lijn zitten met andere PVV-critici binnen het CDA, zoals Ab Klink, Herman Wijffels en Cees Veerman.

Medeonderhandelaar en staatssecretaris van Binnenlandsse Zaken Ank Bijleveld kondigt tijdens het congres mogelijk haar vertrek aan. De nummer twee van het CDA wil commissaris van de Koningin in Overijssel worden.