Gamende vrouwen noemen zich geen gamer

Zestig procent van de gamende vrouwen ziet gamen niet als een onderdeel van hun identiteit maar simpelweg als een vorm van vermaak. Voor hen is het vergelijkbaar met het kijken naar een film en het luisteren naar muziek. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek gefinancierd door spelletjesportaal Playfirst. Mannen hebben er minder problemen mee en noemen zichzelf gerust gamer.

In vele andere onderzoeken wordt iedereen die games speelt bestempeld tot gamer. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die games op Facebook spelen of op een Xbox 360. De ondervraagden wordt nooit gevraagd of zij zichzelf een gamer noemen. Uit het onderzoek van Playfirst komt duidelijk naar voren dat lang niet iedereen op de titel 'gamer' zit te wachten.

Mannen hebben duidelijk minder last van het stempel 'gamer'. Veertig procent van de mannelijke ondervraagden geeft aan zichzelf een gamer te noemen. Ze hechten waarde aan de grafische en technologische kwaliteit van een game, terwijl vrouwen tijdens het spelen van een game ook andere dingen willen kunnen doen zoals bijvoorbeeld chatten, bellen, het huishouden of tv kijken.

Een op de drie Amerikanen tussen de 18 en 34 jaar speelt met grote regelmaat games op websites, telefoons of (spel)computers. Onder vrouwen is vooral het sociale netwerk Facebook populair, terwijl jonge mannen vooral op de iPhone games spelen.

Het onderzoek werd in juni dit jaar uitgevoerd door het Amerikaanse onderzoeksbureau Frank N. Magid Associates Inc. In acht dagen tijd werden 2075 personen ondervraagd.