Halen, halen, niet betalen

“Theo, wat heb je nou weer gekocht, lul. We kenne dat niet betalen, man. Ik mot al krom leggen voor me wasmachine en dan kom jij nog eens met die 3D-tv aan, godverdegodver.” Sjaan had gewoon natte ogen van de tranen die er in waren gekomen. Theo had weer eens iets buiten haar om gedaan.
“Wat nou, muts. Die kuttelevisie was kapot, dat weet je toch. We kenne toch niet zonder, mens. Moet ik dan voortaan bij de buurman voetballen kijken? Is dat wat je wilt? En jij dan met je ziekenhuisseries? Waar ga jij die dan kijken? Het is toch een soort van eerste leeftijdsbehoefte geworden.” Sjaan keek een beetje moe.
“Je bedoelt: ‘levensbehoefte’. Maar wel eentje waar je niet dood aan ken gaan als je hem niet heb, hoor. En hoe wil je dat dan gaan betalen?”
“Niet.” Theo keek Sjaan triomfantelijk aan.
“Niet? Hoezo niet? Dan halen ze hem toch weer weg, lul.” Sjaan begreep er niets van.
“Ja, maar dan hebben we al weer maanden kenne kijken en ga ik daarna weer een nieuwe kopen. Robbie heeft dat ook gedaan en Karel ook en dat lukt prima.”
“Kom je dan niet op een zwarte lijst te staan?”
“Blijkbaar niet. Robbie en Karel hadden er tenminste geen last van. Iedereen doet het tegenwoordig.”

En ik maar denken dat alleen dit soort Tokkies zulke fratsen uithalen. Maar deze week las ik een onopvallend berichtje waarin even werd vermeld dat er steeds meer wanbetalers bijkomen in Nederland. Het aantal openstaande rekeningen was opgelopen tot 3,5 miljoen en er was een totaal aan openstaande vorderingen van 5,6 miljard.
Dat lees je dan zo even tussendoor op fok.nl. Het berichtje verdwijnt weer snel van de voorpagina en men gaat over tot de orde van de dag. Geen boze of geschrokken politici, geen Kamervragen, geen uitzendingen over dit onderwerp van EenVandaag, Pauw & Witteman, Nieuwsuur, PowNews, Tegenlicht, Buitenhof, Zembla of andere actualiteitenprogramma’s. Niets. Niemand maakt zich er druk om blijkbaar.
“Goh vrouw, ik lees dat er 5,6 miljard aan rekeningen niet betaald wordt door de mensen, wil je even de borrelnootjes doorgeven?”

Ik zal het nog even in cijfers uitdrukken. 3,5 miljoen openstaande rekeningen is dus: 3.500.000 aan openstaande rekeningen en 5,6 miljard is dus: 5.600.000.000.
Ik weet wel dat geld zijn betekenis geheel heeft verloren sinds er in de kredietcrisis met miljarden is gesmeten in de Verenigde Staten en Europa, maar voor een gewone boerenlul als ik blijven dit toch aanzienlijke bedragen.
Als je even een eenvoudige rekensom maakt en die 5,6 miljard deelt door de 3,5 miljoen dan kom je per openstaande rekening op € 1600. En dat is een gemiddelde natuurlijk.
Daar heb je al een aardige 3D-tv voor. Maar het gaat ook om wasmachines en andere huishoudelijke apparaten en die zijn over het algemeen veel goedkoper. Het is dus nogal een bedrag per openstaande rekening.

En die 3,5 miljoen openstaande rekeningen moet je niet vergelijken met de 16,5 miljoen Nederlanders, hoor. Want baby’s, kleine kinderen, gevangenen, psychiatrische patiënten, demente ouderen, mensen in een gezinsvervangend tehuis, in een internaat of klooster kopen geen 3D-tv en ook geen wasmachine.
Ik heb even de cijfers van het CBS geraadpleegd.
Er zijn afgerond 2,7 miljoen eenpersoonshuishoudens, 4,7 miljoen meerpersoonshuishoudens en 2,5 miljoen alleenstaanden. Dat zijn totaal 9,9 miljoen potentiële kopers van dit soort artikelen. Dan is 3,5 miljoen openstaande rekeningen dus meer dan 35% van het aantal potentiële kopers. Maar dat zijn potentiële kopers. Niet al die 9,9 miljoen zullen ook daadwerkelijk kopen en dan vraag ik me af: WIE BETAALT IN NEDERLAND EIGENLIJK NOG WEL GEWOON ZIJN REKENINGEN?
Ik doe dat. Wat ben ik toch een ongelooflijke boerenlul.

Vroeger werd je in het buitenland als Nederlander wel eens aangesproken in het Nederlands en het Nederlandse zinnetje dat men het beste kende was: kijken, kijken, niet kopen.
Ik zou dat tegenwoordig vervangen door: halen, halen, niet betalen.
Ik word persoonlijk al nerveus als ik € 100 in het rood kom te staan, maar dat hoeft dus helemaal niet meer, want niemand maakt zich er druk om. Ook de middenstand blijkbaar niet, want anders laat die de openstaande rekeningen toch niet tot zo’n gigantisch aantal en bedrag oplopen?. De middenstand maakt zich drukker over de vraag of de pepernoten wel op tijd in de winkel liggen. Nou, ik snap er geen pepernoot meer van.
Ik begrijp ook niet dat niemand zich er druk over maakt. Het woord ‘miljard’ zegt niemand meer iets. We lezen dat de regering 18 miljard moet bezuinigen, maar niemand denkt daarbij dat hij of zij het slechter zal krijgen. We komen eerder in actie als Lingo verdwijnt, dan wanneer er 18 miljard bezuinigd gaat worden.

Als een belangrijke oorzaak van dat enorme bedrag wordt de werkloosheid genoemd die door de kredietcrisis is veroorzaakt. Veel mensen verloren twee jaar geleden hun baan en komen nu financieel in de problemen.
Lulkoek.
Er zijn momenteel 400.000 werklozen. Als die verantwoordelijk zouden zijn voor 5,6 miljard openstaande rekeningen, dan zou dat neerkomen op € 14.000 per werkloze. Maar er zijn zeker geen 400.000 werklozen met betalingsachterstanden, dus dan zou het bedrag per werkloze nog veel hoger zijn. Een werkloze kan wel meerdere openstaande rekeningen hebben. Die 3,5 miljoen openstaande rekeningen hoeven niet bij 3,5 miljoen personen te horen, maar dan zou het om gigantische bedragen per werkloze gaan en dat is natuurlijk niet zo. Er zullen zeker werklozen met betalingsachterstanden zijn, maar zij zijn echt niet de hoofdoorzaak van de 5,6 miljard. Eerder een klein onderdeeltje van het geheel aan wanbetalers. Wie zijn die anderen dan? Allemaal Tokkies? Dan zijn er wel heel veel Tokkies in Nederland.
Oh nee, allochtonen natuurlijk. Was ik die toch haast vergeten! Gelukkig. Die kunnen we wel de schuld geven. Maar ja, er wonen maar 1, 86 miljoen niet-westerse allochtonen in Nederland en dat is inclusief de allochtonen die niet tot de potentiële kopers behoren zoals kinderen. Bovendien zal niet iedere niet-westerse allochtoon schulden hebben. Ik las ergens dat een kwart van de niet-westerse allochtonen schulden heeft. Dat is best veel, maar een kwart van 1,86 miljoen is geen 3,5 miljoen, dat weten zelfs mensen die De Telegraaf lezen. Blijft dus nog een aardig aantal openstaande rekeningen over die we niet onder de categorie allochtoon kunnen scharen.

Ik las ook dat de Nederlandse Vereniging van incasso-ondernemers verwacht dat het in de nabije toekomst niet veel beter zal gaan met de wanbetalers in Nederland.
Het zal daarom niet moeilijk zijn voor het nieuwe kabinet om de koopkracht op peil te houden, want die heeft niet te lijden onder welke crisis dan ook blijkbaar.
Het zal wel wat meer moeite kosten om de betaalkracht en vooral de betaalwil weer wat te stimuleren, want daar is het droevig mee gesteld. Veel mensen zijn blijkbaar betaal-wils-onbekwaam. Als dat geen bestaand Nederlands woord is, dan voer ik het nu in.