FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 juli 2010

[Tour] Moerenhout: "Ik heb afzien kunnen uitstellen"

Ruim drie minuten moest hij toegeven op de Zwitserse specialist Fabian Cancellara. Toch kon Koos Moerenhout terugkijken op een goed optreden in de negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk, een individuele tijdrit over 52 kilometer. "Het gevoel was oké, maar dat wil niet altijd zeggen dat je een goede tijdrit hebt gereden."

Dat had Moerenhout wel. "Ik heb het afzien kunnen uitstellen tot het tweede gedeelte. Als je al vanaf de eerste kilometer voelt dat het niet gaat, wordt het een ander verhaal", vertelde de Rabo-renner, die bezig is aan zijn laatste Tour. "Ik vond ook dat ik het aan mijn stand verplicht was om hier voluit te gaan. Ik was vorig jaar nog zevende bij het WK tijdrijden."

Speel Snake tijdens Youtube video's

Een oplettende YouTube-user heeft een Easter Egg ontdekt bij de video's. Als je de juiste toetsencombinatie indrukt kun je namelijk het welbekende Snake-spelletje spelen. Je hoeft je dus niet te vervelen als je een saaie YouTube-video zit te kijken.

Ik heb het zelf ook geprobeerd en het werkt prima. Je moet de video volgens mij wel op de YouTube-site zelf bekijken, maar ik zou het vooral zelf eens proberen.

Kijk hier de instructievideo.

Straf voor Glock in Duitsland

Timo Glock zal de grand prix van Duitsland achteraan moeten starten. De Virgin-coureur liet voor de kwalificatie zijn versnellingsbak vervangen en kreeg hier vijf plaatsen straf voor. Daarnaast werd de zevende versnelling aangepast, wat nogmaals vijf plaatsen straf betekende.

Glock kwam in de kwalificatie op de Hockenheimring tot de twintigste tijd, terwijl teamgenoot Lucas di Grassi helemaal niet in actie kwam. De Braziliaan zal waarschijnlijk ook een straf van vijf startplaatsen krijgen, omdat hij ook met versnellingsbakproblemen kampte en ook de bak zal moeten laten vervangen. Hierdoor zal Virgin morgen de laatste startrij gaan bezetten.

Mark Webber kreeg nog een waarschuwing van de wedstrijdleiding. De Australiër reed in een van zijn ronden op weg naar de pits te langzaam tussen beide safetycarlijnen. "Het had te maken met mijn inlap, want ik ging kort daarvoor in de fout. Ik liet wat mensen passeren omdat ik ze niet wilde dwarszitten tijdens hun snelle ronde," verklaarde de Australiër.

Street Fighter X Tekken aangekondigd

Op de Comic Con in San-Diego heeft Yoshinori Ono de game Street Fighter X Tekken aangekondigd. De game werd geïntroduceerd aan de hand van een trailer waarin Ryu van Street Fighter en Kazuya Mishima van Tekken het tegen elkaar opnemen.

In de trailer was te zien dat ze de "inkt en verf" stijl van Street Fighter IV gebruiken voor de karakters uit beide games. Ook het battle-systeem lijkt erg op die van de Street Fighter serie en he zal mogelijk zijn om met je Tekken karakters ook EX-moves te doen.

Volgens de producer is er ook een Tekken X Street Fighter in ontwikkeling die qua grafische stijl en vechtsysteem meer op Tekken lijkt. Dus realistische karakters die het tegen elkaar opnemen.

Street Fighter X Tekken

Edit: Er is een filmpje gesignaleerd.

Taylor deklasseert Whitlock

Phil Taylor is de tegenstander van Raymond van Barneveld in de finale van de World Matchplay. De Brit was vele maten te groot voor Simon Whitlock uit Australië. De Brit was met 17-4 vrij snel klaar met zijn tegenstander.

De nummer één van de wereld verloor de eerste leg nog maar daarna begon voor hem pas de wedstrijd. Taylor maakt het hele toernooi een sterke indruk en de vraag is nog maar of Barney het morgen er beter vanaf brengt dan de Australische tegenstander van vanavond.

Morgen om 20:00 uur is de finale live te volgen op Sport1.

Tennisser Djokovic niet in Los Angeles

Tennisser Novak Djokovic heeft zich afgemeld voor het tennistoernooi in Los Angeles dat maandag van start gaat. De nummer twee van de wereld meldt dat persoonlijke omstandigheden hiervan de oorzaak zijn.

Hierdoor zal Andy Murray de eerst geplaatste speler in het toernooi in Californië zijn. Hij zal het niet op kunnen nemen tegen Radek Stepanek. De Tsjech trok zich met een knieblessure terug.

[Tour] Schleck: ''Heb tot de laatste meter gestreden''

Andy Schleck leek tijdens de tijdrit vandaag voor een stunt te zorgen. De Luxemburger naderde bij de eerste tussenpunten Alberto Contador tot twee seconden. Uiteindelijk moest hij toch zijn meerdere bekennen in El Pistolero. "Ik heb vandaag echt alles op alles gezet", verklaarde hij tegen Sporza.

"Ik heb de Tour niet in deze tijdrit verloren. Niemand dacht dat ik Contador kon verslaan in de tijdrit, maar ik heb tot de laatste meter gestreden. Maar op tien kilometer van de finish was ik leeg. Ik was dus net niet sterk genoeg", moest hij toegeven. "Alberto heeft het geel en dat is het enige wat belangrijk is."

"Enkele details maken het verschil, maar ik ben tevreden met de tweede stek en mijn ritzeges." De Luxemburger blijft niet bij de pakken neerzitten: "Ik zit nu al met mijn hoofd aan de start van de Tour 2011. Alberto mag zich zorgen maken, want in de cols was ik nu al iets sterker. Ik heb veel vooruitgang geboekt."

Bon Jovi helpt arme voetbalfans

De minder bedeelde fans van de Australische voetbalclub Melbourne Heart van de Nederlandse trainer John van 't Schip krijgen hulp van de Amerikaanse rocker Jon Bon Jovi. De zanger heeft als seizoenskaarthouder een aantal stoelen gekocht in het stadion.

Aanhangers die het niet zo breed hebben, krijgen de kans op die manier toch live duels bij te wonen. Naast coach Van 't Schip staan ook Rutger Worm en Gerald Sibon bij de club onder contract. Melbourne Heart maakt dit seizoen voor het eerst zijn opwachting in de A-league. Jon Bon Jovi doet met zijn band in december Australië aan.

Amerikaanse koopt duurste hotdog

Een 49-jarige Amerikaanse heeft vrijdag op de Amerikaanse nationale hotdogdag het duurste broodje worst ooit gekocht voor 69 dollar (53 euro). "Het was fantastisch. Een geweldige smaak", citeerde de Amerikaanse krant New York Daily News zaterdag koopster Trudy Tant.

De vrouw greep de kans aan "om eens iets geks te doen" en kocht het broodje met truffelolie, truffelboter, foie gras van eend, mosterd, zoete ui, ketchup en natuurlijk worst. Ze kwam daardoor in het Guinness Book of World Records, evenals de maker van het broodje, chefkok Joe Calderone van het restaurant Serendipity 3 in Manhattan. Het restaurant heeft ook de records in handen van duurste softijsje (775 euro) en grootse mok warme chocomel (15 liter).

Massagraf in Mexico ontdekt

De Mexicaanse autoriteiten hebben in de buurt van Monterrey een massagraf ontdekt met de stoffelijke resten van minstens 38 mensen die het slachtoffer zijn geworden van de drugsoorlog in het gebied, de noordelijke deelstaat Nuevo León. Gevreesd wordt dat op de plek ter grootte van een voetbalveld nog meer lijken zijn gedumpt. Er wordt nu meer apparatuur ingezet om verder te zoeken.

Uit eerste onderzoek valt op te maken dat zeker een deel van de tot dusverre gevonden slachtoffers -36 mannen en twee vrouwen- moet zijn gemarteld. Ook vertonen sommige lichamen sporen van brand. Eerder werden in Nuevo León ook al van dergelijke massagraven gevonden. In de deelstaat woedt een oorlog tussen rivaliserende drugsbendes. Sinds de Mexicaanse regering in 2006 een offensief tegen de drugskartels lanceerde zijn al bijna 25 duizend mensen om het leven gekomen.

Iraans wapengekletter tegen VS

Iran heeft voor iedere Amerikaanse oorlogsbodem die het land bedreigt honderd schepen achter de hand om de bedreiging af te slaan. Dit heeft een vroegere marinebevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde gezegd. Generaal Morteza Saffari's wapengekletter werd zaterdag in het conservatieve weekblad Panjereh gepubliceerd.

Saffari zei dat in het geval van een Amerikaanse dreiging de troepen aan boord van Amerikaanse oorlogsschepen 'hapklare brokken' zullen vormen die met huid en haar door Iran verslonden zullen worden. De Revolutionaire Garde is het elitekorps van de Iraanse strijdkrachten. Sinds 2008 valt de verdediging van de Iraanse territoriale wateren in de Perzische Golf onder de verantwoordelijkheid van de Revolutionaire Garde. In de Golf zijn Amerikaanse oorlogsbodems gestationeerd. De VS heeft militair ingrijpen tegen het omstreden Iraanse nucleaire programma niet uitgesloten.

Twee soldaten door Taliban ontvoerd

Twee Amerikaanse militairen zijn in het oosten van Afghanistan vermist geraakt en waarschijnlijk ontvoerd. Volgens een Afghaanse functionaris is een van de twee mogelijk gedood en de ander door de Taliban in gijzeling genomen.

De twee hebben vrijdag hun basis in Kabul verlaten en sindsdien is niets meer van hen vernomen, zeiden zegslieden bij de NAVO en de Amerikaanse strijdkrachten. Volgens Samer Gul, de politiechef van het district Charkh in de provincie Logar, hebben de twee Amerikanen in hun terreinwagen, vermoedelijk bij vergissing, een niet beveiligde weg genomen. Misschien wilden ze naar de Amerikaanse basis of de naburige provincie Paktia, zei Gul.

Ze kwamen terecht in de bazaar van Charkh, waar ze werden opgemerkt door Talibanstrijders. Deze Taliban deden niets, maar alarmeerden kompanen van hen, die de Amerikanen opwachtten toen ze verder reden en het vuur openden toen de twee weigerden te stoppen. Gul zei te vermoeden dat 1 van de twee dodelijk werd getroffen. De ander werd door de Taliban meegevoerd.

De voor zover bekend enige Amerikaanse militair die door de Taliban gegijzeld wordt is Bowe Bergdahl. Hij werd op 30 juni 2009 in de oostelijke provincie Paktika ontvoerd en is sindsdien in video's op door de Taliban gebruikte websites te zien geweest.

Motoragent gewond bij achtervolging

Een motoragent is zaterdagavond in Spijkenisse gewond geraakt toen hij bij de achtervolging op een scooterrijder ten val kwam. De agent moest naar het ziekenhuis. Hij brak vermoedelijk zijn schouder en heeft wellicht nog meer letsel, meldt een politiewoordvoerder.

De berijder van een zwarte scooter negeerde rond 19.30 uur bij een verkeerscontrole een stopteken van de agent. De scooterrijder ging ervandoor, waarbij hij onder meer door rood reed en snelheidsovertredingen maakte.

De scooterrijder is nog voortvluchtig. De politie heeft een sms-alert doen uitgaan om hem op te sporen.

Duitse badgast verdronken

Een Duitse toerist van middelbare leeftijd is zaterdagmiddag voor de kust bij Bergen aan Zee verdronken. De reddingsbrigade zag de man drijven en haalde hem uit het water. Op weg naar het ziekenhuis overleed de badgast, meldt de politie zaterdag.

De Duitser kwam rond 15.30 uur in de problemen in de Noordzee. Nadat hij uit het water gehaald was, werd nog gepoogd om hem te reanimeren. Kort voor aankomst in het VU Medisch Centrum in Amsterdam bleek hij echter te zijn overleden. De man was met zijn vrouw naar het strand gegaan.

Over de doodsoorzaak van de man kan een politiewoordvoerder nog niets zeggen.

Grote brand op bedrijventerrein Etten-Leur

In een loods op een bedrijventerrein in Etten-Leur woedt zaterdagavond een grote uitslaande brand. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar naastgelegen panden, meldt een woordvoerder van de politie.

Rond 19.30 uur werd er melding gemaakt van de brand in de loods van het bedrijf Smscom aan de Nijverheidsweg. De rookwolken zijn in de wijde omgeving van het terrein en vanaf de A16 te zien.

Caluwé traint mee met NAC

NAC Breda hoopt Tom Caluwé te strikken. De voormalige middenvelder van Willem II traint momenteel mee met de club uit Breda.

Caluwé verruilde een jaar geleden FC Utrecht voor Al-Wakrah in Qatar. Nu hij daar is vertrokken hoopt hij bij NAC een contract af te dwingen. Technisch directeur Jeffrey van As bekijkt volgens Omroep Brabant momenteel de mogelijkheid om de Belg vast te leggen.

Caluwé is niet de enige speler die momenteel meetraint met NAC. Nourdin Boukhari speelde eerder al voor NAC en hoopt, net als Caluwé, een contract af te dwingen. Hij speelde al mee met de Eredivisionist in een oefenduel met Tholense Boys.

Van Barneveld naar finale World Matchplay

Raymond van Barneveld is erin geslaagd de finale te halen bij de World Matchplay Darts. De Hagenaar won na een moeizame start vrij eenvoudig van de nummer drie van de wereld, James Wade.

Barney had in het begin van het duel alle mogelijke moeite om in zijn ritme te komen. De Brit kwam vrij snel voor met 4-2 maar voor de onderbreking wist Barney dit naar 6-4 te brengen. Een leg later leverde de Nederlander opnieuw zijn leg in maar even later liep de nummer twee van de wereld alnsog uit. Uiteindelijk wist Van Barneveld zijn partij met 17-8 te winnen.

De Nederlander zal het morgen in de finale opnemen tegen Phil Taylor of Simon Whitlock. De als eerste geplaatste Taylor wist dit toernooi al tienmaal eerder op zijn naam te schrijven. 

[Tour] Boom: "Last van zitvlak"

Het eerste wat Lars Boom zich afvroeg na zijn tijdrit in de Ronde van Frankrijk was of hij wel op tijd binnen was. De Nederlandse coureur van Rabobank hoopte op een goede uitslag, maar werkte een teleurstellende rit tegen de klok af.

"Het liep niet lekker, ik had last van mijn zitvlak en zat niet lekker op mijn zadel. Ik ga de komende dagen sleutelen aan mijn fiets", aldus Boom.

De Raborenner merkte al in de eerste kilometer dat het niet lekker liep. "Maar je moet dan wel blijven rijden, anders kom je niet op tijd binnen. Maar ik voelde wel dat het niks werd. Ik baal ervan dat ik slechte poten had, alhoewel dat normaal is na drie weken. Ik ben wel heel blij dat ik de Tour uit ga rijden", concludeerde Boom.

Uitslagen oefenduels 24 juli

Alle profclubs zijn volop bezig met de voorbereiding. Ook oefenduels horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslagen
FC Groningen
Enevoldsen
BV Veendam
Loohuis, De Leeuw
1-2
Vitesse
De Ruiter
Hibernian (Sch)
Riordan
1-1
SC Heerenveen
Grindheim, Papadopulos
KAS Eupen (Bel) 2-1
NAC Breda
Gorter
Sivasspor (Tur) 1-2
AZ
Martens
Gaziantepspor (Tur) 1-0
De Graafschap
Jungschläger, Bargas,
El Hassnaoui

Ankaragücü (Tur) 3-1
NEC Widzew Lodz (Pol) 0-0
Zulte-Waregem Roda JC
Janssen
1-1
Go Ahead Eagles Willem II
Hakola, Demouge
0-2
Regioteam FC Dordrecht
Jongebloet (5), Kalisse (3), Lazic, Cairo, Lopes, Alcaz
0-12
FC Den Bosch
Kiliç, Vorthoren, Van Geelkerken
Westerlo (Bel) 3-0
FC Emmen
Chery
Jong PSV 2-2
Olympia '28 FC Zwolle
Slot (3), Schreurs (2), Van den Berg (2), Olijve
0-8
Sparta Rotterdam
Poepon
AEK Larnaca (Cyp) 1-1
KVSK United (Bel) FC Eindhoven 19.00 uur
1. FC Nürnberg (Dui) PSV
Toivonen
0-1
VVV-Venlo
Uchebo
B. M'gladbach (Dui)
Arango, Matmour
1-2
Jong SC Heerenveen Almere City FC
Fachtali, Rosheuvel
1-2
VVSB
ADO Den Haag
Van den Bergh (2), Vicento, Bulykin, Derijck, Resodihardjo, Immers
0-7
AGOVV Apeldoorn
Yildirim, Martens
Cracovia Krakow
2-2

Voormalig snookerkampioen Higgins overleden

Alex Higgins, een voormalig wereldkampioen snooker, is vandaag overleden aan keelkanker. De Noord-Ierse snookeraar is vandaag na een lange strijd tegen zijn ziekte dood gevonden in zijn flat in Belfast.

Higgins, die in 1972 en 1982 wereldkampioen werd, was een kleurrijk figuur in de snookerwereld. Dit kwam vooral tot uiting door zijn emotionele gedrag tijdens wedstrijden, in tegenstelling tot zijn meeste collega's. Ook had hij regelmatig problemen met de snookerbond. Zo gaf hij eens een toernooidirecteur een kopstoot.

Zijn carrière raakte in 1990 definitief in een negatieve spiraal toen hij collega Dennis Taylor met de dood bedreigde en direct een schorsing voor het gehele seizoen kreeg. Higgins werd 61 jaar oud en laat twee kinderen achter.

Villarreal vervangt Mallorca in EL

De Europese voetbalbond UEFA heeft Real Mallorca uitgesloten van deelname aan de Europa League. De Spaanse club kampt met een schuldenlast van 85 miljoen euro, wat reden is voor de voetbalbond om de ploeg de deelname aan het toernooi te ontzeggen. Villarreal zal nu de plaats innemen.

Volgens de advocaat van Mallorca, Luis Huerta, zal de ploeg maandag tegen de uitsluiting in beroep gaan. De raadsman meldt dat het door de uitsluiting nog lastiger wordt om de schulden af te lossen, omdat er inkomsten misgelopen worden.

Oranje onder 19 uitgeschakeld op EK

Het Nederlands elftal onder de 19 is op het EK in Frankrijk uitgeschakeld. Waar er gewonnen moest worden van Oostenrijk, liep de ploeg van bondscoach Wim van Zwam tegen een 1-0 nederlaag op.

Bij een zege had Oranje in de halve finale gestaan. Het zag er lang goed uit voor Nederland. Omdat in de andere wedstrijd Frankrijk met 1-0 voorstond tegen Engeland was een gelijkspel genoeg. Toen Engeland gelijkmaakte tegen Frankrijk moest Oranje ineens winnen.

Drie minuten voor tijd sloeg het noodlot echter toe. Een strafschop werd door Oostenrijk benut. Op dat moment stond Nederland al met tien man want Bacuna kreeg in de tachtigste minuut rood.

Nederland eindigt door de nederlaag als laatste in groep A. Met drie punten heeft Oranje evenveel punten als Oostenrijk. Het doelsaldo en het onderling resultaat bepalen echter dat Nederland als vierde eindigt. Frankrijk gaat door als groepswinnaar en Engeland als tweede.

Spelers Ivoorkust zagen nog niets van WK-premies

De spelers van de nationale ploeg van Ivoorkust hebben nog geen cent van hun WK-premies gezien. Twee weken na het einde van het WK en een maand na de laatste wedstrijd van Ivoorkust begint de selectie ongeduldig te raken. Ruim voor het toernooi heeft de Ivoriaanse voetbalbond (FIF) toegezegd dat de premies tijdig overgemaakt zouden worden.

Volgens de krant L'intelligent d'Abidjan heeft geen enkele speler daar al iets van gezien. Aankomende dinsdag belegt voorzitter Jacques Anoma een persconferentie. Vermoedelijk niet alleen over de zoektocht naar een nieuwe bondscoach, maar ook over de financiële perikelen ronde de ploeg.

Volgens het bericht in het dagblad zijn de spelers verbolgen over de late betaling, zeker omdat andere voetballanden al wel hun premies uitkeerden. Een woordvoerder van de bond bevestigt aan Goal.com dat de premies nog niet zijn betaald, maar dat deze "zeker volgende week" overgemaakt zullen worden.

Contador niet naar Vuelta

Alberto Contador doet dit jaar niet mee aan de Vuelta a España. Dit heeft de Spanjaard vandaag, na afloop van de tijdrit in de Tour de France, laten weten. De renner van Astana stelde tevens zijn derde eindzege in La Grande Boucle veilig.

Contador wil vooral even uitrusten. "Ik zal het nog bekijken samen met de ploegleiding. Het meest waarschijnlijke lijkt me dat ik niet aan de start verschijn", lichtte de Spaanse renner toe.

Daarnaast bestaat er een kans dat Contador volgend jaar wel aan de Giro d'Italia en de Vuelta zal deelnemen. "Momenteel wil ik rusten en het volgende seizoen plannen. Ik zou een rustige winter willen zodat ik mijn doelen voor volgend seizoen kan vastleggen. De Tour zal sowieso mijn hoofddoel zijn, maar ik wil mijn deelname aan de Giro en de Vuelta ook niet helemaal uitsluiten."

[Tour] Uitslag en standen na negentiende etappe

Vandaag werd de negentiende etappe verreden in de Tour de France. Elke avond na de etappe om 20:30 uur de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

 


Uitslag negentiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi)
Saxo Bank 1.00,56
2 Tony Martin (Dui) HTC Columbia + 0,17
3 Bert Grabsch (Dui) HTC Columbia + 1,48
4 Ignat. Konovalovas (Lit) Cervélo + 2,34
5 David Zabriskie (VS) Garmin + 3,00
6 Koos Moerenhout Rabobank + 3,03
7 Vasil Kirjenka (WRu) Caisse d'Epargne + 3,10
8 Maarten Tjallingii Rabobank + 3,21
9 Bradley Wiggins (GB) Team Sky + 3,33
10 Geraint Thomas (GB) Team Sky + 3,38
22 Martijn Maaskant Garmin + 4,48
91 Karsten Kroon BMC Racing Team + 7,49
109 Robert Gesink Rabobank + 8,33
160 Lars Boom Rabobank + 10,30

Klassement na de negentiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Alberto Contador (Spa) Astana 89.16,27
2 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank + 0,39
3 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,01
4 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 3,40
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 6,54
6 Robert Gesink
Rabobank + 9,31
7 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 10,15
8 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 11,37
9 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 11,54
10 Chris Horner (VS) RadioShack + 12,02
52 Koos Moerenhout Rabobank + 1:40,45

Klassement Groene trui

# Renner Ploeg Punten
1 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre 213
2 Thor Hushovd (Noo) Cervélo 203
3 Mark Cavendish (GB) HTC Columbia 197
4 Jose Joaq. Rojas (Spa) Caisse d'Epargne 167
5 Robbie McEwen (Aus)
Katusha 162


Klassement Bolletjestrui

# Renner Ploeg Punten
1 Anthony Charteau (Fra)
Bouygues 143
2 Christophe Moreau (Fra) Caisse d'Epargne 128
3 Andy Schleck (Lux)
Saxo Bank 116
4 Alberto Contador (Spa) Astana 112
5 Damiano Cunego (Ita) Lampre 99


Klassement Witte trui

# Renner Ploeg Tijd
1 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank 89.17,06
2 Robert Gesink Rabobank + 8,52
3 Roman Kreuziger (Tsj)
Liquigas + 11,15
4 Julien el Fares (Fra) Cofidis + 52,43
5 Cyril Gautier (Fra) Bouygues + 1:24,33


Ploegenklassement

# Ploeg Tijd
1 RadioShack 267:55,00
2 Caisse d'Epargne + 9,15
3 Rabobank + 27,49
4 AG2R + 41,10
5 Omega Pharma-Lotto + 51,01
6 Astana + 56,16

Van Gaal zet zelfs fitnesstrainer op veld

Louis van Gaal heeft vandaag nogmaals fijntjes laten weten dat hij momenteel met een heel krappe selectie moet werken. Aangezien dertien WK-gangers nog op vakantie zijn, gunde de Bayern-coach in het oefenduel met een amateurteam uit Trentino zelfs zijn fitnesstrainer speelminuten. Fitnesscoach Marcelo Martins werd twintig minuten voor het einde door Van Gaal het veld ingestuurd.

Bayern won het oefenduel met 5-1 en sloot daarmee het trainingskamp in Italië af. Morgen sluiten de Fransman Franck Ribéry en de Argentijn Martin Demichelis zich aan bij de selectie van Bayern. De andere WK-gangers (acht Duitsers en de Nederlanders Mark van Bommel, Arjen Robben en Edson Braafheid) hebben nog een weekje vakantie.

Tijdens de wedstrijd tegen het Italiaanse amateurteam kreeg ook reservedoelman Thomas Kraft speelminuten. Niet onder de lat, maar als centrale verdediger. Het is tekenend voor de lastige situatie waarin Van Gaal verkeert. Voor de Nederlander begint de voorbereiding op het nieuwe seizoen pas over een week echt, wanneer alle voetballers zich in Beieren hebben gemeld.

[GP3] Uitslag Race 1 Hockenheim

Robert Wickens heeft de chaotische eerste race van de GP3 Series op de Hockenheimring op zijn naam geschreven. De Canadees pakte bij de start de leiding en won voor James Jakes en Renger van der Zande die hiermee zijn eerste punten in deze raceklasse pakte. Nigel Melker viel al in de eerste ronde uit.

Al voordat de race gestart was heerste er chaos. Dit werd veroorzaakt door een spin van Pablo Sanchez Lopez tijdens de kwalificatie. De Barwa Addax-rijder bleef in de laatste bocht staan, waarna iedereen er omheen moest. Omdat velen dit te snel deden werden er maar liefst 22 straffen opgelegd. Hierdoor bleef tot op het laatste moment onzeker wie op welke plaats mocht gaan starten.

Joef Newgarden mocht van poleposition vertrekken, maar hij had er weinig plezier van. Hij viel gedurende de race langzaam verder terug en werd in de laatste ronde aangetikt door Roberto Merhi waardoor hij op een ronde achterstand achttiende werd.

Wickens kende een goede start en haalde daar al Jakes en even later ook Newgarden in. De Canadees liep uit naar een voorsprong van 3,5 seconden op Jakes en hield deze tot aan de finish vast. Van der Zande klom in de beginfase van plaats vijf op naar plek drie, een plaats die hij na een zwaar gevecht met Esteban Gutierrez ook behield.

Achter dit kwartet ging het in de race in de eerste ronde mis bij de hairpin. Vier auto's raakten elkaar, waarbij alle rijders niet verder konden. Om de rotzooi op te ruimen was een safety car noodzakelijk. Een tweede safety car was nodig nadat Alexander Rossi bij de herstart bij bocht één Daniel Morad probeerde in te halen en hem raakte. Een spin was het resultaat, maar de rest van de coureurs konden er omheen rijden, terwijl de Amerikaan op het asfalt bleef staan.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Robert Wickens Status Grand Prix 29:40.963
2 James Jakes Manor Racing +2.395
3 Renger van der Zande Mücke Motorsport +3.579
4 Esteban Gutierrez ART Grand Prix +4.000
5 Stefano Coletti Tech 1 Racing +11.336
6 Mirko Bortolotti Addax Team +11.903
7 Felipe Guimaraes Addax Team +12.511
8 Daniel Juncadella Tech 1 Racing +20.352
9 Dean Smith Carlin Motorsport +20.972
10 Doru Sechelariu Tech 1 Racing +21.349
11 Simon Trummer Jenzer Motorsport +21.647
12 Pal Varhaug Jenzer Motorsport +23.337
13 Oliver Oakes Atech CRS GP +25.462
14 Pedro Nunes ART Grand Prix +27.096
15 Vittorio Ghirelli Atech CRS GP +32.796
16 Roberto Merhi Atech CRS GP +40.089
17 Ivan Lukashevich Status Grand Prix +40.203
18 Josef Newgarden Carlin Motorsport +1 Ronde
DNF Daniel Morad Status Grand Prix +10 Ronden
DNF Rio Haryanto Manor Racing +11 Ronden
DNF Pablo Sanchez Lopez Addax Team +11 Ronden
DNF Tobias Hegewald Mücke Motorsport +11 Ronden
DNF Michael Christensen MW Arden +14 Ronden
DNF Alexander Rossi ART Grand Prix +14 Ronden
DNF Nico Muller Jenzer Motorsport +17 Ronden
DNF Nigel Melker Mücke Motorsport +17 Ronden
DNF Miki Monras MW Arden +17 Ronden
DNF Leonardo Cordeiro MW Arden +17 Ronden
DNF Lucas Foresti Carlin Motorsport +17 Ronden
DNF Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing +17 Ronden

'Mpenza bijna van Ajax, ook Mido in belangstelling'

De kans is groot dat Emile Mpenza komende week wordt gepresenteerd als nieuwe aanwinst van Ajax. De Amsterdammers zijn zo goed als rond met de Belgische aanvaller. Ook is de kans groot dat oud-Ajacied Mido terugkeert naar Amsterdam.

De inmiddels 32-jarige Mpenza kwam afgelopen seizoen uit voor het Zwitserse FC Sion en kwam daar in dertig duels tot 21 doelpunten. In Amsterdam zal de Belg de aanvalslinie moeten gaan leiden. De transfer kwam snel tot stand, nadat een overgang van AZ'er Mounir El Hamdaoui op het laatste moment afketste.

Aangezien Mpenza in vergelijking met El Hamdaoui een veel goedkopere investering is, is er financieel genoeg ruimte nog een aanvaller aan te trekken. Oud-Ajacied Mido staat volop in de belangstelling van Ajax om de gelederen te komen versterken als stormram.

Voor de positie van rechteraanvaller heeft de ploeg van Martin Jol interesse in de oud-Ajacieden Leonardo en Tom de Mul. Eerstgenoemde heeft wel oren naar een terugkeer in Amsterdam, maar staat nog drie jaar onder contract bij NAC Breda. De Mul staat onder contract bij Sevilla, maar werd afgelopen seizoen uitgeleend aan Racing Genk.

'Nederlander op drugsboot voor Spaanse kust'

De Spaanse douane heeft vorige week een Nederlander en twee Britten aangehouden op een zeilboot voor de kust van Galicië met meer dan duizend kilo cocaïne aan boord. De drie hadden nog maar weinig voedsel aan boord, melden Spaanse media.

De drie werden vorige week vrijdag aangehouden op het Braziliaanse schip Ariel IV. De drugs bevonden zich in de cabine. Het schip voer ten zuiden van de Azoren. Vermoedelijk was het de bedoeling de drugs op de Galicische stranden te lossen. Verwacht wordt dat het onderschepte schip maandag aankomt in de haven van de stad Vigo in het noordwesten van Spanje.

De Spaanse douane liet vrijdag aan het Spaanse persbureau EFE dat zij te weinig middelen hebben om de drugsbendes in de regio Galicië aan te pakken. De Spaanse provincie mag nooit de haven voor drugssmokkel naar Europa worden, stelt de douane.

Sparta geeft Downey een contract

James Downey heeft de technische leiding van Sparta Rotterdam kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten. De Australische rechtsback heeft een contract tot medio 2011 getekend op het Kasteel. Daarin is een optie voor een tweede seizoen opgenomen.

De 22-jarige Downey is afkomstig van North Queensland. Na middenvelder Mohamed Madmar is hij pas de tweede van het grote aantal testspelers bij Sparta die een contract verdient. Middenvelder René van Dieren wordt vermoedelijk de volgende. Hij tekent naar alle waarschijnlijkheid maandag. Ook Iwan Redan maakt nog een serieuze kans op een verbintenis. De Engelsman Kyle Nix werd afgetest.

Honkballers verslaan Frankrijk op EK

Het Nederlandse honkbalteam is uitstekend aan het EK in Duitsland begonnen. Frankrijk werd in zeven innings met 10-0 verslagen.

Railey Legito tekende voor drie punten, Bryan Engelhardt sloeg een homerun. Nederland is op jacht naar de 21e Europese titel. De laatste vijf edities van het toernooi was Oranje al de beste. In 1997 werd voor het laatst verloren.

Gisteren zou Nederland tegen Tsjechië al zijn eerste wedstrijd spelen, maar vanwege regen werd dat duel na een Nederlandse slagbeurt bij een 2-0 stand gestaakt. Maandagochtend haalt Oranje die wedstrijd in, morgenavond speelt Oranje eerst nog tegen Oekraïne. Maandagavond gaat het al geplande duel tegen Duitsland gewoon door.

FC Zwolle contracteert Ars

FC Zwolle heeft zich versterkt met Sjoerd Ars. De makkelijk scorende spits komt over van RBC Roosendaal, waar hij nog een doorlopend contract had.

Onlangs leek Ars te verkassen naar Cyprus. Hij was rond met APAP Kinyras Peyias FC over een contract, maar de overgang ketste alsnog af. De club kon namelijk niet aan de financiële verplichtingen voldoen. Tal van Nederlandse clubs toonden vervolgens interesse. Ars koos voor FC Zwolle, waar hij voor twee jaar tekende.

De 26-jarige spits debuteerde bij De Graafschap in het betaald voetbal. Hij brak pas echt door bij FC Omniworld met zeventien goals in het seizoen 2005/06 en bleef vervolgens makkelijk scoren bij Go Ahead Eagles en RBC Roosendaal. In totaal scoorde Ars 85 keer in 197 duels in de Jupiler League.

[Upd] Menezes nieuwe bondscoach Brazilië

De voetbalbond van Brazilië (CBF) wil Mano Menezes als nieuwe bondscoach. De trainer is wel tweede keus na het afhaken van Muricy Ramalho. De club van Ramalho, Fluminense, weigert de coach te laten gaan. De bond heeft de aandacht daarom nu noodgedwongen verlegd naar Menezes.

"Het is heel jammer maar Muricy gaat verder bij zijn club. Fluminense houdt hem aan zijn doorlopende contract", zei voorzitter Roberto Horcades van de CBF.

Menezes moet Dunga opvolgen, die na de nederlaag tegen Nederland in de kwartfinales van het WK in Zuid-Afrika opstapte.

Menezes is op dit moment trainer van Corinthians. Volgens de bond laat hij vandaag weten of hij op het aanbod ingaat. Menezes krijgt ieder geval als opdracht mee om Brazilië in 2014 in eigen land de wereldtitel te bezorgen.

Update

Menezes heeft in een personferentie aangegeven dat hij de nieuwe bondscoach van Brazilië wordt. "Aan heel Brazilië zeg ik dat ik het aanbod accepteer," zei Menezes die de zware taak krijgt om zijn vaderland in 2014 de wereldtitel te bezorgen.

Menezes nieuw bondscoach Brazilië
Menezes nieuw bondscoach Brazilië (Foto: Novum)

Hamilton: "We zijn het derde team"

Lewis Hamilton kon na afloop niet met een tevreden gevoel terugkijken op zijn kwalificatie. De Brit kwalificeerde zich als zesde, achter teamgenoot Jenson Button. Ferrari en Red Bull waren McLaren te snel af op de Hockenheimring in Duitsland

"Ik zeg het al een tijdje, maar niemand wilde me geloven, we zijn gewoon het derde team op de grid en we komen snelheid tekort. Natuurlijk had ik nooit verwacht dat ik zesde zou staan na de kwalificatie, maar over het algemeen zijn we gewoon het derde team en de twee teams vooraan deden het vandaag gewoon veel beter dan ons." aldus Hamilton.

"Om eerlijk te zijn was mijn snelheid in de kwalificatie ook niet goed. Ik heb m'n best gedaan. We zullen hard moeten blijven werken en als we morgen een goede start hebben, dan kan er nog van alles gebeuren."

Carvalho wil zelfs in zwembroek naar Real

Ricardo Carvalho is bereid om zwemmend het Kanaal over te steken om volgend seizoen voor Real Madrid te spelen. Dat verklaarde de verdediger van Chelsea vandaag in de Spaanse krant AS. Carvalho noemt een hereniging met trainer José Mourinho "een droom".

"Als er een mogelijkheid is om naar Real Madrid te gaan, zou ik er nu zwemmend of rennend heengaan", aldus Carvalho, die onder Mourinho speelde bij Porto en Chelsea. "Het zou een droom zijn om te spelen voor de beste club ter wereld en de orders van de beste coach in de historie van het voetbal op te volgen."

Carvalho speelt sinds 2004 voor Chelsea en kwam met Portugal uit op het WK. De speler beleefde afgelopen seizoen door veel blessures naar eigen zeggen "het slechtste jaar van zijn leven" in Engeland.

[GP2] Uitslag Race 1 Hockenheim

Pastor Maldonado heeft de eerste GP2-race op de Hockenheimring gewonnen. De Venozolaan bleef Sergio Perez en polesitter Charles Pic voor. Giedo van der Garde kreeg een tik van Sam Bird en kwam op plaats veertien over de streep.

Pic mocht van poleposition starten, maar kwam slecht weg, waardoor hij terugviel naar plaats vier, achter Maldonado, Perez en Oliver Turvey. Verder naar achteren ging het mis voor Christian Vietoris die achter op de bolide van Romain Grosjean knalde. Ook Ho-Ping Tung had pech, want hij reed zijn voorvleugel stuk op de auto van Alberto Valerio.

Van der Garde kende een redelijke start en wist zijn tiende plaats vast te houden. Hij had geluk dat Davide Valsecchi en Luiz Razia elkaar raakten, waardoor de Nederlander twee plaatsen op kon schuiven. Ook na de pitstops lag hij virtueel op deze plaats totdat Bird bij de hairpin een inhaalpoging waagde en duidelijk tekort kwam. Hij raakte de rechterachterzijde van de bolide van de Nederlander die hierop spinde en veel tijd verloor. Bird kreeg van de wedstrijdleiding een drive-through penalty opgelegd.

Vooraan had Maldonado een makkelijke middag om de zege te pakken. Perez werd eenvoudig tweede, voor Pic die Turvey nog voorbij wist te geraken. Dani Clos pakte na een hevig gevecht de vierde plaats, voor Jules Bianchi, Marcus Ericsson, Adrian Zaugg en Turvey die zo voor de race van morgen de poleposition pakte.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Pastor Maldonado Rapax 54:07.807
2 Sergio Perez Addax +3.866
3 Charles Pic Arden International +12.423
4 Dani Clos Racing Engineering +12.900
5 Jules Bianchi ART Grand Prix +23.175
6 Marcus Ericsson Super Nova International +26.399
7 Adrian Zaugg Trident Racing +38.594
8 Oliver Turvey iSport International +42.832
9 Michael Herck DPR +45.293
10 Luca Filippi Super Nova International +45.387
11 Alberto Valerio Coloni Motorsport +47.278
12 Giedo van der Garde Addax +48.783
13 Johnny Cecotto Jr. Trident Racing +52.108
14 Sam Bird ART Grand Prix +52.985
15 Vladimir Arabadzhiev Coloni Motorsport +1:02.845
16 Giacomo Ricci DPR +1 Ronde
17 Davide Valsecchi iSport International +1 Ronde
18 Rodolfo Gonzalez Arden International +1 Ronde
19 Max Chilton Ocean Racing Technology +2 Ronden
20 Romain Grosjean DAMS +3 Ronden
21 Fabio Leimer Ocean Racing Technology +4 Ronden
DNF Ho-Pin Tung DAMS +29 Ronden
DNF Luiz Razia Rapax +34 Ronden
DNF Christian Vietoris Racing Engineering +38 Ronden

[Tour de France] Uitslag negentiende etappe

Alberto Contador heeft zich zeker gesteld van zijn derde eindzege in de Tour de France. De Spanjaard was in een spannende tijdrit uiteindelijk sneller dan Andy Schleck en heeft met de wandelrit naar Parijs nog te gaan een voorsprong van 39 seconden. Denis Menchov bezorgde Rabobank nog een mooie derde plaats in het eindklassement, terwijl de dagzege naar wereldkampioen Fabian Cancellara ging.

Contador leek vooraf de beste papieren te hebben, maar een sensatie leek onderweg in de maak. Schleck was bij het eerste tussenpunt nog zes seconden sneller dan Contador en stond in het klassement nog maar twee seconden achter op de Spanjaard.

Tussen de tussenpunten in leek Contador toch langzaam maar zeker iets weg te lopen bij Schleck. Bij het tweede tussenpunt was de Astana-renner zeven seconden sneller dan Schleck en had dus 15 seconden voorsprong in het klassement.

Dat verschil liep verder nog op en op de finish bleek Contador een voorsprong te hebben van 39 seconden in het klassement. Hiermee stelde hij zijn derde eindzege in de Tour veilig. Een saillant detail; eerder verloor Schleck 39 seconden in een bergrit toen hij problemen kreeg met zijn versnellingsapparaat en ketting. Toen besloot Contador door te rijden.

Ook werd er nog gestreden om de derde plaats. Denis Menchov streed met Samuel Sanchez om die plaats. Op het eerste tussenpunt was Menchov al bijna een minuut sneller dan Sanchez en dat bleek op het eind .. te zijn, waardoor Rabobank voor het eerst in zijn geschiedenis een renner in Parijs op het eindpodium heeft staan.

Robert Gesink wist zijn zesde plaats in het eindklassement te behouden. Joaquim Rodríguez was langzamer dan de Nederlander in de tijdrit en ook Ryder Hesjedal wist niet genoeg goed te maken op de Varssenvelder. De zesde plaats van Gesink is het beste resultaat van een Nederlander in de Tour sinds Michael Boogerd in 1998, die toen vijfde werd.

De strijd om de dagzege was al vroeg beslist. Fabian Cancellara en Tony Martin streden samen om de snelste tijd. Onderweg was Martin eerst negen seconden sneller dan de Zwitserse wereldkampioen, maar verloor gaandeweg de rit iets meer tijd.

Uiteindelijk was Spartacus zeventien seconden sneller aan de meet, met zijn tijd van 1.00,56. Mede geholpen door een aangewakkerde tegenwind kwam niemand meer aan die tijden. Hierdoor kwamen ook Koos Moerenhout (zesde) en Maarten Tjallingii (achtste) in de top 10 van de tijdrituitslag terecht.

Alonso: "Eindelijk een zaterdag zonder problemen"

Fernando Alonso zal morgen voor het eerst dit seizoen vanaf de eerste startrij vertrekken. In de kwalificatie voor de grand prix van Duitsland was de Spanjaard maar twee duizendsten langzamer dan Sebastian Vettel die vanaf pole zal vertrekken.

Alonso toonde zich na afloop van de kwalificatie zeer tevreden. "We zijn het hele weekend al heel competitief. Ik heb dit weekend een goed gevoel over de auto en ook tijdens de kwalificatie was ik erg tevreden over de wagen. Eindelijk hebben we eens een zaterdag zonder problemen. We staan dan wel niet op poleposition, maar zondag worden de punten verdeeld en ons doel is dan opnieuw een goede dag te hebben en veel punten te scoren," aldus de coureur van Ferrari.

"Ik had niet verwacht dat we zo dicht bij Red Bull konden komen in het derde deel van de kwalificatie. We gaan er altijd vanuit dat Red Bull in de slotfase nog wel iets extra's heeft. We zien dit jaar wel vaker dat het verschil in de trainingen erg klein is, maar dat ze dan in de kwalificatie ineens een groot gat slaan. Ik was verrast dat ik er nu zo dicht bij zat en dat ik om de poleposition kon meedoen. Het duurde even, maar we zitten nu heel dicht bij ze in de buurt," besloot Alonso.

Sheik: boerkaverbod moet opgevolgd worden

Het is Saudische vrouwen toegestaan in landen waar een nikab- en boerkaverbod geldt in het openbaar hun gelaat te tonen. Dit heeft de populaire Saudische moslimgeestelijke sheik Aedh al-Garni bepaald. Al-Garni vaardigde deze fatwa uit in antwoord op de vraag van een Saudische vrouw in Frankrijk wat zij moet doen als het door de Nationale Assemblee goedgekeurde nikabverbod later dit jaar daadwerkelijk van kracht wordt.

Al-Garni vindt dat moslims de zaak in landen die geen nikabs en boerka's in het openbaar dulden niet op de spits moeten drijven en niet zo ver moeten gaan dat ze in die landen geldende wetten overtreden. Al-Garni's fatwa werd zaterdag gepubliceerd in de krant Al-Hayat.

Al-Garni: geen nikab oké in anti-boerkalanden
Al-Garni: geen nikab oké in anti-boerkalanden (Foto: Novum)

Feyenoord wil Koevermans en Dudek

Feyenoord wil gaan proberen om Danny Koevermans bij PSV weg te halen. Daarnaast richten de Rotterdammers hun pijlen ook op Jurek Dudek, die momenteel nog bij Real Madrid onder contract staat.

De Rotterdammers hebben de onderhandelingen nog niet opgestart, omdat de ploeg geen geld heeft. De transfers kunnen alleen doorgaan als investeerders geld in Feyenoord willen steken. Deze groep mensen komt echter pas met geld over de brug, zodra de ploeg uit Rotterdam-Zuid een sluitende begroting kan presenteren.

[Tour] Contador behoudt geel na spannende tijdrit

Alberto Contador heeft zich zeker gesteld van zijn derde eindzege in de Tour de France. De Spanjaard was in een spannende tijdrit uiteindelijk sneller dan Andy Schleck en heeft met de wandelrit naar Parijs nog te gaan een voorsprong van 39 seconden. Denis Menchov bezorgde Rabobank nog een mooie derde plaats in het eindklassement, terwijl de dagzege naar wereldkampioen Fabian Cancellara ging.

Contador leek vooraf de beste papieren te hebben, maar een sensatie leek onderweg in de maak. Schleck was bij het eerste tussenpunt nog zes seconden sneller dan Contador en stond in het klassement nog maar twee seconden achter op de Spanjaard.

Tussen de tussenpunten in leek Contador toch langzaam maar zeker iets weg te lopen bij Schleck. Bij het tweede tussenpunt was de Astana-renner zeven seconden sneller dan Schleck en had dus 15 seconden voorsprong in het klassement.

Dat verschil liep verder nog op en op de finish bleek Contador een voorsprong te hebben van 39 seconden in het klassement. Hiermee stelde hij zijn derde eindzege in de Tour veilig. Een saillant detail; eerder verloor Schleck 39 seconden in een bergrit toen hij problemen kreeg met zijn versnellingsapparaat en ketting. Toen besloot Contador door te rijden.

Ook werd er nog gestreden om de derde plaats. Denis Menchov streed met Samuel Sanchez om die plaats. Op het eerste tussenpunt was Menchov al bijna een minuut sneller dan Sanchez en dat bleek op het eind .. te zijn, waardoor Rabobank voor het eerst in zijn geschiedenis een renner in Parijs op het eindpodium heeft staan.

Robert Gesink wist zijn zesde plaats in het eindklassement te behouden. Joaquim Rodríguez was langzamer dan de Nederlander in de tijdrit en ook Ryder Hesjedal wist niet genoeg goed te maken op de Varssenvelder. De zesde plaats van Gesink is het beste resultaat van een Nederlander in de Tour sinds Michael Boogerd in 1998, die toen vijfde werd.

De strijd om de dagzege was al vroeg beslist. Fabian Cancellara en Tony Martin streden samen om de snelste tijd. Onderweg was Martin eerst negen seconden sneller dan de Zwitserse wereldkampioen, maar verloor gaandeweg de rit iets meer tijd.

Uiteindelijk was Spartacus zeventien seconden sneller aan de meet, met zijn tijd van 1.00,56. Mede geholpen door een aangewakkerde tegenwind kwam niemand meer aan die tijden. Hierdoor kwamen ook Koos Moerenhout (zesde) en Maarten Tjallingii (achtste) in de top 10 van de tijdrituitslag terecht.

 

Midas heeft het zwaar met Kratos in video

Het verhaal van Koning Midas is een triest maar interessant Sprookje. Koning Midas kreeg één wens van Dionysos omdat hij zo'n goede en gastvrije koning was. Dom en hebberig als hij was wenste hij dat alles wat hij aanraakte in goud veranderde. Deze wens bracht hem veel rijkdom maar net zoveel verdriet aangezien hij niemand meer aan kon raken en ook al het voedsel wat hij tot zich wilde nemen, in goud veranderde.

Wat heeft dit met gamen te maken, zul je wellicht denken. Nou, in de nieuwe God of War-game voor de PSP, God of War: Ghost of Sparta, zal Midas bezoek krijgen van Kratos. Dat dit niet zo goed zal aflopen voor de hebberige koning kun je wel voorspellen en zien in onderstaande video.

Appels zijn gezond

Ik sponsor een Afrikaantje, Machupa heet ie. Mooi mannetje is het. Twaalf jaar inmiddels en behoorlijk bijdehand aan het worden. Vorig jaar ben ik gezwicht voor één van die filmpjes over honger in Afrika. Confronterende beelden zijn dat en komen altijd op het verkeerde moment. Net als je een hap van een stokbroodje brie neemt, verschijnen de hongerbuikjes in beeld. Compleet met vliegen en een triest muziekje eronder. Ik streek over mijn hart en Machupa is het gevolg. Twee euro per maand en die jongen kan met minimale basisbehoeften in leven blijven. Hij blij, ik minder schuldgevoel.

Salto's in LittleBigPlanet 2-gameplay

Gisteren konden we jullie melden dat LittleBigPlanet 2 vanaf 16 november in de Amerikaanse winkels zal liggen. Ook kregen we te horen wat de Collectors Edition zal bevatten en veel gamers hopen nu dat dezelfde snel voor Europa aangekondigd zal worden.

Toch hebben we nog niet erg veel van de game gezien. We weten dat de mogelijkheden nog veel eindelozer zijn geworden maar verder is het best stil rond de game. Om de tijd te vullen is er een nieuwe gameplay-video verschenen van de Comic Con die jullie hieronder kunnen zien.

Freire ondergaat neusoperatie na Tour

Óscar Freire ondergaat na de Tour de France een operatie aan zijn neus. De Spanjaard heeft last van zijn poliepen. Dit betekent dat de Raborenner geen criteriums zal rijden na de Tour.

De drievoudig Wereldkampioen heeft al het hele seizoen met wisselende periodes last van poliepen in neus- en kaakholte. Volgens ploegarts Dion van Bommel viel de overlast van de kwaal deze Tour erg mee, maar werd het erger in de afgelopen regenachtige dagen.

"Nu is er tijd voor om in te grijpen. Een zinvolle ingreep, zeker met het oog op de Vuelta en het komende WK, waar Óscar altijd tot de kanshebbers behoort", meldt Van Bommel, die stelt dat het geen grote operatie is. "Het gebeurt wel onder volledige narcose. Óscar zal een nacht in het ziekenhuis dienen te blijven, maar al met al valt het wel mee. De kwaal is ook niet ernstig, maar kan zeker voor een wielrenner soms wat overlast geven. Na de operatie is hij er helemaal vanaf."

Manchester City haalt gewilde Kolarov

Aleksandar Kolarov speelt komend seizoen voor Manchester City. De Servische verdediger komt over van Lazio Roma en wordt volgende week verwacht in Engeland. Dat meldde trainer Roberto Mancini zaterdag op de website van City.

Kolarov (24) heeft een werkvergunning gekregen en de medische keuring doorstaan. Hij zal nog niet aansluiten bij de selectie, die momenteel door de Verenigde Staten trekt. Kolarov speelde op het WK in Zuid-Afrika voor Servië, dat er niet in slaagde de achtste finales te bereiken.

Real Madrid en Juventus waren naar verluidt ook geïnteresseerd in Kolarov. Met een bod van 19 miljoen pond (bijna 23 miljoen euro) zou City de concurrentie hebben afgetroefd.

Parkieten nemen bezit van Brussel

Brussel heeft te maken met een parkieteninvasie. Op dit moment wordt hun aantal geschat op 10.000, waar er zo’n veertig jaar geleden nog maar een handjevol was.

Deze halsbandparkieten zijn een probleem voor inheemse vogels en vleermuizen en vreten bovendien fruit en bloemknoppen aan. “We stellen een exponentiële stijging van het aantal parkieten vast”, weet Olivier Beck van het Brussels Instituut voor Milieubeheer te melden.

Er is een actieplan in de maak om de problemen beter te kunnen beheersen. “Indien het plan dat nuttig acht, moet men in de toekomst een aantal parkieten vangen en steriliseren of doden. Maar zover zijn we nog niet”, zegt Beck.

De halsbandparkiet, waarvan het mannetje een roze rand om zijn nek heeft, is in het verleden naar Europa gehaald voor volières. Ontsnapte exemplaren blijken echter ook prima te gedijen in stedelijke gebieden en stadsparken. Ook Amsterdam en Den Haag zijn bekend met deze parkiet.

België legt fraude met onlinebankieren bloot

De Belgische justitie heeft een grootschalige fraude met onlinebankieren blootgelegd. Door een virus verscheen bij internetters steeds een foutmelding tijdens het bankieren op de pc. Wanneer de gebruikers de codes opnieuw intikten, verdween een bedrag naar een andere rekening. Vanaf die rekening boekte een tussenpersoon (een zogeheten muilezel) het geld naar Rusland en Oekraïne, waar de witwaswetgeving minder streng is.

Veelal ging het om 3.000 à 4.000 euro per rekening. "Maar vele kleintjes maken één grote. Uit ons onderzoek is gebleken dat vier criminelen zo in amper twee weken 300.000 tot 500.000 euro per muilezel konden opstrijken. Dat is enorm winstgevend", aldus Frédéric Van Leeuw van de Belgische justitie zaterdag in de Vlaamse krant De Tijd.

De Belgische justitie onderzocht de methode drie jaar lang. Ze zal de tussenpersonen in België vervolgen en tegelijk Rusland vragen de verdachten in dat land aan te pakken.

Justitie is verbaasd dat zelden aangifte is gedaan van de illegale afboekingen. Het opzetten van een grote databank van deze aangiftes zou mogelijk meer verbanden en organisaties kunnen aantonen. Ook blijkt het hinderlijk dat justitie nog veelal nationaal is georganiseerd, terwijl criminelen over de grenzen heen werken.

NEC haalt Belgische keeper De Vriendt

N.E.C. Nijmegen heeft in Jérémy De Vriendt een nieuwe keeper gevonden. De 24-jarige Waal komt over van KV Mechelen, waar hij de concurrentiestrijd met de eerste twee keepers niet kon winnen.

De Vriendt kwam in 2008 bij KV Mechelen terecht, dat hem van Standard Luik overnam. De eerste twee keepers van KV Mechelen, Olivier Renard en Wouter Biebauw, bleken echter te sterk voor De Vriendt. Daarbij ontwikkelde de jongeling Yannick Thoelen zich goed, waardoor een transfer de beste oplossing bleek voor De Vriendt.

Bij N.E.C. gaat De Vriendt de strijd aan met Gabor Babos en de jonge Jesper Cillessen. Ook komt de keeper een landgenoot en tevens oud-ploeggenoot tegen. Spits Björn Vleminckx kwam het vorige seizoen over van KV Mechelen.

Granaat uit Tweede Wereldoorlog zoek

Een handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog die in Zutphen was gevonden bleek vrijdag verdwenen te zijn. Het explosief en twee stuks munitie werden maandag gevonden en zouden worden vernietigd. Mogelijk heeft iemand de granaat meegenomen, meldt de politie zaterdag.

Het wapentuig werd op de kruising van de Den Elterweg en de Kleine Omlegging gevonden. De Explosieve Opruimingsdienst ging vervolgens naar het terrein, dat was afgezet met hekken vanwege baggerwerkzaamheden. De kans bestaat volgens de politie dat de munitie en de granaat door het baggeren in de IJssel op het terrein terecht zijn gekomen.

De munitie en de granaat zijn door de Explosieven Opruimingsdienst op het terrein gelaten omdat het achteraf ligt en goed is afgesloten. Degene die de handgranaat in bezit heeft wordt gevraagd direct contact op te nemen met de politie. De handgranaat moet niet zelf vervoerd worden.

Webber: "Het gaat om de race"

Red Bull-coureur Mark webber zal de grand prix van Duitsland als vierde moeten beginnen. De Australiër maakte een foutje tijdens zijn laatste snelle ronde.

Webber had het volgende te vertellen tegen de BBC: "Ik ging iets te wijd door de eerste bocht. Dat was mijn eigen schuld. Mijn laatste ronde was niet goed en daardoor verloor ik de positie aan Felipe Massa. Dit was niet mijn beste kwalificatie, maar het gaat om de race. Het was mooi geweest als ik wat verder naar voren had gestaan. Sebastian heeft het goed gedaan door de pole te scoren, dus voor het team was dit verder wel een goede kwalificatie."

[Tour] Chavanel strijdlustigste renner

Sylvain Chavanel is uitgeroepen tot de strijdlustigste renner van de Tour de France van dit jaar. De Fransman van Quick Step won twee etappes en droeg daarnaast ook twee dagen de gele trui.

Twee jaar geleden werd Chavanel ook al uitgeroepen tot de strijdlustigste renner van de Tour. Dit jaar won hij de tweede en de zevende etappe en werd beide dagen ook drager van de gele trui. Die raakte hij overigens een dag later in beide gevallen kwijt.

Liuzzi: "Het gaat goed met me"

Het eerste kwalificatiedeel moest na vijf minuten al worden stilgelegd vanwege een crash van Vitantonio Liuzzi. Bij het opkomen van het rechte stuk verloor de Italiaan de controle over zijn Force India-bolide, waarna hij hard in de muur belandde. Hijzelf bleef ongedeerd.

"Het gaat goed met me, ik heb helemaal nergens last van. De auto's zijn erg sterk en daarom zijn er geen problemen. Ik raakte het gras, waarna de achterkant uitbrak. Volgens mij zit er linksvoor de meeste schade." aldus Liuzzi na zijn crash.

Liuzzi zal vanaf de 22ste positie van start gaan.

[F1] Uitslag kwalificatie Grand Prix van Duitsland

In een razendspannende kwalificatie heeft Sébastian Vettel zijn elfde poleposition behaald. De Duitser van Red Bull was de Ferrari van Fernando Alonso net iets te snel af. De Spanjaard strandde op slechts twee duizendste van een seconde, maar bleef wel zijn teamgenoot Felipe Massa voor. Kampioenschapsleider Lewis Hamiton start van plaats zes.

Tijdens de eerste kwalificatierun zorgde Vitantonio Liuzzi voor een code rood situatie. Bij het opkomen van het rechte stuk kwam hij net iets te ver over de cerbstones, verloor de controle over zijn Force-India en knalde tegen de pitmuur. Liuzzi zelf kwam er zonder schade vanaf, maar zijn auto kon hij afschrijven.

Na de hervatting bleek Fernando Alonso het snelste met 1.14.808. Afvallers na de eerste sessie waren Timo Glock, Jarno Trulli, Heikki Kovalainen, Liuzzi, Bruno Senna, Sakon Yamamoto en Lucas Di Grassi, die helemaal niet in actie kon komen door een kapotte versnellingsbak.

Ook in de tweede sessie bleek Ferrari snel. De snelste tijd was voor weer voor Alonso die een snelle 1.14.081 noteerde. Afvallers in deze sessie waren Jaime Alguersuari, Sébastien Buemi, Pedro de la Rosa, Adrian Sutil, Vitaly Petrov , Kamui Kobayashi en de thuisrijder Michael Schumacher, die op het laatste moment door Nico Hülkenberg naar ploeg elf werd verwezen.

Al snel in de derde sessie zette Mark Webber een snelle tijd neer met 1.14.340. Zijn tijd werd echter al snel gecounterd door Alonso die met 1.13.927 als eerste onder de 1.14 doorkwam. Ook Sebastian Vettel deed dit, maar die was op dat moment 0.034 langzamer dan de Spanjaard.

Bij het vallen van de vlag ging Vettel net onder de tijd van Alonso (1.13.791) en zag de Spanjaard strandden op slechts 2/1000e van een seconde. De derde plaats was voor Felipe Massa, die Webber en Jenson Button voorbleef. De zesde plaats was voor Lewis Hamilton, voor Robert Kubica, Rubens Barrichello, Nico Rosberg en Hülkenberg.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Duitsland

 

# Rijder Team Q1 Q2 Q3
1 Sebastian Vettel RBR-Renault 1:15.152 1:14.249 1:13.791
2 Fernando Alonso Ferrari 1:14.808 1:14.081 1:13.793
3 Felipe Massa Ferrari 1:15.216 1:14.478 1:14.290
4 Mark Webber RBR-Renault 1:15.334 1:14.340 1:14.347
5 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:15.823 1:14.716 1:14.427
6 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:15.505 1:14.488 1:14.566
7 Robert Kubica Renault 1:15.736 1:14.835 1:15.079
8 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 1:16.398 1:14.698 1:15.109
9 Nico Rosberg Mercedes GP 1:16.178 1:15.018 1:15.179
10 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 1:16.387 1:14.943 1:15.339
11 Michael Schumacher Mercedes GP 1:16.084 1:15.026  
12 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 1:15.951 1:15.084  
13 Vitaly Petrov Renault 1:16.521 1:15.307  
14 Adrian Sutil Force India-Mercedes 1:16.220 1:15.467  
15 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 1:16.450 1:15.550  
16 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 1:16.664 1:15.588  
17 Sebastien Buemi STR-Ferrari 1:16.029 1:15.974  
18 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 1:17.583    
19 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 1:18.300    
20 Timo Glock Virgin-Cosworth 1:18.343    
21 Bruno Senna HRT-Cosworth 1:18.592    
22 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 1:18.952    
23 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth 1:19.844    
24 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth Geen tijd    

Alfredo di Stefano weer in ziekenhuis

Voetballegende Alfredo di Stefano is gisteren weer opgenomen in het ziekenhuis. De 84-jarige Argentijn heeft hartproblemen en is uit voorzorg opgenomen, meldt Real Madrid. Di Stefano heeft een geschiedenis van hartproblemen en zijn artsen willen zijn gezondheid in de gaten kunnen houden.

Eerder deze maand lag de erevoorzitter van Real al negen dagen in het ziekenhuis. Toen had hij een infectie aan zijn luchtwegen die bij een reguliere controle aan het licht kwam.

Di Stefano scoorde naar schatting 890 doelpunten in een loopbaan van 22 jaar. Hij leidde Madrid naar vijf Europa Cup I-zeges op rij in de jaren vijftig.

Armstrong vol vertrouwen over onderzoek

Lance Armstrong blijft vol vertrouwen dat het Amerikaanse onderzoek naar dopinggebruik tegen hem tot niets leidt. "Je kunt iemand niet aanklagen voor iets dat hij niet gedaan heeft", stelt de zevenvoudig tourwinnaar tegen Novum Nieuws. Het onderzoek werd opgestart na beschuldigingen van Floyd Landis aan het adres van zijn voormalige kopman.

Landis blijft de aandacht zoeken. Gisteren herhaalde hij zijn beschuldigingen in een interview op televisie. Ook Greg Lemond, met wie Armstrong al lang niet door een deur kan, is opgeroepen als getuige. "Ik raad alle betrokkenen aan juridisch advies in te roepen. Dat heb ik ook gedaan."

Hoewel het onderzoek hem de komende tijd bezig zal houden, denkt Armstrong ook aan sporten na zijn afscheid als renner na de Tour. "Ik ga me bezighouden met triatlons en wielerraces voor het goede doel. Ik wil in elk geval niet zo ver wegzakken als toen ik in 2005 gestopt ben."

Nieuwe versnellingsbak voor Sutil in Duitsland

Coureur Adrian Sutil heeft van zijn team Force India een nieuwe versnellingsbak gekregen. Door deze aanpassing zal Sutil sowieso vijf plaatsen verliezen. Vanwege een probleem met de aandrijfas reed de Duitse rijder maar twee ronden tijdens de vrije training van vandaag. Het probleem dwong de Indiasche renstal tot een vervanging, wat deze straf tot gevolg had.

Verder verloopt de dag voor het team van Force India van vandaag sowieso erg teleurstellend. Eerder vandaag tijdens het eerste kwalificatiedeel is Vitantonio Liuzzi gecrasht en zal ook hij vanuit de achterste regione moeten starten.

Noodweer teistert Noord-Italië

Noord-Italië heeft zaterdag flink last gehad van noodweer. Daarbij kwamen helaas twee mensen om het leven. Dat berichtten Italiaanse media.

In Zimella vlak bij Verona kwam een 49-jarige man om toen hij bedolven werd onder een omvallende muur. Een stukje noordelijker in Faedo raakte een man van de weg en stortte in een afgrond.

In de omgeving van Brescia en Cremona kreeg men vrijdagavond te maken met een tornado die grote schade veroorzaakte. Zeker 45 gezinnen moesten hun huizen verlaten omdat die onbewoonbaar waren geworden. Veel bomen waaiden om, waardoor gebouwen en wegen beschadigd raakten, ook werden acht vliegtuigen beschadigd.

De schade in Noord-Italië loopt in de vele miljoenen, de zwaarst getroffen regio is Friuli. Daar is de noodtoestand uitgeroepen.

Drogba geopereerd aan liesblessure

Didier Drogba is gisteren geopereerd aan een liesblessure. Dat maakt zijn club Chelsea vandaag bekend. De Ivoriaanse spits had aan het einde van het vorige seizoen al last van die blessure. Zijn behandeling werd echter uitgesteld tot na het WK zodat zijn herstel optimaal kon verlopen. Chelsea verwacht dat Drogba over ongeveer drie weken de training kan hervatten.

Drogba kon op het WK met Ivoorkust geen potten breken. De aanvaller brak in de voorbereiding op het toernooi zijn arm, maar kon met een speciaal manchet toch alle poulewedstrijden meespelen. Tegen Portugal en Brazilië werd verloren. In het laatste pouleduel redde Ivoorkust de eer door Noord-Korea te verslaan.

China past criteria voor doodstraf aan

Om het aantal executies terug te dringen gaat China haar criteria voor de doodstraf bijstellen. Zo zal onder meer de leeftijdsgrens aangepast worden en het aantal vergrijpen waarop de doodstraf staat verminderd worden.

Het aantal vergrijpen waarop de doodstraf staat is momenteel 68, waaronder 44 delicten die niet geweld-gerelateerd zijn. Voor die categorie moet een andere oplossing gevonden worden. Ook zal de doodstraf worden afgeschaft voor mensen die ouder zijn dan 70 jaar.

China staat al jaren lang bovenaan de executielijst, iets waar grote internationale protesten tegen zijn. China zelf doet geen mededelingen over het aantal executies omdat dat staatsgeheim is, maar Amnesty International schat het aantal op enkele duizenden per jaar.

Ancelotti: "Duel met Ajax was goede test"

Chelsea speelde gisteravond tegen Ajax de tweede wedstrijd uit haar voorbereiding op het komende seizoen. Terwijl de eerste tegen Crystal Palace nog werd gewonnen, volgde tegen Ajax een 3-1 nederlaag. Toch is manager Carlo Ancelotti tevreden.

Ancelotti gaf bijna alle grote namen rust en verscheen met een hele jonge selectie in de ArenA. Van alle basisspelers waren er acht jonger dan 21 jaar. "Voor hen was dit een moeilijkere wedstrijd dan het eerste duel tegen Crystal Palace", kijkt de Italiaan terug op de clubwebsite.

Bij de verliezende ploeg uit Londen maakte doelman Ross Turnbull geen beste indruk. Bij de eerste twee treffers van Ajax ging hij namelijk niet vrijuit. "Dit kan gebeuren, wij houden vertrouwen in hem. Ross kan beter nu een dergelijke wedstrijd keepen dan in de Premier League."

De Italiaanse manager was tevreden over de inzet van zijn spelers. "Ze hebben hun best gedaan. Dit was een goede test. Natuurlijk zijn we ontevreden met het resultaat, maar op individuele basis vond ik het voldoende. Dit was ten slotte pas onze tweede wedstrijd."

Arnautovic mikt nog steeds op Europese top

Marko Arnautovic is na een mislukt jaar bij Inter terechtgekomen bij Werder Bremen. De Oostenrijker wil daar zijn carrière weer oppakken, maar hoopt nog altijd dat hij ooit zal slagen bij een Europese topclub.

"Ik ga alles geven voor Werder en zoveel mogelijk winnen. Maar ik ben nog jong en denk daarom dat Werder Bremen niet mijn eindstation is", aldus een ambitieuze Arnautovic in Bild. "Ik ben hier niet om de ster uit te hangen, zonder dat ik prestaties boek."

De oud-speler van FC Twente had in Milaan een conflict met toenmalig trainer José Mourinho. "De president, technisch directeur en de spelers bij Internazionale wilden dat ik meer speelde. Maar coach Mourinho besliste anders. Ik denk dat ik meer had moeten spelen."

Arnautovic kwam slechts tot drie invalbeurten in de Serie A. "Toen ik geblesseerd was, ging ik vijf dagen per week uit. Ik zocht afleiding, maar besef nu dat dit niet de juiste manier was. Dat gebeurt me niet meer."

Aanhoudingen voor verkrachting Amsterdam-Zuidoost

De politie in Amsterdam heeft opnieuw vier aanhoudingen verricht voor een groepsverkrachting in Amsterdam Zuidoost. Het gaat om mannen van 18 tot 22 jaar. In totaal zitten nu negen verdachten vast voor de verkrachting van het 17-jarige slachtoffer, onder wie twee minderjarigen, bevestigt het Openbaar Ministerie.

Onder de verdachten zijn ook twee licht verstandelijk gehandicapte bewoners van zorginstelling Parkhof van Cordaan. Het slachtoffer was volgens Het Parool in mei weggelopen uit een gesloten inrichting in Groningen en bij Parkhof terechtgekomen. Daar zou ze door de twee bewoners en vrienden meerdere keren zijn verkracht.

De daders zouden ook beelden hebben gemaakt van de verkrachting. Het slachtoffer werd op 13 mei verward aangetroffen op een metrostation in de buurt. Ze is volgens de krant inmiddels terug in de gesloten inrichting waaruit ze was weggelopen.

De negen verdachten zitten allen nog vast. Een woordvoerder van het OM in Amsterdam sluit meer aanhoudingen niet uit.

Geen contract voor Van Beukering bij Swansea

Jhon van Beukering heeft bij Swansea City niet genoeg indruk gemaakt om een contract te verdienen. De aanvaller was de afgelopen periode bij de club uit Wales op proef.

"De voorzitter zag het wel in mij zitten en ik heb ook lekker getraind en gespeeld", reageert Van Beukering op het nieuws tegen Omroep Gelderland. "Ik had geen moeite met het niveau, maar heb te horen gekregen dat ze toch niet met mij verder willen."

Van Beukering, die in Nederland bij De Graafschap, NEC en Vitesse speelde, vindt de afwijzing echter geen ramp. "Er zijn nog mogelijkheden genoeg. Ik kan nu weer op stage bij een Spaanse club. Dat lijkt me ook wel mooi."

Bij Swansea had de 26-jarige aanvaller drie landgenoten tegen kunnen komen: doelman Dorus de Vries, Ferrie Bodde en Cedric van der Gun. "Aan de ene kant jammer dat ik niet mag blijven, maar eerlijk gezegd vond ik de omstandigheden bij Swansea niet geweldig. Dus zo erg is het niet."

Dobbelen met zombies in Dead Rising 2

In de jonge jaren van de Xbox 360 verscheen Dead Rising; een game waarin we los konden gaan op een winkelcentrum vol met zombies. Deze zombies konden een koppie, een arm, een been en andere lichaamsdelen kleiner gemaakt worden.

Anno 2010 zal eindelijk een vervolg verschijnen op de succesvolle game van Capcom. Vanaf eind september mogen Xbox 360-gamers, maar ook PS3- en PC-gamers losgaan op hordes aan zombies. Dead Rising 2 is aanwezig op de SDCC 10 en vandaag hebben we een video met beelden vanaf de vloer. Hierin gaat de speler de zombies onder andere te lijf met een grote dobbelsteen. Bekijk je de video liever in HD? Klik dan hier.

Gesink: "Misschien twee grote rondes rijden"

Robert Gesink sluit de Tour de France hoogstwaarschijnlijk af in de top tien. De Varssenvelder zag ondanks zijn goede prestatie dat Andy Schleck en Alberto Contador nog ver boven hem uitsteken. Als bijna generatiegenoot van de twee kemphanen ziet Gesink dat hij ze nog vaak zal tegenkomen.

"Het verschil is nog erg groot," zei Gesink tegen De Telegraaf. "Op de Madeleine spelen ze met elkaar. Zij kijken elkaar aan, houden de benen stil en demarreren vervolgens weer eens, terwijl ik de hele berg volle bak rijd. En toch rijden ze nog ruim een minuut bij me weg. Dat verschil is een feit. Heel simpel: dat niveau heb ik gewoon niet. Ik denk niet dat het mogelijk is om nog harder te trainen."

"Het nadeel is dat die twee mannen niet zo oud zijn. Maar volgend jaar ben ik normaal ook sterker, ik draag dan de bagage van een gereden Tour mee. De Schleck van twee jaar geleden kon ook niet wat hij nu laat zien. Na deze Tour gaan we grondig evalueren en bepalen waar ik nog terrein kan winnen. Maar zelf denk ik er al aan om de komende jaren misschien twee grotere rondes te rijden om zo sterker te worden."

 

[Upd] Geen akkoord El Hamdaoui en Ajax

De transfer van Mounir El Hamdaoui naar Ajax lijkt af te ketsen. De aanvaller van AZ staat in de belangstelling van de Amsterdammers, maar beide partijen kunnen het vooralsnog niet eens worden over de financiële voorwaarden.

Eerder vandaag bereikten AZ en Ajax al wel een akkoord, waarna de gesprekken met El Hamdaoui werden opgestart. De aanvaller liet eerder al weten Alkmaar te willen verlaten, waarna de staf van de Alkmaarder formatie besloot de speler niet in te zetten in de Europa League.

Het huidige contract tussen AZ en El Hamdaoui loopt nog tot medio 2012.


Update 13:28 uur

De mogelijke overgang van El Hamdaoui van AZ naar Ajax is inderdaad afgeketst. De Amsterdamse club bevestigde dit zelf vanmiddag met een reactie: "Het verschil tussen vraag en aanbod was veel te groot. De zoektocht naar een nieuwe nummer 9 gaat door."

De transfer van El Hamdaoui kan alleen nog doorgang vinden als de spits zelf aangeeft alsnog akkoord te gaan met de eisen van Ajax. Tevens zouden de Amsterdammers het voor hem bestemde geld nog altijd in bezit moeten hebben.

Ajax zou na de afgeketste overgang van El Hamdaoui de interesse verlegd hebben naar Emile Mpenza.

Uitslag derde vrije training Duitsland

Sebastian Vettel heeft in de laatste vrije training voor de Grand Prix van Duitsland de snelste tijd neergezet. De Duitser bleef Fernando Alonso en Mark Webber op de Hockeheimring voor. Adrian Sutil was de enige coureur, die er niet in slaagde om een tijd te noteren. De Duitser had last van een gebroken aandrijfas.

Uitslag derde vrije training Duitsland:

# Rijder   Tijd Ronden
1. Sebastian Vettel Red Bull 01:15.103 18
2. Fernando Alonso Ferrari 01:15.387 21
3. Mark Webber Red Bull 01:15.708 16
4. Felipe Massa Ferrari 01:15.854 20
5. Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 01:16.064 20
6. Lewis Hamilton McLaren 01:16.207 13
7. Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 01:16.473 16
8. Rubens Barrichello Williams 01:16.481 23
9. Robert Kubica Renault 01:16.646 20
10. Nico Hulkenberg Williams 01:16.743 17
11. Kamui Kobayashi Sauber 01:16.882 19
12. Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 01:16.990 21
13. Jenson Button McLaren 01:17.037 15
14. Vitaly Petrov Renault 01:17.148 20
15. Pedro de la Rosa Sauber 01:17.220 19
16. Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 01:17.341 21
17. Vitantonio Liuzzi Force India F1 01:17.538 22
18. Heikki Kovalainen Lotus F1 01:19.193 11
19. Jarno Trulli Lotus F1 01:19.607 10
20. Bruno Senna HRT F1 Team 01:20.533 9
21. Sakon Yamamoto HRT F1 Team 01:21.538 14
22. Lucas Di Grassi Virgin Racing 01:23.444 10
23. Timo Glock Virgin Racing 01:23.873 7
24. Adrian Sutil Force India F1 geen tijd 2

Real Mallorca protesteert in De Kuip

Real Mallorca wil de oefenwedstrijd van morgen tegen Feyenoord gebruiken om te protesteren tegen de uitsluiting in de Europa League. Dat melden verschillende Spaanse lokale media.

Mallorca werd vorig seizoen vijfde in de Primera División, een plek die een ticket voor de Europa League oplevert. Vanwege financiële problemen mag de club van de UEFA echter niet aan dat toernooi meedoen. Villarreal is door de Europese bond aangewezen om de plek van Mallorca in te nemen.

De eilandclub heeft al laten weten dat er beroep wordt aangetekend. Daar bovenop wil Mallorca morgen van de gelegenheid gebruikmaken om te protesteren. Men denkt daarbij aan het dragen van T-shirts met bepaalde teksten en grote spandoeken.

Het duel in De Kuip moet wat Feyenoord betreft vooral in het teken staan van Giovanni van Bronckhorst, die de laatste wedstrijd uit zijn carrière zal spelen. Het afscheid van Gio zal waarschijnlijk ook in het buitenland veel aandacht krijgen, wat het voor Mallorca interessant maakt om te protesteren.

Gevolgen aanval Fallujah erger dan Hiroshima

Het aantal mensen met kanker en kinderen met geboorteafwijkingen in het Iraakse Fallujah, dat in november 2004 gebombardeerd werd door de VS, is relatief groter dan in de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki na de atoomaanvallen. Dat blijkt uit een onderzoek, berichtte de Britse krant The Independent zaterdag.

Uit het onderzoek van de befaamde Britse wetenschapper Christopher Busby bleek dat er tussen 2005 en 2009 het aantal mensen met leukemie 38 keer zo hoog is als voorheen. Het aantal mensen met borstkanker, lymfkliergezwellen en hersentumoren is ongeveer vertienvoudigd.

Busby vermoedt dat de Amerikanen destijds een nieuw wapen hebben ingezet om door muren van gebouwen te breken om de mensen binnen te doden. Het type ziektes duidt er volgens hem op dat er een vorm van uranium is gebruikt.

Ajax-tegenstander PAOK heeft nieuwe coach

Pavlos Dermitzakis is de nieuwe trainer van PAOK Saloniki. Dat heeft de tegenstander van Ajax in de voorronde van de Champions League bekendgemaakt. Dermitzakis volgt Mario Beretta op die vanwege slechte resultaten in de voorbereiding werd ontslagen. De 41-jarige trainer is oud-speler van PAOK en trainde al meerdere kleine clubs in Griekenland.

Dermitzakis eerste officiële wedstrijd als trainer van PAOK is aanstaande woensdag tegen Ajax. In Amsterdam staat dan de belangrijke ontmoeting in de voorronde van de Champions League op het programma. Dermitzakis schrikt daar niet van. "We hebben een moeilijke weg te gaan, maar elke coach stelt zijn doelen zo hoog mogelijk."

Hoofdredacteur Quest (39) overleden

Hoofdredacteur Karlijn van Overbeek van maandblad Quest is plotseling overleden. De 39-jarige Van Overbeek stond zeven jaar geleden aan de wieg van het populair-wetenschappelijke tijdschrift dat groeide tot een oplage van tweehonderdduizend en vorig jaar gekozen werd tot beste tijdschrift.

Van Overbeek kreeg in 2007 al de persoonlijke onderscheiding van hoofdredacteur van het jaar. Haar redactie roemt haar op de website van Quest als een 'fantastische hoofdredacteur' en 'zeer geliefd mens'.

Waaraan Van Overbeek is overleden is niet bekendgemaakt.

Update 10:40
Quest heeft de oorzaak van overlijden bekend gemaakt, Van Overbeek is overleden aan een zogeheten septische shock.


[Tour] Schleck: "Ik heb niks te verliezen"

Vandaag zal de definitieve beslissing in de Tour de France vallen. De strijd zal vooral tussen Alberto Contador en Andy Schleck gaan. Het verschil tussen beide renners bedraagt slechts acht seconden.

"Het wordt de belangrijkste dag in mijn carrière", liet Schleck aan het Belgische Sporza weten. "Ik heb niets te verliezen. Ik geloof nog steeds dat het kan. De beslissing zal vallen met het hoofd, meer dan met de benen."

Toch spreken de cijfers uit het verleden niet in het voordeel van Schleck. Het duo reed, tijdens een tijdrit, al vijf keer eerder tegen elkaar, waar Contador telkens de sterkste bleek. Ook in de proloog was de Spanjaard veel sneller dan zijn Luxemburgse collega.

Schleck zal het dus vooral van een wonder moeten hebben, waar de ploegleider van Team Saxo Bank nog een grapje maakte: "Misschien vliegt er wel een ketting af."

Been wilde Van Bronckhorst behouden

Eerder dit seizoen maakte Giovanni van Bronckhorst bekend na het afgelopen seizoen te stoppen. De verdediger van Feyenoord speelde tijdens de finale van het WK voetbal, dat in Zuid-Afrika werd gehouden, zijn laatste wedstrijd.

Toch had Mario Been, trainer van Feyenoord, liever gezien dat Gio nog wat langer bleef. De verdediger traint op dit moment nog wel met de selectie mee, maar dat is met het oog op zijn afscheidswedstrijd tegen Real Mallorca.

Been was in elk geval positief verrast over de fitheid van Van Bronckhorst. "Hij sloot zonder problemen aan bij onze selectie, die toch al enige weken in training is. Gio was niet voor niks de fitste speler van Oranje tijdens het WK."

Van Bronckhorst voelde zich vereerd met de woorden van Been, maar voegde daar wel aan toe niet op zijn besluit terug te komen. "Het doet me wel iets dat de trainer me alsnog probeerde over te halen om door te gaan, maar ik sta achter m'n eigen beslissing."

The Old Republic krijgt ruimtegevechten

Op Comic-Con is onlangs bekend geworden dat het in de Star Wars MMO The Old Republic mogelijk is om mee te doen aan ruimtegevechten. Bioware lijkt hard te werken aan een alternatieve gameplayformule die ze naast al het third-person questen mogelijk gaan maken.

Op het officiële forum van Bioware hebben ze aangekondigd dat de speler met zijn persoonlijke schip naar 'Hot Spots' in het universum kan vliegen. Daar kun je het opnemen tegen asteroïden, vijandelijke schepen, fregatten en destroyers, maar ook andere dingen die volgens Bioware 'herinneringen ophalen' van Star Wars-gevechten.

Of ze het hier hebben over Player-versus-Player spacebattles is onduidelijk, maar gezien het feit dat de game nog tot diep in 2011 in ontwikkeling blijft, is de kans aanwezig. The Old Republic is het grootste project van EA/Bioware ooit, met een kostenplaatje van bijna 100 miljoen dollar.

 SWTOR
En nu allemaal duimen voor X-Wing vs Tie-fighter taferelen...

Ferrari ook bezig met geblazen diffuser

Ferrari lijkt de geblazen diffuser aan de praat te hebben. De Spaanse kranten AS en Diario Sport melden dat de Italiaanse renstel, net als Renault en McLaren, experimenteert met een constante stroom van uitlaatgassen.

Een instelling van het motormanagement zorgt ervoor dat de uitlaatgassen blijven stromen, ook als de coureur van het gas gaat in langzame bochten. Dit zet meer druk op de geblazen diffuser, maar het is schadelijk voor de motor en kan daardoor maar beperkt worden toegepast.

Ferrari probeerde het gisteren voor het eerst uit en eindigde bovenaan in de trainingen. Fernando Alonso juicht niet te vroeg, hij verwacht dat Red Bull in de kwalificatie weer het tempo aanvoert.

Bankier Van den Brink vreest voor 2012

De deze week gepubliceerde stresstest voor Europese banken is een wassen neus en de economische situatie kan vooral na 2011 verslechteren. Dit zei hoogleraar Financiële Instituties en voormalig ABN AMRO-topman Dolf van den Brink vrijdagavond in een interview met het actualiteitenprogramma NOVA.

Van den Brink is niet onder de indruk van de stresstest voor de Europese financiële sector, waar alle grote Nederlandse banken ruim voor slaagden. Volgens de hoogleraar gaat men slechts uit van een mild scenario: "Als de economische situatie tegenvalt is de kans groot dat de banken er goed uitkomen. Maar als het nog veel meer tegenvalt zegt de stresstest weinig."

Zo gaat de test uit van een economische krimp van 3 procent versus de huidige groeiprognose, terwijl de Nederlandse economie tijdens de afgelopen crisis met maar liefst 5 á 6 procent kromp.

Van den Brink: "Deze test strekt zich uit tot 2011, maar ik zou me eerlijk gezegd meer zorgen maken over het jaar daarna. We leven nu nog steeds onder het regime dat de overheden per saldo erg veel geld in de economie pompen, en dat gaat in 2011 al wat minder worden. Maar er komt een moment dat alle overheden tegelijk heel hard op de rem trappen, wat waarschijnlijk in 2012 zal gebeuren. Bovendien vindt er tegen die tijd weer een conjunctuurdip plaats die zich elke vier jaar voordoet."

De oud-topman is hierdoor bang dat na 2011 deflatie en een tegenvallende economische groei kunnen ontstaan: "De overheid was tot voor kort de oplossing, maar dreigt nu het probleem te worden."

"Ik denk dat we er aan moeten wennen dat het een tijdje lang wat minder zal gaan. Ik ben er niet gerust op, ik denk dat 2011 nog wel mee gaat vallen, maar ik ben bang dat als de omslag komt dat het nog een stuk harder omlaag zou kunnen gaan"
, aldus Van den Brink.

FOK!games: Tofste baas - dag 18

Mantis wist jullie gisteren allemaal in zijn grip te krijgen, waardoor hij door is naar de volgende ronde.

Vandaag hebben we natuurlijk weer drie kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten!

Lavos (Chrono Trigger)
65 Miljoen jaar geleden landde er een buitenaardse parasiet op aarde. Deze parasiet heeft zichzelf laten uitgroeien tot een gigantisch monster dat de wereld wil gebruiken als broedplaats om zo andere planeten in het universum over te nemen. Er zijn verschillende (wel 18) momenten dat je Lavos kunt aanvallen, wat leidt tot allemaal verschillende eindes. Wanneer heb jij Lavos aangevallen?

Sin (Final Fantasy X)
Sin is in Final Fantasy X het monster dat de grote vijand van het spel huisvest. Zodra je je eerste stappen in Spira zet, zie je dit enorme walvis-achtige beest (letterlijk) opduiken. De legende vertelt dat Sin de straf is voor het feit dat de mensen van Spira machines gebruikten. Hij zal de wereld rondtrekken en dorpen meenemen in zijn vernielzucht tot hij verslagen wordt. Zodra hij verslagen is, is er een rustperiode van twee jaar voor hij weer komt. De helden van het FFX willen hier verandering in brengen.

Danny
Deze kale baas zwaait zijn scepter over een forum met nachtbaggeraars, klonen en forumpostverslaafden. Daarnaast leidt hij een frontpage, sportsite, gamessite en zelfs een heuse weblog. Zijn meest gevreesde moves zijn wel het hangslot en de banbutton. Hij brengt gebruikers ook vaak in de war met nieuwe lay-outs.

LavosSinDanny

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in dit topic. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12.00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

Justitie screende gevangenen op tatoeages

Justitie heeft in juni in een groot rechercheonderzoek alle gedetineerden op tattoos onderzocht. Dat was in de meeste gevallen een administratieve klus, omdat alle tatoeages al zijn vastgelegd in dossiers, maar in een geval werden gevangenen ook fysiek gecontroleerd, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Het Parool schrijft zaterdag dat het ging om een onderzoek naar de zogenoemde tattoo-killers, een bende huurmoordenaars met tatoeages van Chinese tekens op hun rug. "Ik ga dat niet ontkennen, maar ik wil het ook niet bevestigen", zegt de OM-woordvoerder daarover.

Of de controles iets hebben opgeleverd, wil justitie in het belang van het nog lopende onderzoek niet zeggen. Drie hoofdverdachten van de tattoo-killers zitten momenteel vast voor betrokkenheid bij drie liquidaties en een mislukte moordaanslag. De groep zou bestaan uit zeker twaalf leden, maar of die allemaal moorden plegen is de vraag.

De fysieke controle leidde volgens Het Parool tot protest onder de gevangenen. De woordvoerder zegt daarvan niet op de hoogte te zijn. Hij weet ook niet waarom de gedetineerden van de PI Krimpen aan den IJssel fysiek gecontroleerd moesten worden.

Volwassen beer steelt auto

Politieagenten in de Amerikaanse staat Colorado keken raar op toen zij in de auto keken, waar ze een melding over hadden ontvangen. Er bleek namelijk een volgroeide zwarte beer in de auto te zitten. De beer had het al voor elkaar gekregen om de auto in z'n vrij te zetten en een ritje van honderd meter te maken, waarna hij tot stilstand kwam tegen een boom. Ook had de zwarte beer de claxon gevonden.

Het grote dier werd waarschijnlijk aangetrokken door een sandwich met pindakaas die de zoon van de autobezitter in het voertuig had laten liggen. Achteraf kon zijn vader, Ralph Story er wel om lachen, hoewel zijn auto behoorlijke schade had opgelopen. Uiteindelijk is de beer er zelf weer vandoor gegaan om meer avonturen te beleven.

Voor een foto van de beer in de auto klik hier.

24 juli, wat gebeurde er zoal vandaag?

De Mormonen hebben een klein feestje te vieren vandaag. Het is slechts 163 jaar geleden dat de stad Salt Lake City werd gesticht.

Ook een mooie dag in de muziekgeschiedenis. 45 jaar geleden nam Bob Dylan zijn hit 'Like a Rolling Stone' op. En het is inmiddels twintig jaar geleden dat Madonna optrad in de Kuip.

Acht jaar geleden had Nederland zo waar succes op de Tour de France. Michael Boogerd won een etappe. Minder goed nieuws voor de vaderlandse vliegtuigindustrie. Fokker werd in 1992 overgenomen door het Duitse DASA.

En wie kunnen we vandaag zoal de hand schudden? Jennifer Lopez, ooit een lekker ding, is inmiddels 41 geworden. Anna Paquin, hoofdrolspeelster in de vampierenserie True Blood, is vandaag 28 geworden. Alle jarigen weer van harte gefeliciteerd!

CD: The Dead Weather - Sea Of Cowards

Twee dagen geleden had ik het in de review van Danger Mouse and Sparklehorse nog even over supergroepen. Welnu, dit is er wat mij betreft één, in elk geval qua namen: The Dead Weather. Jack White (The White Stripes, The Raconteurs) vergezelt zich van Alison Mosshart (The Kills), Dean Fertita (Queens of the Stone Age) en Jack Lawrence (The Raconteurs, The Greenhornes). En bijna alles wat Jack White tot nu toe aanraakte werd omgetoverd in goud, of in elk geval een heleboel dollars. Is er hier weer sprake van een geniale zet of slaat hij met de tweede (Sea of Cowards) van deze samenscholing de plank volledig mis?

 

Dode bij gasexplosie Veldhoven

Bij een brand die zaterdagmorgen aan de Boekweitstraat in Veldhoven woedde is een persoon overleden. De brand is ontstaan door een gasexplosie. Naast de overledene is een 34-jarige man gewond geraakt, de politie heeft hem vervolgens gearresteerd. De overledene is mogelijk de echtgenote van de gearresteerde man.

Omwonenden meldden rond 07.15 uur een knal, zij zagen de bovenste verdieping van het huis inzakken, naastgelegen huizen liepen rook- en waterschade op. De politie houdt rekening met een misdrijf, meer details hebben zij echter nog niet bekendgemaakt.

Smolov: "Mijn eerste optie was Feyenoord"

Fedor Smolov heeft op de website van Feyenoord voor het eerst gereageerd op zijn transfer naar Rotterdam. De huurling van Dinamo Moskou arriveerde gisteren in Rotterdam met de juiste papieren en hij kan niet wachten om aan de slag te gaan.

"Het wachten in Moskou was moeilijk voor me, want ik wilde zo snel mogelijk naar Feyenoord. Hier wil ik namelijk presteren komend seizoen", zegt Smolov, die naar Rusland terug moest gaan om een werkvergunning te regelen. "Ik ben blij dat ik eindelijk in Rotterdam ben."

Morgen zal de 20-jarige aanvaller mogelijk al te zien zijn in een Feyenoordshirt. In De Kuip oefent het team van Mario Been tegen Real Mallorca. "De trainer heeft gezegd dat ik misschien wat speeltijd krijg. Dat zou heel mooi zijn. Ik kijk er ontzettend naar uit om in zo'n indrukwekkend stadion als de Kuip te spelen."

Smolov had deze zomer over interesse niet te klagen. "Er waren ook andere Russische clubs waar ik naartoe kon, maar mijn eerste optie was Feyenoord. Ik wil per se spelen en daarom is dit een uitstekende oplossing voor mij."

FOK! Film Top-100 2010 - 9e editie

In het forum Film, Tv & Radio is de negende jaarlijkse verkiezing van de FOK! Film Top-100 van start gegaan. Een hele maand lang kan iedereen z'n top 10, top 25, top 50 of top 100 samenstellen.

Vorig jaar stond de The Shawshank Redemption op nummer één, gevolgd door Pulp Fiction en The Godfather. De volledige lijst is hier te zien.

Wil jij ervoor zorgen dat The Shawshank redemption weer wint, of vind je dat de verzamelde werken van John Candy meer lof verdienen, haast je dan naar FOK! Film Top 100 2010 - 9e editie en deel jouw favoriete films met de rest van FOK!

Lees eerst goed de regels in de openingspost van het topic voordat je een lijst met films plaatst! Als je bepaalde regels over het hoofd ziet, telt je inzending mogelijk niet mee, en is je moeite voor niets! Je kunt stemmen tot 8 augustus 18.00 uur.

Van MVSP hebben wij 2 exemplaren van het Filmjaarboek 2009/2010 gekregen om te verloten onder de inzenders. Het Filmjaarboek is een uitgave van Uitgeverij International Theatre & Film Books. De winnaars worden samen met de uitslag bekendgemaakt.

CDA-fractie bespreekt CDA-PVV-VVD

Informateur Lubbers wil dat CDA, PVV en VVD gaan praten over de mogelijkheden om een rechtse coalitie te vormen. CDA-voorman Verhagen doet dit niet zondermeer; hij wil hier vanochtend eerst met zijn fractie over praten.

Verhagen heeft al aangegeven bij zijn eis te blijven dat de PVV een aantal standpunten moet wijzigen. Indien de partij van Geert Wilders Verhagen op dit punt niet tegemoet wil komen, ziet de CDA'er geen reden tot onderhandelingen over een rechts kabinet. Het is overigens niet noodzakelijk dat de PVV meeregeert; gedoogsteun aan een minderheidskabinet van VVD en CDA behoort ook tot de mogelijkheden.

Maxime Verhagen is zelf geen voorstander van een rechtse coalitie; een middenkabinet met VVD en PvdA heeft nu zijn voorkeur.

Geld nodig?

Normaal gesproken ga je dan even pinnen bij de pinautomaat. Of als je een crimineeltje wilt spelen, zoals de gasten in het onderstaand filmpje, dan ga je een bank overvallen. Zorg er dan in ieder geval voor dat je materiaal goed in orde is, dan heb je nog kans om te ontsnappen. Hulde voor de bewakers die zich niet laten afschrikken door een "klappertjes" pistool.

De kracht is in jouw hand in Child of Eden gameplay-video

Afgelopen E3 hebben we al flink wat games gezien die gebruikmaken met de Kinect motion camera voor de Xbox 360. De meeste games zijn vooral gericht op de casual-gamer maar Child of Eden lijkt een game te zijn die meer gericht is op een andere doelgroep.

Child of Eden is moeilijk te omschrijven. De game bevat niet echt een verhaal of een doel en is meer bedoeld om de gamer een unieke ervaring te geven en bepaalde emoties op te roepen. In onderstaande gameplay-video is te zien wat je als speler allemaal moet doen om de game te spelen.

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag is het de laatste kans voor de klassementsrijders om het verschil te maken in de Tour de France. Alberto Contador verdedigt een voorsprong van acht seconden op Andy Schleck om zijn derde eindzege in de Tour binnen te halen. Ook voor de derde plaats is het nog spannend tussen Samuel Sanchez en Denis Menchov.

Bordeaux
Bordeaux heeft de Tour de France al heel wat meer over de vloer gehad. Al 80 keer werd de stad eerder aangedaan en won vaak een sprinter. Eerdere sprintwinnaars waren onder andere Jean-Paul van Poppel en Erik Zabel. Maar ook avonturiers konden winnen in de stad. Zo boekte Servais Knaven er zijn enige ritzege in de Tour. Gisteren won Mark Cavendish er nog.

De stad is uiteraard over de hele wereld bekend om de wijnen die uit de omgeving komen. Sinds juni 2007 staat een deel van de stad, de Port de la Lune, op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Pauillac
In tegenstelling tot Bordeaux heeft Pauillac nog nooit de Tour de France mogen verwelkomen. Drie van de Premier Grand Cru châteaux bevinden zich in Pauillac. Château Latour, Château Lafite Rothschild en de Château Mouton Rothschild.

Keizer Napoleon III vroeg voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1855 om een classificatie voor de beste wijnen van de Bordeaux, die daar geëxposeerd werden. Wijnhandelaren hebben daarop gereageerd door een systeem in het leven te roepen, waarbij château's geclassificeerd werden op basis van reputatie en handelsprijs van de wijnen. Het resultaat was de Classificatie van Bordeauxwijnen van 1855. Sinds de laatste wijziging in 1973 zijn er dus drie wijnen uit Paullac vertegenwoordigd in de hoogste classificatie, de Grand Cru.

Etappebeschrijving
Het profiel van de tijdrit is nagenoeg vlak en dus uitermate geschikt voor de hardrijders in het peloton zoals Fabian Cancellara en Tony Martin. Al brengt een tijdrit aan het eind van de Tour altijd grote krachten boven bij de toprenners van het klassement.

Het parcours is niet al te technisch en kent veel lange rechte stukken. Ideaal dus om de grote plaat erop te leggen en hard te gaan stoempen.

Profiel

Algemeen klassement na de achttiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Alberto Contador (Spa) Astana 88.09,48
2 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank + 0,08
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 3,32
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 3,53
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 5,27
6 Robert Gesink
Rabobank + 6,41
7 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 7,03
8 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 9,18
9 Roman Kreuziger (Tsj) Liquigas + 10,12
10 Chris Horner (VS) RadioShack + 10,37
54 Koos Moerenhout Rabobank + 1:43,25


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cancellara
**** Martin
*** Contador
** Menchov, Leipheimer
* Armstrong

Drukte op Europese wegen

Vakantieverkeer zorgt zaterdagochtend voor lange files op de Europese snelwegen. Dat heeft de ANWB gemeld.

In Frankrijk staan lange files op de Route du Soleil (A7) richting het zuiden. Ten zuiden van Lyon stond rond half negen een file van 47 kilometer. Ook tussen Parijs en Bordeaux op de A10 begint het druk te worden.

Bij de Zwitserse Gotthardtunnel en de Oostenrijkse Tauerntunnel lopen de wachttijden op. Voor de Gotthardtunnel tussen Luzern en Italië staat het verkeer over elf kilometer vast. De wachttijd wordt geschat op twee uur en drie kwartier. Bij de Tauerntunnel staat 15 kilometer file, met een wachttijd van twee uur.

In Duitsland verwacht de ANWB ook drukte, mede omdat daar veel wegwerkzaamheden zijn.

New York ruimt ganzen voor vliegverkeer

De Amerikaanse staat New York is van plan bijna 170.000 ganzen te vangen en te ruimen om ongelukken te voorkomen in het vliegverkeer. Dat meldde The New York Times vrijdag.

De zogeheten grote Canadese gans wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de noodlanding die een vliegtuig begin vorig jaar moest maken in de rivier de Hudson in New York. Beide motoren vielen uit na een botsing met een zwerm ganzen.

The New York Times zegt een officieel rapport in handen te hebben, waaruit blijkt dat de ruiming onderdeel is van een een groter plan. In zeventien staten zou de ganzenpopulatie bijna gehalveerd moeten worden, van 1.1 miljoen tot 650.000. Alleen al voor de stad New York betekent dat een ruiming van zo'n 15.000 ganzen.

Banken VS betalen te hoge bonussen

Zeventien Amerikaanse financials, die allen overheidssteun hebben gekregen, hebben tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis 1,7 miljard dollar aan bonussen betaald aan topmannen. Dat heeft Kenneth Feinberg, die door de Amerikaanse president Barack Obama is aangesteld om de beloningen aan te pakken, vrijdag bekendgemaakt.

De Amerikaanse banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Citigroup zouden van oktober 2008 tot februari 2009 buitensporige salarissen en bonussen hebben uitgekeerd. Ook AIG, Morgan Stanley en Wells Fargo maakten zich schuldig aan exorbitante beloningen.

Cuba en Servië in halve eindstrijd World League

De volleyballers van Cuba en Servië hebben zich voor de halve finale geplaatst van de finales van de World League in het Argentijnse Cordoba. De Cubanen versloegen Italië met 3-0 (25-17 35-33 25-22). Servië was met 3-0 (25-19 25-18 28-26) te sterk voor het gastland.

De Cubanen treffen in de halve eindstrijd titelverdediger Brazilië. De Serviërs moeten het opnemen tegen Rusland.

Harde actie in DC Universe Online-trailer

Altijd al een superheld willen zijn? Dan kun je natuurlijk op zoek gaan naar een radioactieve spin of proberen miljardair te worden om zo je eigen superkrachten te kopen maar er is een makkelijkere weg. Je kunt je superhelden-persoonlijkheid ook de criminaliteit in een game te lijf laten gaan. Bijkomend voordeel is dat het een stuk makkelijker is je geheime identiteit ook daadwerkelijk geheim te houden.

Er zijn veel games over superhelden. Binnenkort verschijnt de MMORPG DC Universe Online waarin je je eigen superheld helemaal kunt samenstellen inclusief de kleur van je maillot. In onderstaande trailer laten de bekendere helden zien hoe het moet en wordt er meer duidelijk over het verhaal.

DC Univese Online zal in november verschijnen voor de PC en PlayStation 3.

Scholen sjoemelen met cijfers wegens subsidie

Middelbare scholen hogen cijfers van leerlingen kunstmatig op om het imago van de school en subsidies te redden. Dat schrijft het AD zaterdag. Zittenblijvers tasten de goede naam van een school aan wat aanmeldingen kost. Scholen krijgen geld per aanmelding. Bij de krant zijn voorbeelden bekend van gesjoemel.

Zo zijn er scholen die eindcijfers met één punt ophogen. In andere gevallen wordt er simpelweg een quotum gesteld dat niet meer dan twintig procent van de leerlingen mag blijven zitten.

Volgens voorzitter Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond (AOb) is het belang van scholen om de cijfers hoog te houden zonneklaar. "Die scholen krijgen per leerling geld. Zie daar het belang voor de besturen."

De Onderwijsinspectie reageert in de krant niet verrast. Hoewel er geen voorbeelden bekend zijn bij de inspectie noemt een woordvoerder de fraude 'voorstelbaar'.

Onlangs kwamen hbo's al onder vuur te liggen wegens dubieuze afstudeertrajecten. De Hogeschool InHolland in Haarlem zou studenten die te lang over hun studie doen makkelijke vervangende opdrachten geven, waardoor ze alsnog afstuderen. De hbo's krijgen geld per voltooide studie. Er is een onderzoek gestart naar die praktijken.

Anderlecht pakt met Super Cup eerste prijs van het seizoen

"De wedstrijd om de Super Cup is de afsluiting van de voorbereiding, niets meer en niets minder", zei Anderlecht-trainer Ariël Jacobs in de aanloop naar de finale van de Super Cup. Ook Mbark Boussoufa zei niet veel waarde te hechten om deze prijs. Toch werd deze finale gisteravond met 1-0 gewonnen van bekerwinnaar AA Gent.

Landskampioen Anderlecht vond de wedstrijd dan niet zo belangrijk, wel werd deze gezien als een goede test. "De supercup is een match die we moeten spelen. Natuurlijk is de partij van komende dinsdag belangrijker, maar dat wil niet zeggen dat we geen belang hechten aan de supercup. Deze wedstrijd kan een goeie voorbereiding zijn op dinsdag", aldus Boussoufa.

En het werd een goede voorbereiding op dinsdag. Dan speelt Anderlecht in de derde voorronde van de Champions League. Het enige doelpunt gisteren werd gemaakt door Kouyate Cheikhou. Hij bracht zijn ploeg na een half uur spelen op voorsprong. In het restant van de wedstrijd wist bekerwinnaar Gent niets meer terug te doen. Hierdoor is de eerste prijs van het seizoen voor regerend landskampioen Anderlecht.

Luis Léon Sánchez naar Rabobank

De Rabobank Wielerploeg heeft zijn vervanger voor Denis Menchov al binnen. Luis Léon Sánchez zal de komende twee seizoenen voor de bankformatie gaan uitkomen. Hiermee lijkt vrijwel zeker dat Denis Menchov komend seizoen voor Astana zal gaan fietsen.

De 26-jarige Sánchez komt momenteel uit voor Caisse d'Eparnge uit, een ploeg die nog geen nieuwe sponsor heeft voor het volgende seizoen. De Spanjaard staat momenteel op de elfde plaats in het algemeen klassement van de Tour de France. Vorig jaar schreef hij Parijs-Nice op zijn naam en dit jaar was hij de beste in het Circuit de la Sarthe. Eerder werd Matti Breschel al aangetrokken.

Vierdaagsefeesten verbreken record

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen hebben in een week tijd 1.419.000 bezoekers getrokken. Dat is net iets meer dan het oude record van 1,4 miljoen bezoekers in 2008, aldus het organiserende ACBN Evenementenbureau.

De Vierdaagsefeesten begonnen op zaterdag 17 juli. De drukste feestavond was vrijdagavond, toen de Nijmeegse binnenstad met 245.000 mensen uitpuilde. Vrijdagavond werden de feesten afgesloten.

Tijdens de feesten waren optredens te zien van tientallen artiesten op podia door heel de stad. Dinsdagavond trok vuurwerkspektakel Waal in Vlammen veel kijkers. De Vierdaagsefeesten gelden al jaren als het grootste publieksevenement van Nederland.

Ajax teleurgesteld in Chelsea

Ajax is niet te spreken over het gedrag van Chelsea tijdens het oefenduel wat beide ploegen vrijdag hebben afgewerkt. De Amsterdammers hadden contractueel laten vastleggen dat de Britten met minimaal acht basisspelers zouden spelen. De Londenaren speelden echter met slechts twee basisspelers in de Amsterdam ArenA.

Michael Essien en John Obi Mikel waren de twee basisspelers van Chelsea. De Amsterdammers wilden aan de vooravond van het treffen met PAOK Saloniki tegen een sterke tegenstander spelen. Ajax gaat onderzoeken wat voor stappen zij kunnen ondernemen tegen Chelsea. 

Toename zedenzaken bij scheidingen

Het komt steeds vaker voor dat ex-partners in de strijd om een omgangsregeling met de kinderen valselijk worden beschuldigd van misbruik. Dat constateert de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken, schrijft het Dagblad van het Noorden zaterdag.

Ook de zedenrecherche in Drenthe en Groningen ziet een stijging van het aantal valse aangiftes in scheidingszaken. Een vrouw uit Zuidlaren kreeg pas na veertien maanden te horen dat ze valselijk beschuldigd was van misbruik. Ze roept in de krant op tot meer aandacht voor dergelijke zaken.

Van Barneveld schakelt Stompé uit

Raymond van Barneveld heeft vrijdag de halve eindstrijd gehaald van het World Matchplay. De Nederlandse darter kende in Blackpool lange tijd de nodige moeite met landgenoot Co Stompé. Van Barneveld zegevierde uiteindelijk met 16-12. Tot 10-10 ging de kwartfinale tussen de twee Nederlanders gelijkop.

In de halve finale treft Van Barneveld zaterdag James Wade. De Engelsman was met 16-12 te sterk voor landgenoot Wayne Jones.

Jelle Klaasen lukte het niet de laatste vier te bereiken. De 25-jarige Nederlander moest zijn meerdere erkennen in de Australiër Simon Whitlock: 8-16. Whitlock speelt in de halve finale tegen favoriet Phil Taylor of Kevin Painter.

Ajax en AZ akkoord over El Hamdaoui

Ajax en AZ zijn het eens geworden over de transfersom van Mounir El Hamdaoui. De Amsterdammers zullen vijf miljoen euro betalen voor de aanvaller. Ajax mag van AZ het bedrag over een grote periode uitsmeren.

Gisteravond na het gewonnen duel met Chelsea heeft Martin Jol zelf onderhandeld met de spits. De salariseisen van de Marokkaan waren Ajax echter te gortig. Jol probeerde El Hamdaoui te overtuigen dat Ajax de springplank is naar het Europese topvoetbal.

Mochten Ajax en El Hamdaoui er alsnog uitkomen dan mag de aanvaller komende woensdag tegen PAOK Saloniki al in actie komen. Jol heeft verder zijn ogen laten vallen op Emile Mpenze voor de rechtsbuitenpositie. Ajax zal kiezen uit Mpenza, Daniël de Ridder, Tom de Mul, David Odonkor of Leonardo, die ook al eerder voor Ajax uitkwam.

Alarm over toename centra nierdialyse

De enorme stijging van het aantal nierdialysecentra kan negatieve gevolgen hebben voor de kwaliteit van de patiëntenzorg. Die zorg wordt geuit door nierpatiëntenverenigingen en het Hans Mak Instituut, dat de kwaliteit van de nierzorg bewaakt, schrijft de Volkskrant.

Door de verdubbeling van vijftig naar honderd centra wordt het moeilijker voldoende personeel te vinden. Bovendien neemt het aantal thuisdialyses af, terwijl die goedkoper zijn en de patiënt minder belasten. Daarnaast dreigt het gevaar dat minder patiënten op de lijst voor een transplantatie worden gezet omdat de centra geen klanten willen verliezen.

De Nierpatiëntenvereniging Nederland is blij dat door de toename van het aantal centra patiënten minder ver hoeven te reizen voor een dialyse, maar ook die organisatie is bezorgd. De organisatie wijst op de sterke afname van het aantal thuisdialyses sinds 2002, het jaar waarin nieuwe regels de opening van nieuwe centra vergemakkelijkte.

Sinds de nieuwe regels in dat jaar is het aantal centra verdubbeld. De nieuwe regels moesten de marktwerking in de zorg een impuls geven.

Enkele maanden geleden stuurde de Nierpatiëntenvereniging Nederland een bezorgde brief aan minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Daarop is nooit een antwoord ontvangen.

Boek: Suzanne Vermeer - De suite

Voor veel mensen is de zomer dé gelegenheid om eens een paar lekkere thrillers te lezen op het strand. Suzanne Vermeer springt daar sinds 2006 handig op in; in een rap tempo pent ze haar thrillers neer. Zelf wonend in het zonnige Barcelona, hebben haar boeken altijd reizen en toerisme als rode draad. Dit in combinatie met het tempo waarmee Vermeer haar boeken uitbrengt, hebben haar al snel de titel ‘koningin van de zomerthriller’ opgeleverd en de daarbij behorende goede verkoopcijfers. Deze zomer werd er flink reclame gemaakt voor haar nieuwe literaire thriller De suite, die zich afspeelt in het zonnige Tenerife.

Suzanne Vermeer - De suite

Vagina als portemonnee

Een 19-jarige vrouw uit Congo heeft een nieuw gebruik voor het vrouwelijk geslachtsdeel bedacht. Aangezien zij op het vliegveld in Noorwegen de 20.000 euro die zij smokkelde niet aan wilde geven, moest zij het toch ergens kwijt. Geheel onopvallend kwam de vrouw blijkbaar niet over, want bij controle werd de vrouw alsnog 'gepakt'. Ze was onderweg naar Amsterdam.

De jongedame werd veroordeeld voor het onvrijwillig medeplichtig zijn aan geldsmokkel. De man die haar opdracht had gegeven het geld naar binnen te smokkelen heeft zij leren kennen via Facebook. De Congolese mag nu 45 dagen haar zonde overdenken in de Noorse gevangenis.

[Tour] Cavendish: "Deze is voor Renshaw"

Mark Cavendish was gisteren, tijdens de achttiende etappe in de Tour de France, opnieuw oppermachtig. Vlak voor de finish keek de renner van Team Columbia nog even naar achter om zijn geklopte concurrenten te zien.

"Deze is voor Mark Renshaw", liet Cavendish vlak na de finish weten. Hiermee refereerde hij naar zijn ploeggenoot, die een week geleden uit La Grande Boucle werd gezet. Renshaw deelde namelijk een aantal kopstoten uit, waarna de organisatie van de Tour de France onverbiddelijk was.

"Ik mis Mark, zeker ook als kamergenoot. We lachen veel samen. Maar ook zonder hem heb ik een ploeg die me perfect aflevert in de sprint."

Het was echter Alessandro Petacchi, een directe concurrent van Cavendish, die de sprint begon. "Ik dacht even: klote, ik ben te laat. Maar Petacchi sprintte aan de kant waar de wind vandaan kwam. Toen ik hem achterhaalde zat ik rechts naast hem keurig uit de wind."

'Kabel-tv stuk goedkoper door concurrentie'

Televisiekijken via de kabel wordt binnenkort een stuk goedkoper. Met ingang van volgende week wordt de alleenheerschappij van de kabelbedrijven doorbroken. De nieuwe kabelaanbieder Tele2 is uit op een prijzenslag, zegt directeur consumentenzaken Günther Vogelpoel zaterdag in De Telegraaf.

In plaats van 16 a 17 euro gaan de prijzen richting de 5 euro per maand voor het basispakket, meldt de krant op basis van verschillende bronnen in de markt. Tele2 is vooralsnog de eerste nieuwkomer op de kabelmarkt, die tot nog toe door enkele grote spelers, zoals UPC en Ziggo wordt geregeerd.

Telecomwaakhond Opta bepaalde onlangs dat kabelmaatschappijen hun netwerk ook moeten openstellen voor concurrenten. De kabelaars waren het daar niet mee eens, maar krijgen wel een vergoeding per klant. De verwachting is dat de concurrentie binnen de huidige kabelregio's leidt tot lagere prijzen.

Frankrijk klaagt ETA-leden aan voor moord

Frankrijk heeft tegen drie vermoedelijke leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA bij verstek aanklachten ingediend voor de moord op een Franse politieagent. Dat heeft de Franse minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux vrijdag gezegd.

Hortefeux zwoer dat Frankrijk, samen met Spanje, 'deze terroristen een voor een in hun schuilplekken' zal opsporen.

Tegen de drie zijn aanklachten wegens moord, poging tot moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie ingediend.

De agent kwam op 16 maart in Parijs om het leven bij een vuurgevecht.

Ramalho volgt Dunga op als bondscoach van Brazilië

Muricy Ramalho is de nieuwe bondscoach van Brazilië. De trainer sprak gisteren met de Braziliaanse voetbalbond CBF en gaf zijn ja-woord aan voorzitter Ricardo Teixeiro. Ramalho neemt hiermee het stokje over van Dunga.

Dunga gaf direct na de uitschakeling op het WK in Zuid-Afrika aan dat hij stopte als bondscoach. Brazilië verloor in de kwartfinale van het Nederlands elftal (2-1).

Ramalho is een ervaren trainer die drie keer landskampioen werd met Sao Paulo (2006, 2007 en 2008). Hij maakte vervolgens de overstap naar Fluminense en staat daarmee aan kop in de Braziliaanse Serie A.

De trainer heeft een doorlopend contract tot aan het einde van dit seizoen bij Fluminense. Hoe deze situatie opgelost gaat worden is vooralsnog onbekend. CBF-woordvoerder Rodrigo Paiva heeft bekendgemaakt dat Ramalho al heeft toegezegd. Ze zullen binnenkort om de tafel gaan met Fluminense. Dan zal besproken worden of Ramalho per direct aan de slag gaat bij de Braziliaanse voetbalploeg of dat hij het seizoen af maakt bij Fluminense.

Rutten: "Fysiek staan we behoorlijk"

PSV-trainer Fred Rutten kijkt tevreden terug op het trainingskamp, dat de Eindhovense formatie tot en met zaterdag heeft belegd. De club uit de Lichtstad neemt het op de laatste dag van het trainingskamp op tegen 1. FC Nürnberg.

Tijdens dat duel zal de club afscheid nemen van Timmy Simons, die onlangs de overstap maakte naar de Duitse club. "Fysiek staan we er heel behoorlijk op en de nieuwe jongens hebben zich goed kunnen aanpassen", aldus Rutten op de clubwebsite van PSV.

"Op 7 augustus moeten we fit zijn, dan moeten we er staan. Dat is het allerbelangrijkste. We moeten dan een brede kleedkamer hebben, met veel competitie en dan kunnen wij een keuze maken. Uiteindelijk maken de spelers zelf die keuze."


Gedurende het trainingskamp verwelkomden Rutten en consorten Marcelo en huurling Marcus Berg. "Berg heeft bij HSV de voorbereiding gewoon doorlopen, met ongetwijfeld veel duurwerk en Marcelo heeft afgelopen periode in Brazilië ook een programma afgewerkt", reageert de oefenmeester op de vraag of het late instromen van de nieuwelingen niet tot problemen zal gaan leiden.

Verdachte opgepakt voor woningoverval Den Helder

Een 28-jarige man is dinsdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een overval in een woning in Den Helder. Bij de overval raakte de 79-jarige bewoner ernstig gewond. De verdachte, zelf afkomstig uit Den Helder, heeft ondertussen bekend en zit voor minstens veertien dagen vast.

De man drong de woning aan de Korte Vliet op 18 juni rond 07.45 uur binnen via de achterdeur, eiste geld en sloeg het slachtoffer in de bijkeuken meerdere malen met een voorwerp hard op zijn hoofd. De bejaarde man viel op de grond, waarna de dader vluchtte. Het slachtoffer werd geholpen door zijn vrouw.

De bejaarde man liep een flinke hoofdwond op en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis in Alkmaar overgebracht. Het gaat nu naar omstandigheden redelijk met hem, meldt de politie vrijdag.

De verdachte wordt vooralsnog van poging tot doodslag beschuldigd.

Griekse luchtverkeersleiders mogen niet staken

Plannen van de Griekse vakbond van luchtverkeersleiders om zondag een 24 uur durende staking te houden zijn door een Griekse rechtbank afgewezen. De vakbond zei vrijdag de beslissing van het hof niet te zullen trotseren, maar wel vervolg te geven aan een stiptheidsactie die eerder deze week begon.

Bij een stiptheidsactie wordt volgens de regels gewerkt, maar wordt er tegelijk alles aan gedaan om de efficiëntie en productie zo laag mogelijk te houden. Hiermee zetten de luchtverkeersleiders hun eisen voor meer personeel en nieuwe uitrustingen kracht bij.

Tablet-pc van 35 dollar ontwikkeld

Het lijkt op een iPad, maar dan veertien keer goedkoper. India heeft een prototype gepresenteerd van een tablet-computer met aanraakscherm voor studenten. Het apparaat moet 35 dollar (27 euro) kosten en tegen 2011 in productie gaan.

Als de Indiase regering een fabrikant vindt, is de computer wederom een van 'goedkoopste innovaties ter wereld' die in India wordt geproduceerd. Eerder werd al de Nano-auto (1600 euro) op de markt gebracht, evenals een goedkope waterzuiveraar (7,49 euro) en de hartoperatie voor 1500 euro.

De tablet-pc draait op een Linux-besturingssysteem en kan worden gebruikt voor tekstverwerking, internetten en videoconferentie. Ook is er de mogelijkheid een zonnecel in te bouwen, maar dat kost extra.

"Dit is ons antwoord op de computer van honderd dollar van MIT", zei minister van sociale ontwikkelingszaken Kapil Sibal donderdag bij de onthulling van het apparaat. In 2005 onthulde het Amerikaanse MIT (Massachusetts Institute for Technology) een laptop van honderd dollar voor kinderen in ontwikkelingslanden. India vond de computer te duur, wees hem af en begon aan de ontwikkeling van een goedkoper apparaat. Uiteindelijk hoopt India de prijs van de tablet-pc zelfs terug te brengen tot tien dollar (een kleine acht euro).

Om de kosten te drukken heeft de tablet-pc bijvoorbeeld geen harde schijf, maar maakt het apparaat gebruik van een geheugenkaart. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van gratis 'open source'-software.

Archeologen vinden historische weg in Alkmaar

Archeologen zijn tijdens een opgraving op de Paardenmarkt in Alkmaar gestuit op historische bestrating. De oude weg loopt in een diagonale baan over het plein en bestaat uit grote kiezels, meldt de gemeente Alkmaar vrijdag. De weg is mogelijk ruim vierhonderd jaar oud.

Op kaarten uit 1597 en 1603 is over het plein ongeveer op dezelfde plaats een diagonale band gestippeld. Vanaf 1647 en later wordt het plein echter afgebeeld met bomen erop. Direct op en tussen de voegen van de bestrating zijn vondsten gedaan die uit de achttiende eeuw komen of van perioden daarna, maar op kaarten uit de achttiende eeuw is ook geen weg te zien. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de exacte datering van de weg is.

Naast de gevonden weg liggen overigens de resten van de vroegere Paardenmarkt. De resten bestaan uit een funderingsvloer van verschillende maten hergebruikte bakstenen. De bakstenen waren afgestreken met een laag schelpmortel om het voor groot vee vlak en beloopbaar te maken.

Eerder vonden archeologen tijdens de opgraving al een mogelijk slachtoffer van het Spaanse beleg van de kaasstad in 1573. Tijdens de opgraving werden meerdere skeletten aangetroffen. Een van de skeletten had nog een musketkogel in het hoofd.

Alkmaar werd in 1573 van 21 augustus tot 8 oktober tijdens de Tachtigjarige Oorlog belegerd door de Spanjaarden. Het beleg eindigde in een ontzet. De Spanjaarden moesten opgeven toen Willem van Oranje opdracht gaf de dijken rond Alkmaar door te steken.

Op de Paardenmarkt vinden momenteel opgravingen plaats wegens bouwplannen in het gebied. De archeologische opgraving loopt nog tot en met augustus.

Archeologen vinden historische weg in Alkmaar
Opgravingen in Alkmaar (Foto: Novum)

Boer opgepakt voor doden brandganzen

Een 52-jarige boer is vrijdagmiddag in het Zuid-Hollandse Oudenhoorn aangehouden op verdenking van mishandeling en het doden van brandganzen. De arrestatie vond plaats na een onderzoek naar aanleiding van een melding vrijdagochtend. Een getuige verklaarde dat hij de boer ganzen had zien doodslaan in een weiland aan de Zeedijk.

De politie trof rond 09.00 uur in het weiland een v-vormige gaasconstructie en 33 dode brandganzen aan. De boer uit Oudenhoorn was inmiddels vertrokken. Nadat de ganzen en de constructie waren onderzocht, werd hij omstreeks 13.00 uur bij zijn woning opgepakt.

De man wordt momenteel verhoord. Voor de mishandeling en het doden van de beschermde diersoort kan de man maximaal zes jaar gevangenisstraf krijgen, meldt een politiewoordvoerder.

Cel geëist voor drie overvallen op bloemenkiosk

Tegen een 20-jarige man uit Gouda die ervan wordt verdacht drie keer een bloemenkiosk in zijn woonplaats te hebben overvallen is vrijdag tweeënhalf jaar cel geëist. Ook bedreigde hij tijdens zijn verhoor in april een agent en vernielde hij een computer.

De bloemenkiosk werd 22 december, 13 maart en 12 april overvallen. Tijdens de overvallen bedreigde de dader de medewerkers van de kiosk met een mes. Na de tweede overval werden camera's opgehangen. Toen de man de zaak voor de derde keer overviel, herkende de politie hem achteraf op camerabeelden. Ook liet de man zijn handafdruk achter op een vaas.

Een van de winkelbedienden vertelde de dader tijdens zijn derde overval dat hij op camerabeelden was vastgelegd. Daarop werd hij boos en eiste hij de camerabeelden op. Omdat de medewerksters niet bij de tape konden komen, vernielde hij met zijn mes het beeldscherm. Voordat hij vertrok, dreigde hij de vrouwen wat aan te doen als hij zou worden gepakt.

Voor twee van de medewerkers was het de tweede keer dat zij werden overvallen. Een van hen had de eerste overval in december meegemaakt en was pas sinds korte tijd weer aan het werk. De vrouw was na de eerste avond zo bang geworden, dat ze een tijd niet in staat was om te werken.

De man ontkent de twee eerste overvallen te hebben gepleegd. In zijn woning zijn echter kledingstukken gevonden die bij de eerste twee overvallen zijn gebruikt. Ook werd hij door de andere medewerkster voor wie de overval in april de tweede was die ze meemaakte herkend als de overvaller van maart.

De rechtbank in Den Haag doet over veertien dagen uitspraak.

Turkije wil arrestatie 102 coupplanners

Een Turks hof heeft vrijdag opdracht gegeven tot de arrestatie van 102 personen, onder wie zeker drie gepensioneerde bevelhebbers van het leger. Ze worden verdacht van samenzwering en het plannen van een staatsgreep in 2003.

Maandag werden 196 personen bij verstek aangeklaagd voor het willen creëren van chaos om de weg te bereiden voor een militaire staatsgreep. Van deze 196 personen hoopt de politie er binnenkort 102 op te pakken, onder wie voormalige bevelhebbers van het leger, de luchtmacht en de marine. De overige 94 blijven op vrije voeten.

Indien veroordeeld wacht de verdachten een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar.

De meesten werden in februari al gearresteerd, maar niet lang daarna vrijgelaten. De krant Taraf publiceerde toen gelekte kopieën van documenten waarin de plannen stonden beschreven. Volgens de krant zouden de verdachten moskeeën hebben willen opblazen om chaos te scheppen. Stadions zouden tot openluchtgevangenissen gemaakt moeten worden om tot tienduizenden mensen tegelijk vast te houden.

Meer dan vierhonderd mensen, onder wie academici, journalisten en politici, staan al terecht wegens coupplannen.

Gesink, Menchov aan start Clásica San Sebastián

Robert Gesink en Denis Menchov doen volgende week zaterdag mee aan de Clásica San Sebastián. Dat bevestigde de technisch directeur van Rabobank, Erik Breukink.

Het duo zal gezelschap krijgen van onder anderen Juan Manuel Garate, Sebastian Langeveld, Mauricio Ardila en Nick Nuyens. De ploeg wordt aangevuld met renners die nu nog actief zijn in de Tour de France. Oscar Freire zal niet meedoen. "De Jaizkibel wordt dit jaar in de finale twee keer beklommen. Dat maakt deze koers voor Oscar minder interessant”, aldus Breukink.

De Graaf heeft geen moment spijt van overstap

Edwin de Graaf maakte deze transferperiode de overstap van NAC Breda naar het Schotse Hibernian. De middenvelder, door de Schotten geroemd om zijn coaching en loopvermogen, is op dit moment met zijn nieuwe werkgever op trainingskamp in Nederland.

Spijt van zijn overstap naar Hibernian heeft hij vooralsnog niet. "Het is allemaal zeer professioneel geregeld, er is een geweldig trainingscomplex bijvoorbeeld. En de beleving is enorm", zegt De Graaf tegenover het Algemeen Dagblad.

"Voetballers zijn voor het publiek helden, dat lijkt me leuk om mee te maken. Deze club is ambitieus. De vierde plaats van vorig seizoen willen we verbeteren. Hibernian wil na Glasgow Rangers en Celtic de derde club van Schotland worden."

De routinier valt meteen met de neus in de boter. Het eerste thuisduel van zijn nieuwe werkgever is tegen regerend landskampioen Rangers. "Dan zit het met 20.000 mensen helemaal vol. Geweldig toch. Ik had nooit gedacht dat ik dit soort dingen nog zou meemaken", besloot De Graaf.

Noord-Korea dreigt met 'nucleaire afschrikking'

Noord-Korea heeft zaterdag gedreigd met een 'krachtige nucleaire afschrikking' in reactie op de gezamenlijke legeroefening van de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Noord-Korea is voorbereid om 'op elk noodzakelijk moment' een 'heilige oorlog' te kunnen beginnen, meldden staatsmedia.

De VS en Zuid-Korea houden van zondag tot en met woensdag een militaire oefening in de Japanse Zee, ten oosten van het Koreaanse schiereiland. Hieraan doen ongeveer achtduizend militairen, tweehonderd vliegtuigen en twintig marineschepen mee.

De oefening moet 'een heldere boodschap aan Noord-Korea sturen dat zijn agressieve gedrag moet stoppen', zeiden de ministers van Defensie Robert Gates (VS) en Kim Tae-young (Zuid-Korea) eerder deze week.

Volgens Noord-Korea willen de VS en Zuid-Korea het land provoceren en is de legeroefening niets anders dan een poging Noord-Korea te onderdrukken.

Starcraft kost toch geen $100 miljoen

Niet al te lang geleden hadden we hier gepost dat de ontwikkeling van StarCraft II een budget van ruim honderd miljoen dollar zou hebben gehad, maar dit blijkt niet waar te zijn. De bron die deze cijfers aan het licht had gebracht, de Wall Street Journal, heeft namelijk een rectificatie geplaatst.

"Activision Blizzard Inc. hasn’t disclosed development costs for its Starcraft II videogame. A July 16 Technology article about the Starcraft sequel incorrectly said the company spent more than $100 million to develop the game; that figure referred to its World of Warcraft game."

Vorige week berichtte deze krant dat analisten verwachtten dat Blizzard wereldwijd een winst van enkele miljoenen zou maken, ondanks het grote budget. Blizzard heeft gereageerd dat het nooit de ontwikkelingskosten voor StarCraft II bekend heeft gemaakt en dit wegens strategische redenen ook niet van plan is om te doen.

StarCraft II komt op 27 juli uit en is momenteel al te downloaden via Battlenet, al zal de gedownloade game pas op 27 juli speelbaar zijn. Blizzard heeft bekendgemaakt dat er geen reviews toegestaan zijn tot de game officieel is uitgekomen. Het uitblijven van pre-release reviews zou te maken hebben met de wens van Blizzard om het spel alleen te tonen met het volledige pakket features van Battlenet.

Ach ja, Starcraft II, World of Warcraft. Een logische vergissing, al die first person shooters lijken immers zoveel op elkaar...

Starcraft II

Nieuwe DLC voor Dragon Age: Origins

Op de Comic-Con is nieuwe downloadable contect voor Dragon Age: Origins te zien en te spelen. Hoewel over minder dan een jaar het vervolg op deze game uit moet komen, wordt Dragon Age: Origins door de makers vooralsnog niet vergeten. De DLC is bestemd voor high-level characters en behelst een pittige dungeon tegen high level vijanden. De focus van deze vooralsnog naamloze DLC ligt voornamelijk op knokken en op het verzinnen van nieuwe tactieken tegen hordes tegenstanders. Dat betekent ook dat er niets in de zin van verhaal verwacht moet worden zoals in eerdere DLC voor Dragon Age: Origins wel het geval was.

Details zoals datum van verschijnen en prijs zijn op dit moment nog niet bekend.

 

Dragon Age

 

[Tour] Hushovd zet groene trui uit het hoofd

Thor Hushovd kwam in de achttiende etappe van de Tour de France als veertiende over de meet. Omdat Alessandro Petacchi als derde over de finish kwam, verloor de Noor het groen aan de Italiaan.

Hushovd zegt zich geen illusies meer te maken over de groene trui. "Ik wil zondag nog een mooie sprint leveren, maar ik doe niet meer mee in de strijd om de groene trui."

Hushovd staat in de strijd om het groen tweede, tien punten achter Petacchi.

Enorme doorbraak in strijd tegen Alzheimer

Australische wetenschappers hebben op cellulair niveau de oorzaken en werking van Alzheimer in kaart gebracht, daarbij is ook een toekomstige therapie ontwikkeld, die de eerste testfase heeft doorstaan. Het onderzoek en de resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Cell.

Negen jaar geleden ontdekte men al dat proteïne TAU gecombineerd met peptide bèta-amyloïde leidt tot Alzheimer. Er moest toen verder onderzoek worden gedaan naar de precieze wisselwerking tussen de stoffen om de benodigde informatie te verkrijgen.

In eerste instantie dachten de wetenschappers dat TAU zich alleen aan de uiteinden van zenuwcellen bevond en daarmee niet in de onmiddellijke nabijheid van bèta-amyloïde. Later bleek dat TAU in een andere vorm wel degelijk dichtbij de peptide kwam. Door de invloed van de proteïne worden de zenuwcellen vatbaar voor de schadelijke werking van de peptide.

Het team onderzoekers heeft nu zichzelf als doel gesteld een medicijn tegen Alzheimer op de markt te brengen. De eerste testen zien er veelbelovend uit. Het is het team namelijk gelukt om de proteïne TAU genetisch te verwijderen en ook om een niet schadelijke versie van TAU te introduceren.

In de eerste fase van de praktijktests is het gelukt om bij proeven op muizen te zorgen dat de symptomen van Alzheimer niet doorzetten. In de tweede fase hebben de wetenschappers zelfs ontdekt dat met de, voor muizen overigens niet schadelijke, behandeling de al ontstane schade aan het geheugen zich weer herstelt. Voordat er een medicijn op de markt komt zal er nog wel veel onderzoek moeten worden gedaan, maar het Australische team onder leiding van Dr. Ittner is vastbesloten het project te gaan laten slagen.

Voedselreplicator is dichtbij

Een Amerikaans bedrijf heeft zich toegelegd op de ontwikkeling van een voedselreplicator, zoals we uit Star Trek kennen. De voedselprinter -of Cornucopia- bevindt zich nog in de conceptfase. Alles wijst er echter op dat er over niet al te lang een prototype bestaat. Hierna zal het apparaat pas op de markt komen.

De voedselprinter heeft allerlei ingrediënten in verschillende kamers die afhankelijk van de keuze van de gebruiker gecombineerd worden tot het gewilde gerecht. De printer zal uit zichzelf ingrediënten die op beginnen te raken bijbestellen. Wanneer je een gerecht wilt, waarvan de ingrediënten toch niet allemaal beschikbaar zijn, zal de machine zelf een ingrediënt kiezen wat er het dichtst bij in de buurt komt.

Het is nog even wachten, maar in de toekomst kan iedereen dus 'zelf' koken. De ontwikkelaars hiervan pretenderen echter niet hiermee de chefkoks overbodig te maken, die kwaliteit van voedsel lijkt niet met de printer geëvenaard te kunnen worden.

World of Warcraft: Cataclysm

World of Warcraft is een monument. We kunnen het haten of liefhebben, maar zonder twijfel gaat dit spel de geschiedenisboeken in als de eerste en meest invloedrijke online game uit het begin van dit millennium. Blizzard Entertainment is momenteel bezig met de testfase van de derde uitbreiding World of Warcraft: Cataclysm. Reden genoeg om Azeroth in te duiken als een nietig level 1-personage.

 

 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.