VS loopt weg bij toespraak Ahmadinejad

De Amerikaanse delegatie die aanwezig was bij een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is donderdag weggelopen tijdens een toespraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. De delegatie stapte op nadat Ahmadinejad zei dat sommige mensen menen dat de Amerikanen zelf achter de aanslagen van 11 september 2001 zaten.

In zijn toespraak zei Ahmadinejad dat er drie theorieën zijn over de aanslagen van 11 september. De eerste theorie is dat een 'krachtige en complexe terroristische groepering' zou zijn binnengedrongen in de Amerikaanse inlichtingendiensten en het leger.

De tweede theorie zou zijn dat 'sommige onderdelen binnen de Amerikaanse regering de aanvallen hebben georkestreerd om het instorten van Amerikaanse economie tegen te gaan en de grip op het Midden-Oosten te versterken om zo het zionistische regime te redden'. Volgens Ahmadinejad is het grootste deel van de Amerikaanse bevolking het hiermee eens, evenals andere landen en politici.

De Amerikaanse delegatie stond hierna op en luisterde niet meer naar de derde theorie. Volgens deze theorie waren de aanslagen het werk 'van een terroristische groepering'. De Amerikaanse regering zou de aanslagen echter hebben gesteund en de situatie hebben uitgebuit.

Mark Kornblau, woordvoerder van de Amerikaanse delegatie, gaf kort na de opmerkingen van Ahmadinejad een verklaring uit. "In plaats van de aspiraties en de goede wil van het Iraanse volk te vertegenwoordigen, heeft meneer Ahmadinejad er opnieuw voor gekozen verachtelijke samenzweringstheorieën en antisemitische laster te spuien, die weerzinwekkend, bedrieglijk en voorspelbaar zijn."

De Iraanse president maakte zijn opmerkingen terwijl hij kritiek leverde op de oorlogen in Irak en Afghanistan. Voorts sprak hij over de dreigementen Korans te verbranden. Hij noemde dit een 'boosaardige' daad. Hij hield daarop een Koran in de lucht en zei dat 'de waarheid niet kan worden verbrand'.